Cermin hitam

Selamat datang ke masa depan. Tahun ini [masukkan tarikh cukup jauh untuk masuk akal, namun cukup dekat untuk dibimbangkan]. Barista memberikan kopi anda dan anda keluar dari pintu. Tidak perlu membayar secara manual – sistem pengecaman wajah telah mengurangkan jumlah cryptocurrency yang betul dari akaun PersonalCoin anda.

Ya, masa depan cukup bagus!

Perhentian seterusnya adalah memperbaharui kad pengenalan kerajaan anda di cawangan keselamatan tempatan. Hanya memerlukan beberapa saat untuk memeriksa cap jari, rekod jenayah, alamat, dan maklumat peribadi anda yang lain, semuanya disimpan dengan selamat di CitizenChain.

Tidak perlu kertas kerja. Perubahan alamat, status pekerjaan, perjalanan, dan sejarah tontonan Hulazonflix anda semua dikemas kini dalam masa nyata, dan kerana tidak ada pengawal keselamatan yang muncul, anda menganggap corak tingkah laku anda tidak mencetuskan kontrak pintar yang akan meningkatkan amaran pemeriksaan yang dipertingkatkan.

Sistem memotong yuran pembaharuan dari baki StateCoin anda dan anda bebas. Dalam perjalanan pulang, anda berhati-hati untuk tidak berjalan-jalan — skor Kesopanan anda masih pulih dari saat anda meletakkan basikal secara tidak sengaja di ruang skuter yang ditentukan, dan anda tidak mahu hak pengangkutan anda dirobohkan tahap lain.

Cermin hitam

Tunggu – bagaimana dengan semua perkara 1984 ini?

Bukannya saya menyalahkan blockchain kerana berpotensi membawa masa depan dystopian; hanya bahawa jalan menuju kemakmuran bersifat agnostik material dan dapat diturap dengan apa sahaja.

Terdapat banyak kegembiraan yang dapat dibenarkan mengenai teknologi blockchain, kerana ia terdesentralisasi, telus, selamat, dan tahan lasak, dan boleh menjadi alat yang hebat untuk mengagihkan kuasa dan memerangi penapisan.

Mudah-mudahan, aplikasi akan bergerak ke arah positif, tetapi melihat garis masa paling gelap adalah sesuatu yang perlu dilakukan oleh setiap teknologi baru sekarang, jika hanya untuk mengingatkan kita apa yang perlu kita hindari.

Jadi, inilah kemas kini blockchain Black Mirror: diktator mengeluarkan cryptocurrency, China sedang meneroka blok ID nasional (antara lain) dan sistem skor kredit sosial, dan banyak syarikat yang melakukan penyelidikan blockchain secara aktif menjana wang dari data anda.

Cita-cita yang mendorong pengembangan teknologi tidak selalunya bertahan dari skala.

Cryptocurrency yang dikeluarkan oleh kerajaan

Kerajaan yang mengeluarkan atau mengesahkan cryptocurrency sebagai tender sah tidak mungkin menjadikannya tidak terdesentralisasi atau tertutup.

Dilakukan dengan baik, CBDC (Mata Wang Digital yang dikeluarkan oleh Bank Pusat) boleh menjadi lebih cekap, selamat, dan fleksibel daripada sistem kewangan semasa, tetapi diragukan bahawa kebanyakan pemerintah akan menolak godaan untuk mencipta sesuatu yang mereka dapat kendalikan dengan lebih ketat daripada mata wang fiat mereka. Lihat sahaja dua negara pertama yang benar-benar mengeluarkan cryptocurrency:

  • Venezuela (Petro): Walaupun semuanya terlalu tidak teratur untuk dianggap serius, anda lebih baik percaya bahawa pemerintah Venezuela akan menyalahgunakan kemampuan mereka untuk melacak transaksi dan mengubah blockchain jika itu akan membuat perbezaan.
  • Iran (Covenant / PayMon): Walaupun dikembangkan untuk membantu mengelakkan sekatan antarabangsa, pemerintah Iran mempunyai sejarah panjang mengenai kawalan ketat terhadap teknologi, ekonomi dan tingkah laku sosial mereka..

Ini tidak mengatakan bahawa cryptocurrency tidak akan pernah dapat berfungsi di peringkat nasional – hanya kerana pelaksanaan pemerintah yang serius kemungkinan besar dapat dikesan dan termasuk jalan belakang.

Sebagai cara untuk mendigitalkan aset awam dan menjalankan perniagaan yang berkaitan dengan kerajaan, cryptocurrency yang telus mungkin hebat, tetapi potensi distopian bekalan tunai yang dapat dikawal dan dijejaki oleh kerajaan dalam masa nyata cukup jelas.

Rusia dan China keduanya bersuara sesekali tentang kemungkinan membuat cryptocurrency yang disokong oleh negara mereka sendiri, dan terutama memandangkan persekitaran pengawalseliaan China yang kuat dan kawalan modal yang menghukum, kemungkinan hasilnya mempunyai beberapa masalah privasi yang teruk.

Bahkan negara-negara dengan peraturan undang-undang dan perlindungan warga negara yang baik tidak akan terkecuali di sini — Lima Mata terdiri sepenuhnya dari demokrasi liberal yang kuat. Sesuatu seperti ganja, yang kini sah di peringkat negeri AS dan tidak sah di peringkat persekutuan AS, mungkin menghadapi masalah dengan mata wang digital yang dikendalikan secara berpusat.

Adakah banyak langkah untuk membayangkan cryptocurrency nasional dengan kawalan terpasang di mana ia dapat dibelanjakan dan mata wang mana yang dapat ditukar menjadi?

Blockchain dengan ciri-ciri Cina

Saya akan keluar dan mengatakannya: China adalah negara pengawasan otoriter dengan pemandangan kripto yang berkembang pesat (jika diatur tinggi), dan mereka pasti akan menggunakan blockchain untuk mengesan dan mengawal orang.

Mereka sekarang mencuba sistem kredit sosial (log elektronik tingkah laku warganegara yang boleh membawa kepada ganjaran atau hukuman), adalah pemimpin dalam pengenalan wajah AI dan taktik pengawasan orang awam lain, internet mereka terkunci, dan tidak terkenal dengan rekod hak asasi manusia atau menghormati privasi warganya.

Satu projek insurans sosial Cina, “KUNCI,”Sudah menarik data peribadi ratusan juta orang (berkaitan dengan kerajaan, biometrik, malah tingkah laku) dari pangkalan data kerajaan ke dalam blockchain sendiri (dibina berdasarkan NEO), dan jumlah itu hanya mungkin bertambah. Gabungkan pengawasan masa nyata dengan kontrak pintar yang disambungkan ke blockchain ID dan anda mencari kaedah penjejakan dan penguatkuasaan yang cukup berkesan.

China juga sudah melaksanakan sistem pengesanan parolee di beberapa bandar, dan terdapat banyak bunyi crypto-renminbi yang disokong oleh kerajaan untuk sekian lama.

The Pejabat Audit Negara sedang mempertimbangkan penyelesaian blockchain, mungkin bantu mengesan penipuan cukai di Shenzhen, dan ia negara nombor satu di dunia untuk paten blockchain.

Sementara itu, pernyataan rasmi kerajaan secara eksplisit mengatakan bahawa desentralisasi bukanlah aspek blockchain yang dihargai oleh China. RRC mengajar kami bahawa internet tidak perlu bebas, dan mereka cenderung membawa pelajaran yang sama ke rumah mengenai blockchain dan crypto.

Pada masa ini, mereka adalah satu-satunya tempat yang mengatasinya dalam skala serius, tetapi 1.4 juta orang diperintah oleh pemerintah yang secara aktif berusaha memperluas bidang pengaruhnya dan mengeksport kaedah kawalan sosialnya.

Mereka bukan satu-satunya yang bermain permainan ini, sama ada: India melaksanakan ID biometrik di seluruh negara, Singapura meletakkan pengecaman wajah di tiang lampu, dan AS mungkin masih mengembangkan alat pengawasan yang dapat melihat hampir semua perkara mengenai aktiviti elektronik anda.

Terutama, tidak satu pun dari ketiga-tiga yang terakhir ini secara langsung melibatkan rantaian blok – bukan seolah-olah mereka adalah penghubung yang hilang dan sekarang mereka di sini pemerintah tiba-tiba bebas untuk mengejar impian otoriter mereka.

Ini hanya salah satu perkara yang mungkin akan membuat pengawasan massa menjadi lebih mudah, dengan cara yang sama seperti yang dimiliki oleh semua teknologi maklumat lain.

Sekali lagi, ada kelayakan: rantai identiti boleh menjadi hebat. Terdapat banyak idea di luar sana mengenai penggunaan penyulitan, bukti pengetahuan sifar, dan kaedah lain untuk membantu orang mengekalkan pemilikan data mereka.

Dilaksanakan dengan baik, ini akan menjadi peningkatan besar daripada banyak sistem semasa kita. Tidak begitu banyak berat badan di sebalik jenis sistem seperti yang ada di sebalik keperluan China untuk tetap mengawal ketat 1/6 populasi dunia,.

Rantaian blok korporat: tidak ideal, tetapi juga tidak buruk

Syarikat-syarikat FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, dan Google) dan mereka yang seumpama itu pasti mengagumi dunia moden. Tetapi itu tidak bermakna kita harus menyukai segala-galanya tentang mereka – terutamanya data yang banyak dikumpulkan oleh pengguna mereka.

Sekali lagi, ini berfungsi dengan baik dengan teknologi pangkalan data konvensional dan blockchain mungkin tidak memburukkan lagi keadaan. Namun, katakan tingkah laku anda dilacak, disimpan, dan dihubungkan dengan kontrak pintar, dengan maklumat lain secara beransur-ansur masuk untuk menjadikan lubang di internet kelihatan seperti anda.

Broker data yang sudah berurusan dengan maklumat pengguna mungkin akan mendapat peningkatan kecekapan, yang memungkinkan pembayaran mikro masa nyata sebagai balasan untuk data.

Selagi kita tidak mahu mempercayainya, semakin banyak syarikat mengetahui tentang kita semakin baik mereka dapat memanipulasi kita. Mungkin kita tidak dapat dikurangkan sepenuhnya menjadi pencetus neurokimia, tetapi kita tidak boleh berpura-pura tidak wujud.

Bayangkan data pengguna anda suatu hari dikaitkan dengan ujian DNA yang anda ambil (atau ahli keluarga anda) tanpa membaca cetakan yang baik. Ini mungkin akan memberikan hasil yang sangat menarik untuk sains, dan mungkin, mungkin saja, beberapa kaedah yang berkesan untuk mendorong anda membeli barang baru.

Bank besar dan teknologi besar adalah dua pengguna utama blockchain korporat, dan sementara blockchain dapat membantu meletakkannya di landasan yang betul sejauh perlindungan data dan ketelusan, adalah insentif yang benar-benar sesuai untuk itu?

Saya merasakan bahawa Facebook tidak akan mengambil banyak langkah untuk memisahkan diri dari Libra sekiranya mereka bukan anak poster kerana penyalahgunaan data pengguna.

Senario terburuk: rantaian blok korporat adalah cara yang lebih cekap untuk mengumpulkan dan memanfaatkan sejumlah besar maklumat mengenai orang.

Walau bagaimanapun, garis masa korporat yang paling gelap sekalipun, syarikat mungkin merupakan kategori paling tidak berkaitan dengan potensi penjahat blockchain. Seperti semuanya, mereka pasti akan melakukan kesilapan dan bertindak terhadap kepentingan pengguna sesekali, tetapi menghadapi tekanan orang ramai dan sekurang-kurangnya ada yang perlu dipercayai, banyak dari mereka dapat pergi ke arah lain dan melaksanakan penyelesaian blockchain yang meningkatkan pengguna privasi dan kawalan.

Projek seperti Token Perhatian Asas sudah semestinya ingin menjadikan pengiklanan kurang mengganggu, misalnya, dan keindahan industri (berbanding pemerintah) adalah bahawa pada amnya sekurang-kurangnya ada kemungkinan pesaing tidak menginovasi anda dan mengambil tempat anda.

Masa depan tidak bergantung pada blockchain; blockchain bergantung pada masa depan

Mengatakan bahawa teknologi blockchain membolehkan ekonomi yang tidak boleh dipercayai dan pemerintahan yang telus, seperti mengatakan bahawa Internet mempromosikan wacana sivil yang bebas dan demokratik.

Ia dapat melakukan itu, dan memang melakukan itu, tetapi juga sebaliknya, dan sebilangan orang bekerja sangat keras untuk membina versi yang menghilangkan sepenuhnya penglihatan yang asli. Itu akan berlaku tanpa mengira sistem yang kita bina, jadi kadang-kadang ada baiknya kita mundur dari teknologi dan bertanya “Dunia macam apa yang akan menggunakan alat ini dengan baik? Institusi mana yang harus kita kuatkan? “

Itu adalah soalan besar yang cenderung menarik beberapa tanggapan yang cukup terpolarisasi, tetapi tetap kritikal, mengemas kini prioriti kami, dan menjadi sedikit kuat ketika kita melihat sesuatu yang salah adalah bagaimana kita membuat kemajuan intelektual dan sosial.

Walau bagaimanapun, dasar data Facebook, mereka sepertinya telah memasukkan pendapat umum sehingga mereka membuat panggilan baik dengan cryptocurrency mereka, yang sekurang-kurangnya merupakan kemenangan sebahagian bagi orang yang membuat keributan mengenai perkara semacam itu.

Teknologi baru tidak wujud dalam keadaan hampa — keduanya terbentuk dan dibentuk oleh kekuatan luaran, dan hubungan itu adalah di mana keadaan boleh menjadi salah. Mengingat bagaimana blockchain dan crypto disalahgunakan sangat penting sehingga kita dapat mencari cara untuk memperkuat platform dan institusi alternatif.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me