Ethereum

Ethereum-skaperen Vitalik Buterin var skriving på desentraliserte autonome organisasjoner, eller DAO, helt tilbake i mai 2014 da lanseringen av Ethereum-nettverket fortsatt var over et år unna.

På den tiden argumenterte Buterin for “alt i alt er det trygt å si at ‘DAOisme’ er godt på vei til å bli en kvasi-cyber-religion.” Seks år senere har denne spådommen vist seg å være ganske forutgående, ettersom en rekke DAO-prosjekter nå blomstrer på Ethereum og tiltrekker seg ivrige tidlige brukere.

Selvfølgelig, den beryktede hackingen av “The DAO”, en spesifikk for-profit-satsing DAO som ble angrepet i 2016, nødvendiggjorde kontroversiell, nødmanøvrering av Ethereums kjerneutviklere og kjølt innovasjon generelt rundt DAOs i mange år fremover.

Tre år senere, og landskapet ser ganske annerledes ut takket være den nylige oppstigningen av “stjele denne koden” organisasjoner som Moloch DAO og MetaCartel, samt den fortsatte modningen av Ethereum generelt.

Nå ser det ut til at DAO-er sammen med DeFi, eller desentralisert økonomi, er Ethereums to ess i hullet. La oss utforske noen av topptrådene i denne DAO-scenen for å få bedre forståelse for denne stigende, enestående sektoren.

The Rise of Moloch og MetaCartel

I mars i fjor gjorde medstifter og administrerende direktør for SpankChain, Ameen Soleimani, mye for å fornye interessen for rommet for å lansere Moloch DAO, en organisasjon i kjeden der medlemmene kan samle eter og stemme på grasrotfinansiering av Ethereums utviklingsarbeid.

Gjør-det-selv-initiativet ble raskt en hit, ettersom dets rang og guildbank, som for tiden har mer enn 1,25 millioner dollar i ETH, siden har vokst til respekterte og produktive krefter i Ethereum-økosystemet.

Videre har Soleimani uttrykkelig ønsket andre prosjekter for å vedta Mololchs kode for sine egne formål, en dynamikk som har drevet den nylige kambriumeksplosjonen av DAOer. Industriinnsidere som OpenLaw-teamet har hilst Molochs v2 smarte kontrakter som ligner ERC20-tokenstandarden, men for blockchain-styring, noe som tyder på at det kommer mange flere v2-kloner.

Moloch DAODe MolochDAO

Når vi snakker om kloner, har den første Moloch-gaffelen, MetaCartel, også blitt en produktiv og anerkjent malm i økosystemet. Lansert som en dApp-inkubator i juni 2019, har MetaCartel siden skapt mer enn en håndfull barneprosjekter og gitt ut over et dusin tilskudd til dApp og DAO-prosjekter som rDai og PokéMol..

MetaCartel har ikke vist noen tegn til å bremse, og sammen med Moloch har DAO spesielt inspirert en rekke nye prosjekter til å gå frem med sine egne spinn på desentraliserte organisasjoner.

MakerDAO fortsetter modning

MakerDAO er et desentralisert samfunn som bruker styring via kjeden via MKR-tokens til steward Maker, en kryptolåneprotokoll som har blitt DeFis regjerende dApp til dags dato, og Maker’s tilknyttede dollarfestede stablecoin, Dai.

Etter at Dai ble lansert på Ethereum-markedet i desember 2017, var MakerDAOs største milepæl ennå aktivering av Multi-Collateral Dai (MCD) -systemet i november i fjor, som nå gir brukere tilgang til automatiserte Dai-lån med kryptosikkerhet utover bare ETH.

Følgelig har MakerDAO gitt tonen i DeFi og styrt Dai på en tidlig bane mot å bli en akseptert verdensvaluta, bragder som viser hvor mye bakken desentraliserte organisasjoner kan dekke.

Aragon og andre DAO-Makers Advance

Aragon er en dApp-plattform bygget på Ethereum – selv om et frittstående Aragon-nettverk, Aragon Chain, også er i arbeid – som lar brukerne enkelt lage og organisere DAO-er.

For tiden bruker mer enn noen få prosjekter Aragons strømlinjeformede infrastruktur for å styre virksomheten. Selv om plattformen neppe er alene, gjør det mulig å tilpasse DAOer.

For eksempel gir andre plattformer som Colony, Daohaus og DAOstack også smart kontraktinfrastruktur der team kan organisere og samarbeide on-chain. Alt i alt blir det stadig lettere å tilkalle din egen DAO, så nye bølger av prosjekter er utvilsomt rett rundt hjørnet.

Aragon guideAragon: Desentralisert styring & Organisasjonsrammeverk

Return of the Venture DAOs

Hacket fra 2016 av “The DAO” kjølte interessen for eksplisitt profitt-DAO i årene som kommer. Ikke lenger, skjønt.

For eksempel, i desember 2019 avduket MetaCartel-gruppen MetaCartel Ventures, en ny DAO som vil bli koblet til et selskap med begrenset ansvar, slik at den desentraliserte organisasjonen lett kan inngå juridiske kontrakter..

“Sammenkoblet med relevant investeringserfaring, vil vi kunne identifisere tidlige muligheter med høy verdi som andre investorer ikke er klar over,” sa gruppens skapere..

For-profit DAO kan også ha andre former og størrelser. Tenk på eksemplet med Raid Guild, som er som et kjedearbeiderkooperativ som setter ut spesialistene sine for raid eller spillejobber etter behov. Jo mer arbeid Raid Guild får, jo mer får medlemmene betalt. Eller vurder MetaFactory, en mote-label crowdfunding-plattform som lar unike merker starte sine egne DAO-er. Og dette er bare det første av mange flere som kommer, ser det ut til.

DAOs for Communities

En annen interessant trend som har fått fart rundt Ethereum-økosystemet i det siste, henvender seg til DAOs for å gi kontroll over et prosjekt fra et team av byggere til et bredere fellesskap av interessenter..

Et lærebokeksempel spilte i desember i fjor da Parity Technologies, teamet bak Ethereums populære Parity-klient, erklærte at det gikk videre fra vedlikeholdet av den klienten for å fokusere mer på sin egen interne blockchain, Polkadot. For å sikre at Parity-klienten kunne leve videre, kunngjorde selskapet en plan om å overføre vedlikeholdsoppgaver til en ny DAO kalt OpenEthereum.

Vi har sett lignende planer kunngjort i andre sektorer. Kyber Network, en DeFi likviditetsaggregat dApp, presenterte nylig KyberDAO, som vil bli brukt til å styre viktige elementer i dApp, og det virtuelle verdensprosjektet Decentraland avslørte også sin egen lokalsamfunnsledede DAO.

DeFi ETFer? Velkommen PieDAO

Crypto ETF-er har vist seg å være unnvikende i USA hittil. Men der vanlig finans er stiv og treg, er DeFi fleksibel og rask. Her, cue in PieDAO.

Et av de nyeste og mest spennende prosjektene på DeFi-scenen er faktisk PieDAO, som nylig ble introdusert av Alessio Delmonti som en “DAO for tildeling av eiendeler for desentraliserte markedsvektede porteføljetildelinger.”

Kort fortalt vil PieDAO-medlemmer være i stand til å koordinere og opprette ETF-lignende eiendeler på Ethereum. Og det er enda et interessant eksempel på hva DAO kan gjøre.

“Med PieDAO kan alle delta i opprettelsen av en tokenisert porteføljetildeling som kan omfatte eksponering for digital & tradisjonelle eiendeler (via syntetisk eiendel), kaller vi disse tildelingene PIE, ”har Delmonti forklart.

Nye eksperimenter å se på

Variasjonen i DAO-sektoren øker i takt med at nye innovatører trer frem med nye ideer.

Et prosjekt som gjør noe annerledes og interessant i skjæringspunktet mellom DAO og DeFi er Rocket, et utlånsprosjekt som tilbyr Dai-lån støttet av ikke-soppbare tokens (NFT), også kjent som kryptosamleobjekter. Prosjektet ga akkurat ut sitt største lån hittil – 20 000 Dai støttet av 421 pakker LAND, den virtuelle eiendommen til Decentraland – så det er en varm start.

Et annet innovativt prosjekt som ble kunngjort i år var MetaClan, den første eSports DAO. Medlemmene tjener plyndring fra blockchain-spill som CryptoKitties, Axie Infinity og Gods Unchained og deler den påfølgende inntekten sammen, og alt administreres i kjeden.

Dette er bare to eksempler som viser hvordan DAO kan aktivere nye typer virksomheter som aldri tidligere var mulige. Derfor må du forvente at det vil blomstre mange flere eksperimenter over DAO-scenen i årene fremover.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me