Facebook Libra

Skandal data berprofil tinggi yang melanda teknologi besar sejak beberapa tahun kebelakangan ini, seperti Cambridge Analytica Facebook bencana, telah memberi perhatian kepada kenyataan bahawa dalam perkhidmatan Internet percuma untuk digunakan hari ini, dalam banyak keadaan, pengguna adalah produk.

Memproyeksikan akibat jangka panjang buruk dari aplikasi dan peranti baru yang berkilat dari Apple, Facebook, dan Google sukar untuk diketahui pada awal tahun 2000-an, kerana Internet telah memasuki kehidupan seharian, terwujud sebagai kemajuan dalam teknologi manusia yang belum pernah terjadi sebelumnya..

Walau bagaimanapun, kesan jaminan dari kemudahan yang meluas telah mengorbankan privasi dan keselamatan.

Facebook Libra

Teknologi besar menguasai segalanya dari media wacana awam (mis., Facebook & Twitter) ke penyimpanan data perusahaan, seperti dengan AWS dan Microsoft Azure. Banyak masalah yang kita lihat dalam talian hari ini, seperti penapisan, penyimpangan platform, dan pengawasan kapitalisme terkait erat dengan pemusatan kuasa ini.

Masalahnya terletak pada integrasi yang semakin mendalam yang dimiliki oleh teknologi dalam kehidupan seharian kita, dan wawasan data yang sangat peribadi yang dapat diperoleh dari Amazon Alexa atau kempen iklan penyasaran mikro sederhana. Khususnya, garis kabur antara e-dagang dan media sosial (iaitu, perdagangan sosial) adalah alasan yang wajar dikhawatirkan.

Dan pembukaan Facebook Libra baru-baru ini, dan reaksi berterusan terhadapnya, akhirnya dapat membuktikan titik perubahan yang diperlukan untuk membincangkan perbincangan yang lebih luas mengenai pemeliharaan privasi digital.

Kami telah melihat banyak projek yang menjanjikan “desentralisasi” dan “generasi akan datang (masukkan di sini),” tetapi jika anda melihat masa lalu dari skema yang tidak relevan, ini menjadi semakin jelas pada hari orang perlahan-lahan memberikan premium privasi mereka.

Libra Mengetengahkan Teknologi Besar Mendorong Batasan Kepercayaan

Libra Facebook berfungsi sebagai salah satu contoh keinginan korporat yang paling menarik, dan boleh dikatakan, yang boleh dikatakan bertentangan dengan dominasi pemerintah. Libra adalah puncak monopoli agregat data sedekad (misalnya, Uber) yang telah mengganggu pasaran tradisional dan memperketat cengkaman pengguna, berusaha mengekstrak sebanyak mungkin dari mereka.

Lontarkan istilah “blockchain” pada sidang kongres di mana para anggota kongres menunjukkan (kadang-kadang) pandangan mengejutkan mengenai bitcoin, mungkin kerana penghinaan murni untuk Libra, dan anda mendapat wacana yang menawan.

Sekiranya firma teknologi besar seperti Facebook dan Google tidak terus berusaha untuk memperluas kawalan pengguna dan pengekstrakan nilai mereka, kita mungkin tidak akan melihat peristiwa seperti itu berlaku pada tahun-tahun akan datang. Walau bagaimanapun, Facebook secara aktif berusaha untuk menggabungkan data sosial peribadi dengan data kewangan yang komprehensif sehingga janji mereka (iaitu, KYC / AML dengan privasi) adalah asasnya tidak sesuai antara satu sama lain.

Anda tahu bahawa keperluan berterusan untuk menerapkan model perniagaan privasi yang mengganggu ke kawasan lain dalam kehidupan pengguna sehari-hari adalah berbahaya apabila Senator A.S. Sherrod Brown mengatakan:

“Facebook mempunyai dua misi yang bersaing – menjadikan dunia lebih terbuka dan terhubung dan menjana banyak wang. Dan ketika Facebook berusaha untuk melayani kedua-dua misi tersebut, mereka merosakkan kita semua. “

Kenyataannya menyoroti masalah utama yang menekankan desakan oleh teknologi besar untuk memperoleh lebih banyak nilai dari penggunanya – pertukaran itu menanggung kos orang biasa.

Walaupun hujah dapat dibuat bahawa skandal data sebelumnya agak diperlukan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai sejauh mana perkongsian data pihak ketiga, David Marcus di hadapan Kongres sepertinya merupakan momen penting yang diperlukan untuk menjalin wacana umum tentang sejauh mana teknologi besar harus menembusi ke dalam kehidupan seharian. Menggabungkan data media kewangan dan sosial dalam rangkaian yang diizinkan oleh konsorsium pengesah teknologi besar, di mana pengesah memiliki akses lengkap ke data, sangat berbahaya.

Nasib baik, apa yang jelas kelihatannya perlawanan terhadap penembusan penyedia perkhidmatan terpusat ke dalam kehidupan sehari-hari ditambah dengan inovasi – aplikasi, perkhidmatan, dan teknologi baru yang menawarkan privasi yang mereka perlukan kepada pengguna.

Khususnya, dan berkaitan dengan Facebook, salah satu bidangnya adalah dengan media sosial dan aplikasi pesanan.

Platform yang Menawarkan Privasi yang Lebih Baik

Mengingat dorongan Libra yang bercita-cita tinggi di Facebook, menilai beberapa projek media sosial dan pesanan baru yang mengelak banyak masalah yang telah melanda firma teknologi adalah mewakili usaha yang lebih luas untuk mengembalikan privasi kami.

Aplikasi pemesejan Facebook, WhatsApp, selain dikendalikan oleh Facebook, telah mengalami masalah penting yang lain – seperti mempunyai pepijat membolehkan penggodam merampas telefon anda. Hasilnya, tidak menghairankan bahawa perkhidmatan pesanan enkripsi end-to-end seperti Isyarat baru-baru ini meningkat populariti.

Penyulitan end-to-end bermaksud bahawa mesej di Signal tidak dapat dilihat oleh pasukan mereka atau orang lain, hanya individu yang mengambil bahagian dalam perbualan itu.

Projek serupa, Pangkalan Kekunci, serupa dengan Signal tetapi lebih merupakan alternatif kepada Slack, yang juga mengawal sejumlah besar maklumat berkaitan pekerjaan yang sangat sensitif pada semua penggunanya. Keybase sebenarnya adalah direktori utama yang boleh diaudit dan disulitkan untuk berbual dan menyimpan fail. Pelanggan Keybase secara tempatan (iaitu, pada peranti pengguna) memasang sistem fail, dan secara kritikal, serasi dengan saluran media sosial utama dan bahkan bitcoin menggunakan kunci disulitkan yang disambungkan ke identiti umum.

Menurut Keybase, mereka mempunyai lebih dari 390,000 pengguna, 65,000 pasukan, dan hampir 2 juta kunci di platform setakat ini.

Konsep penyimpanan dan pemasangan tempatan nampaknya menjadi salah satu naratif yang muncul untuk menjaga privasi. Sebagai contoh, Tengking, projek sumber terbuka yang digerakkan oleh komuniti yang secara efektif merupakan rangkaian media sosial yang terdesentralisasi dan selamat adalah teknologi asasnya Banyak, rangkaian media sosial “luar grid”.

Scuttlebutt menggunakan protokol gosip untuk meneruskan “gosip sosial” sebenar melalui nod dalam rangkaian, dan yang penting, ia berjalan pada komputer individu dengan fail yang diikat terus ke komputer itu. Manyverse meluaskan Scuttlebut ke aplikasi yang mudah digunakan, di mana data diamankan sepenuhnya di telefon pengguna dan bukan di pelayan awan.

Data pengguna juga hanya disegerakkan setelah telefon pengguna kembali dalam talian tetapi boleh diakses semasa di luar talian juga. Manyverse juga memiliki daya tarik tanpa istilah “blockchain” atau ICO yang menarik, jarang di pasaran teknologi baru.

Scuttlebutt, Manyverse, Signal, dan Keybase semuanya menonjolkan fungsi tindak balas teknologi yang lain terhadap pembahasan data teknologi besar – kembalinya kepada inovasi akar umbi yang diedarkan, dengan komuniti penyokong yang kuat sebagai teras mereka.

Kesimpulannya

Semasa masih muda, manfaat awam yang ketara dari projek-projek ini adalah bahawa mereka tidak mempunyai jenis insentif korporat yang mendorong keperluan berterusan bagi syarikat-syarikat seperti Facebook untuk terus mencapai kehidupan masyarakat. Tadbir urus mereka dipacu oleh masyarakat dengan tujuan meningkatkan privasi, bukan keuntungan.

Selain itu, jenis repositori data terpusat (iaitu infrastruktur awan korporat) yang digunakan oleh syarikat teknologi besar untuk pengekstrakan data tidak ada di platform, menjadikan penggabungan beberapa set data khusus industri tidak relevan.

Pada akhirnya, sekiranya projek-projek ini cepat dipercepat dalam populariti orang ramai, cari Libra untuk menjadi titik perubahan kad panggilan untuk peralihan yang lebih luas dari dominasi teknologi besar ke era privasi dan keselamatan yang pernah disambut oleh cypherpunks pada tahun 1993 – ketika mereka memperoleh keakraban arus perdana sebagaiPemberontak CryptoMelindungi keselamatan privasi digital: kriptografi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me