Penculikan Bitcoin

Setiap kali teknologi baru muncul di tempat kejadian, biasanya disertai oleh penjahat generasi baru yang berusaha memanfaatkannya. Contoh yang paling jelas adalah munculnya penggodam setelah penemuan internet, atau kelahiran penipuan telefon berikutan penemuan telefon rumah.

Seseorang akan berfikir bahawa cryptocurrency mungkin menunjukkan corak yang serupa, tetapi sebenarnya adalah kerana cara lama masih berfungsi yang terbaik untuk penjenayah kripto.

Selain sebilangan kecil peretasan kripto berprofil tinggi yang sering kita dengar, cryptocurrency umumnya selamat terhadap tindakan penggodam – dengan andaian pengguna akhir mengikuti rutin pintar.

Penculikan Bitcoin

Tetapi percubaan penculikan baru-baru ini menunjukkan kepada kita bahawa jika seseorang mempunyai pemikiran untuk mencuri cryptocurrency, mereka masih boleh menggunakan kaedah kekerasan yang telah dicuba untuk mencapai tujuan mereka.

Kanak-kanak lelaki berusia 13 tahun diculik untuk Bitcoin

Pada 20 Mei tahun ini, berumur tiga belas tahun Katlego Marite diculik ketika bermain di dekat rumahnya di sebuah kampung bernama Witbank, di Afrika Selatan.

Tiga lelaki berhenti di dalam kereta, menarik budak lelaki itu di hadapan rakan-rakannya, lalu melaju – tetapi tidak tanpa meninggalkan wang tebusan, bersama dengan alamat dompet.

Catatan itu menuntut agar keluarga membayar wang tebusan sebanyak 15 BTC atau mereka tidak akan melihat anak mereka lagi. Terdapat 1 BTC yang dihantar pada hari berikutnya, dengan selebihnya dijangkakan dalam seminggu.

Keluarga kanak-kanak itu merasa bingung, terutama kerana mereka tidak tahu apa itu Bitcoin, dan bertanya-tanya apakah mereka berjaya mendapatkan anak mereka.

Nasib baik, kanak-kanak itu pulang dengan selamat beberapa hari kemudian, kerana tidak mengalami kecederaan serius. Sama ada wang tebusan itu dibayar atau tidak hanya diketahui oleh pihak berkuasa Afrika Selatan, yang tidak akan memberikan maklumat lanjut kepada media.

#sapsMP #SAPA PC Lt Gen Zuma gembira bahawa Katlego Marite (13) dari Tasbet Park di Witbank, yang diculik oleh lelaki tidak dikenali pada 20/05 telah dijumpai. Gen Zuma memuji ahli SAPS, ahli komuniti & keluarga dalam usaha mereka memastikan Katlego dijumpai.SWhttps://t.co/5btr0nOFTF pic.twitter.com/hR4g8trIjG

– Perkhidmatan Polis SA (@SAPoliceService) 24 Mei 2018

Sekiranya BTC dihantar ke dompet, ia sudah boleh beralih antara beberapa alamat yang telah dibuat sebelumnya; menjalani ratusan pertukaran mata wang menggunakan koin privasi yang tidak dapat dikesan, dan berakhir di bursa di suatu tempat, sebelum dibeli oleh pengguna kripto rata-rata yang ingin menambah portfolio mereka.

Penganalisis Pertukaran EXMO Dipegang dengan $ 1 Juta

Pada 26 Disember 2017, seorang penganalisis di Ukraine yang bekerja untuk pertukaran cryptocurrency EXMO dilanggar kereta dan dibawa oleh lelaki bersenjata yang memakai balaclavas. A permintaan tebusan bitcoin bernilai $ 1 juta dibuat, dan kemudian mereka menunggu.

Menjelang 29 Mei wang tebusan telah dibayar dan penganalisis, Pavel Lerner, dikembalikan dengan selamat. Namun, masih belum diketahui siapa yang membataskan bitcoin untuk membayar pembebasan Lerner. Agaknya Lerner menjadi sasaran kerana pencuri menganggap peranannya sebagai penganalisis pertukaran akan memberinya akses ke sejumlah wang yang tidak terhitung, namun, Lerner tidak memiliki akses seperti itu.

Pavel Lerner

Pavel Lerner, Gambar dari DW.com

Majikan lelaki itu, EXMO, mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahawa tidak ada tindakan yang diambil oleh mereka, dan memastikan untuk menunjukkan bahawa pertukaran mereka tetap tidak terjejas oleh peristiwa itu.

Pastikan Rakan Anda Dekat …

Garis antara rakan dan musuh dapat dikaburkan dengan mudah, terutama ketika ada wang yang terlibat. Seorang lelaki menemukannya dengan sukar pada bulan Disember tahun lalu, ketika seorang rakannya memikatnya ke sebuah minivan yang menurutnya adalah teksi Uber, mengeluarkan pistol, dan menuntut buku besarnya Nano S, bersama dengan frasa dompet 24 perkataan.

Mangsa, yang masih belum disebutkan namanya, mempunyai Ether bernilai lebih satu juta dolar di dompetnya pada masa itu.

Lelaki bersenjata itu, Louis Meza, 35 tahun, mendapat dompet perkakasan dan frasa kunci, tetapi tidak dapat menahan dua kesalahan yang boleh membawa maut.

Pertama, dia melewati pandangan kamera pengintai tempatan ketika dia membawa mangsa kembali ke apartmennya untuk mendapatkan dompet, sehingga mengungkapkan identitinya kepada polis.

Dan mungkin yang paling tidak dapat dimaafkan, dia memindahkan dana dari dompet terus ke bursa dan menukar ke bitcoin, di mana pihak berkuasa dapat mengesannya dengan mudah. Meza ditangkap, dan memang begitu, tetapi orang tidak dapat tidak bertanya-tanya mengapa dia tidak hanya memindahkan Ether ke dompet perkakasannya sendiri.

Louis Meza

Louis Meza muncul di mahkamah, Gambar dari Bitcoin.com

Perhatikan bagaimana Meza mengetahui tentang pegangan Ethereum – mangsa telah membualnya di sebuah bar. Perkara seterusnya yang dia tahu, dia berada di teksi palsu dengan pistol yang dihalakan ke kepalanya.

Menariknya, ketika Meza menukar Ether ke Bitcoin, nilai Bitcoin meningkat lebih cepat daripada Ethereum, yang bermaksud mangsa akhirnya menerima lebih banyak wang daripada yang dicuri pada mulanya..

Ransomware

Beberapa kaedah mengekstrak cryptocurrency dari mangsa yang tidak curiga lebih halus, tetapi masih menggunakan teknik yang diasaskan sejak dulu.

Ransomware telah digunakan untuk memeras wang daripada orang sejak lewat 80-an. Ia mengambil bentuk perisian berniat jahat yang menyulitkan data peribadi anda dan kemudian menuntut anda membayar untuk mendapatkannya kembali.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna cryptocurrency telah menerima perkenalan buruk terhadap serangan ransomware; di mana penipu, atau biasanya bot, menyasarkan kunci peribadi pengguna.

Pada tahun 2013, yang terkenal CryptoLocker botnet melakukan perkara itu. Program CryptoLocker memberikan masa tiga hari kepada para mangsa untuk membayar melalui Bitcoin, Ukash atau baucar prabayar, jika tidak, ia akan menghapus kunci peribadi mereka sepenuhnya.

Cryptolocker

Anggaran berbeza-beza berapa orang memberikan wang kepada penipu, dengan beberapa tinjauan menunjukkan 40%, sementara yang lain mengatakan kurang dari 1% mereka yang terkena sebenarnya menyerahkan wang. Walau bagaimana pun, apabila banyak alamat yang berkaitan dengan penipu itu tersebar, mereka menunjukkan pergerakan kolektif sekitar $ 27 juta.

Pada masa beberapa pengguna mendapatkan kembali wang mereka, melalui bantuan pihak berkuasa, penipu itu telah berjaya menghasilkan sejumlah $ 3 juta, yang tidak pernah dilihat lagi.

Kesimpulannya

Untuk semua kelebihan yang dimiliki cryptocurrency berbanding sistem perbankan fiat – dan ada banyak – ia menderita satu kelemahan tunggal yang tidak dimiliki oleh bank – keselamatan.

Sekiranya perompak meletakkan pistol ke kepala anda dan menuntut kad bank anda, anda hanya memberikannya dan kemudian membatalkan kad anda semasa anda pulang. Walaupun mereka menggunakannya sebelum itu, kemungkinan pembelian mereka tidak dapat dilacak sangat tipis. Akhirnya, walaupun pencuri berjaya membelanjakan wang anda, kebanyakan bank diinsuranskan sepenuhnya terhadap kejadian tersebut, dan kemungkinan besar akan mengembalikan wang anda dengan segera setelah menyedari bahawa mereka telah dicuri..

Dengan cryptocurrency, setiap pengguna bertanggungjawab untuk keselamatan kewangannya sendiri, dan mesti menghadapi semua masalah yang timbul. Pada akhirnya, manusia adalah titik kelemahan utama dalam hal keselamatan kripto, dan tanpa mengira berapa banyak pengesahan faktor yang telah anda tetapkan, pistol ke kepala, atau anak yang diculik cenderung melewati langkah-langkah tersebut dengan mudah.

Perlu diingat bahawa penculikan kripto secara tiba-tiba ini baru sahaja berlaku sekitar akhir tahun 2017 – pada masa ketika pasaran kripto meningkat dengan pesat menuju puncak tertinggi setakat ini.

Nampaknya pelabur dan penjenayah bertindak balas terhadap petunjuk pasaran yang sama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me