Kripto

Cryptoeconomy awal adalah rumah yang dibina bitcoin, dan ruang berkembang pesat dalam 10 tahun. Ketika arena memasuki dekad kedua, Ethereum yang mengambil tongkat dan bersedia untuk memasuki era baru aktiviti yang belum pernah terjadi sebelumnya di sekitar cryptocurrency.

Namun persoalan juta-gwei sekarang adalah: bagaimana sebenarnya semua kesulitan kripto yang akan datang terungkap?

Sudah tentu, cukup sukar untuk meneka apa yang akan berlaku esok dalam cryptoeconomy, lebih kurang apa yang akan berlaku bertahun-tahun mulai hari ini. Tetapi ada beberapa trend makro yang sudah muncul yang dapat memberi kita petunjuk mengenai masa depan crypto. Dalam catatan hari ini, kami akan menarik beberapa trend ini untuk membayangkan, baik secara analitik dan untuk keseronokan, seperti apa bentuk kriptoekonomi sekitar tahun 2030.

Ethereum yang dioptimumkan di Pentas Dunia

Dalam hipotesis 2030 kami, Ethereum 2.0 telah wujud selama bertahun-tahun dan menawarkan pengguna di seluruh dunia janji penuh visi asal Ethereum: platform unggul untuk aplikasi dan pembayaran terbuka.

Komuniti awal, pengembangan, dan perangkap DeFi Ethereum memastikan projek ini masih menjadi platform kontrak pintar terbaik cryptoeconomy, walaupun projek kontrak pintar yang lain masih ada dan popular di pelbagai kawasan dengan alasan yang berbeza. Interoperabiliti berlaku, walaupun banyak rantai merupakan rangkaian sampingan yang berkesan dengan Ethereum yang berfungsi sebagai pusat aktiviti utama.

Pada ketika ini, tiang penskalaan Ethereum, seperti rantai sisi dan lapisan sisi dua, menjadikannya platform dengan mudah menggerakkan lebih banyak pengeluaran daripada raksasa arus perdana seperti Mastercard dan Visa. Selain itu, teknologi penskalaan ini juga akan menjadikannya lebih murah dan lebih cepat untuk bertransaksi di Ethereum daripada pada dasarnya semua alternatif tradisional.

DEXes Go Mainstream

Projek perdagangan yang terdesentralisasi seperti Uniswap telah berjaya mencapai kejayaan pada tahun 2020, dan bukan misteri mengapa: pengguna suka dapat mengakses aset baru tanpa izin dan tanpa kepercayaan sepanjang masa, semuanya tanpa perlu mendaftar untuk akaun.

Saya melihat populariti protokol perdagangan ini hanya terus meningkat dari sini kerana sifatnya yang terbuka dan bebas.

Itulah sebabnya salah satu ramalan yang paling jelas untuk tahun 2030 adalah bahawa DEXes akan lebih tertanam dalam masyarakat arus perdana dan kerumitan crypto-centric mereka yang disingkirkan pada masa itu. Penyelesaian ini akan beralih dari bintang-bintang terang dalam ekosistem yang semakin meningkat ke paradigma baru untuk kewangan global, tempoh. Itu sudah berlaku sekarang.

Keluaran ERC20 BTC Penting

Mengenakan bitcoin sebagai token ERC20 berasaskan Ethereum telah melonjak populariti tahun ini dan tidak banyak berkat prospek yang berlipat ganda untuk meletakkan token ini untuk penggunaan produktif di DeFi.

Yang mengatakan, pada saat penulisan catatan ini terdapat 68,500 BTC yang ditandai di Ethereum, iaitu 0,326% dari jumlah keseluruhan 21 juta penawaran BTC. Pada tahun 2030, saya meramalkan lonjakan besar sehingga lebih daripada 33% bekalan itu tinggal di Ethereum, iaitu +6.9 juta BTC.

Dalam pengertian ini, akhirnya Ethereum menjadi penyelesaian penskalaan de facto BTC. Kemungkinan itu dapat meningkatkan jumlah bitcoin di sini dan sekarang, tetapi lama-kelamaan saya mengesyaki semakin banyak pengguna tidak peduli – hubungan itu akan berjalan lancar.

Stablecoins Adalah Hit

Cap pasaran semasa semua koin stabil adalah + $ 17.5 bilion. Cap pasaran ini akan ditentukan lebih dari $ 1 trilion menjelang 2030.

Kenapa? Stablecoins dapat disimpan dan digunakan melalui peluang pendapatan crypto-native, mis. penyediaan atau pinjaman mudah tunai, dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh fiat biasa.

Selain itu, stablecoin hanya akan terus mendorong dan melengkapkan usaha mata wang digital bank pusat (CBDC). Dari masa ke masa, garis antara token berpasangan dan CBDC akan terus kabur, kecuali dalam hal mata wang yang benar-benar terdesentralisasi seperti MakerDAO’s Dai stablecoin.

NFT Menjadi Pasaran Berbilion Dolar

Token bukan fungible, atau NFT, adalah kes penggunaan yang popular di Ethereum yang boleh digunakan untuk memberikan bukti yang tidak tertandingi terhadap aset digital seperti seni, koleksi, potongan permainan, tiket, dan banyak lagi.

Lebih-lebih lagi, kerana aset ini adalah token digital di Ethereum, aset tersebut dapat diprogramkan dan diperluas dengan cara yang pada dasarnya tidak terbatas.

DeFi: Wang Lego

NFT: Lego Media

– Jesse Walden (@jessewldn) 3 September 2020

Pada tahun 2020, ekonomi NFT mencapai jumlah penjualan pertama $ 100 juta. Namun ketika aset ini terus membuka jalan untuk jenis ekonomi kreatif baru, penjualan hanya akan terus meningkat. Cari pasaran NFT untuk menjana penjualan bernilai berbilion dolar menjelang 2030.

DAO Menjadi Pasukan Yang Penting

Organisasi autonomi yang terdesentralisasi, atau DAO, melihat kebangkitan semula dalam komuniti Ethereum pada tahun 2019 dan kemudian mula berkembang pada tahun 2020.

Koperasi digital, demokratik, dan transnasional ini menawarkan paradigma baru untuk mengatur komuniti dalam talian, dan kita akan melihat lebih banyak lagi – kecil, sederhana dan besar – pada tahun-tahun mendatang.

Dan secara menyeluruh akan disentuh, kerana akan ada DAO usaha, DAO esports, DAO melobi, DAO sosial, dan sebagainya. Pada dasarnya jika anda dapat membayangkan apa-apa jenis kumpulan sekarang, seseorang mungkin akan DAO-ed, atau sesuatu yang serupa dengannya, menjelang 2030.

Wang Sosial Tidak Lagi Percubaan

Wang sosial, atau token peribadi, adalah salah satu sektor baru yang meningkat di atas Ethereum. Mereka boleh mewakili perjanjian pembahagian pendapatan (ISA), mata wang komuniti, nilai memetik jenama atau kandungan pencipta, semua perkara di atas, atau sesuatu yang lain sepenuhnya.

Kami telah melihat puluhan token peribadi mula terbang melalui platform wang sosial seperti Roll, mis. token $ ALEX pengusaha Alex Masmejean. Jangkakan tren ini terus ke titik bahawa adalah perkara biasa dan utama untuk melabur dalam “orang” sebagai sebahagian daripada portfolio biasa sekitar tahun 2030.

DeFi Kini Cukup… Kewangan

Pengguna Ethereum memanggil arena kewangan terdesentralisasi “DeFi” kerana ini baru dan berfungsi sama sekali berbeza dengan kewangan tradisional. Tetapi perbezaan ini akan berkurang dari masa ke masa.

Kenapa? Kerana peluang penghasilan crypto-native di DeFi akan berkembang dan menarik begitu banyak pengguna sehingga pada masa akan datang banyak aktiviti DeFi akan menjadi elemen asas dan khas kewangan peribadi.

Menjelang tahun 2030, jumlah pengguna mulai dari pengguna hingga institusi besar menguruskan bahagian kewangan mereka yang tidak sepele melalui platform DeFi. Dan pada tahap ini, semua masalah UX yang melanda platform muda ini sudah lama hilang.

Privasi Crypto Dipertingkatkan

Salah satu masalah awal yang paling besar dengan blockchain awam yang popular seperti Bitcoin dan Ethereum adalah kekurangan penyelesaian privasi yang memuaskan.

Namun masalah ini pastinya akan menjadi masalah masa lalu pada tahun 2030. Pada ketika itu, alat dan projek pengadun berdasarkan bukti pengetahuan sifar (ZKP) akan diguna pakai secara meluas di Ethereum dan seterusnya, yang bermaksud privasi akan menjadi lalai ruang di masa depan dan tidak ikut serta (seperti keadaan sekarang).

Sememangnya, pengguna crypto pada tahun 2030 akan melihat kembali pengguna hari ini dan terperanjat dengan tahap privasi yang mereka nikmati berbanding kami.

Kesimpulannya

Projek utama cryptoeconomy kontemporari menjanjikan janji luar biasa. Dan, sementara perkara masih awal untuk saat ini, semua yang dapat mereka capai hingga kini memberikan banyak alasan untuk bersikap optimis bahawa mereka akan menjangkau dan membantu berbilion pengguna ke depan.

Sudah tentu, akan ada naik turun, seperti halnya cryptoeconomy yang telah melihat bahagian kitaran pasarannya. Tetapi semua kemajuan baru-baru ini mengenai penskalaan dan DeFi sepertinya telah mencapai titik tolak, dan tidak dapat dielakkan bahawa penggunaan arus perdana akan dicapai. Sangkaan saya adalah tanda itu akan dicapai dengan mudah dalam dekad yang akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me