Ethereum

Pencipta Ethereum Vitalik Buterin adalah penulisan mengenai organisasi autonomi terdesentralisasi, atau DAO, sejak Mei 2014 ketika pelancaran mainnet Ethereum masih lebih setahun.

Pada masa itu, Buterin berpendapat “semuanya, adalah selamat untuk mengatakan bahawa ‘DAOism’ sedang dalam perjalanan untuk menjadi agama cyber-kuasi.” Enam tahun kemudian, ramalan itu terbukti cukup prihatin, kerana pelbagai projek DAO kini berkembang di Ethereum dan menarik pengguna awal yang kuat.

Sudah tentu, penggodaman terkenal “The DAO”, sebuah usaha khusus untuk keuntungan DAO yang diserang pada tahun 2016, memerlukan manuver kontroversi dan kecemasan oleh pemaju teras Ethereum dan inovasi yang sejuk pada umumnya di sekitar DAO untuk tahun-tahun akan datang.

Tiga tahun lagi, bagaimanapun, dan pemandangan kelihatan sangat berbeza terima kasih sedikit demi sedikit kepada peningkatan organisasi “mencuri kod ini” baru-baru ini seperti Moloch DAO dan MetaCartel, serta pematangan Ethereum yang berterusan secara umum.

Kini, DAO bersama dengan DeFi, atau pembiayaan yang terdesentralisasi, nampaknya merupakan dua saham Ethereum di dalam lubang. Mari kita terokai beberapa utas teratas dalam adegan DAO ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik untuk sektor yang meningkat dan belum pernah terjadi sebelumnya.

Kebangkitan Moloch dan MetaCartel

Mac lalu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif SpankChain, Ameen Soleimani melakukan banyak usaha untuk memperbaharui minat dalam melancarkan Moloch DAO, sebuah organisasi on-chain di mana para ahli dapat mengumpulkan eter dan mengundi mengenai dana akar umbi usaha pembangunan Ethereum.

Inisiatif DIY dengan cepat menjadi hit, kerana barisan bank dan serikatnya, yang kini memegang ETH bernilai lebih dari $ 1.25 juta, sejak itu telah berkembang menjadi kekuatan yang dihormati dan produktif dalam ekosistem Ethereum.

Lebih-lebih lagi, Soleimani dengan tegas mengalu-alukan projek lain untuk menerapkan kod Mololch untuk tujuan mereka sendiri, sebuah dinamik yang mendorong ledakan DAO di Cambrian baru-baru ini. Orang dalam industri seperti pasukan OpenLaw telah memuji kontrak pintar v2 Moloch yang serupa dengan standard token ERC20 tetapi untuk pemerintahan blockchain, menunjukkan bahawa banyak lagi klon v2 akan datang.

Moloch DAOThe MolochDAO

Bercakap mengenai klon, garpu Moloch pertama, MetaCartel, juga telah menjadi sebuah syarikat yang produktif dan dikenali dalam ekosistem. Dilancarkan sebagai inkubator dApp pada bulan Jun 2019, MetaCartel sejak itu menghasilkan lebih dari segelintir projek anak dan mengeluarkan lebih dari selusin geran untuk projek dApp dan DAO seperti rDai dan PokéMol.

MetaCartel tidak menunjukkan tanda-tanda melambatkan, dan bersama Moloch DAO telah banyak memberi inspirasi kepada sejumlah projek baru untuk maju dengan berputar sendiri pada organisasi yang terdesentralisasi.

MakerDAO Terus Matang

MakerDAO adalah komuniti yang terdesentralisasi yang menggunakan tadbir urus rantai melalui token MKR untuk menjadi steward Maker, protokol pinjaman crypto yang telah menjadi dApp yang berkuasa hingga kini, dan stablecoin yang dikaitkan dengan dolar, Maker, Dai.

Selepas Dai dilancarkan di Ethereum mainnet pada Disember 2017, tonggak terbesar MakerDAO adalah pengaktifan sistem Multi-Collateral Dai (MCD) November lalu, yang kini membolehkan pengguna mengakses pinjaman Dai automatik dengan cagaran crypto di luar ETH.

Oleh itu, MakerDAO telah menetapkan nada dalam DeFi dan mengarahkan Dai pada lintasan awal untuk menjadi mata wang dunia yang diterima, prestasi yang menunjukkan berapa banyak organisasi yang terdesentralisasi dapat dilindungi.

Aragon dan Pembangun DAO Lain

Aragon adalah platform dApp yang dibina di Ethereum – walaupun rangkaian Aragon yang berdiri sendiri, Aragon Chain, juga dalam proses – yang membolehkan pengguna membuat dan mengatur DAO dengan mudah.

Pada masa ini, lebih daripada beberapa projek menggunakan infrastruktur Aragon yang diperkemas untuk menguruskan operasi mereka. Walaupun platform ini tidak sendirian memungkinkan DAO disesuaikan.

Sebagai contoh, platform lain seperti Colony, Daohaus, dan DAOstack juga menyediakan infrastruktur kontrak pintar di mana pasukan dapat mengatur dan bekerjasama dalam rangkaian. Secara keseluruhan, semakin mudah untuk memanggil DAO anda sendiri, jadi gelombang projek baru tidak diragukan lagi.

Panduan AragonAragon: Pemerintahan Terdesentralisasi & Kerangka Organisasi

Pulangan DAO Venture

Peretasan 2016 “The DAO” menggembirakan minat dalam DAO keuntungan secara eksplisit untuk tahun-tahun akan datang. Tidak lagi.

Sebagai contoh, pada bulan Disember 2019, kumpulan MetaCartel melancarkan MetaCartel Ventures, DAO baru yang akan digabungkan dengan syarikat berhad terhad sehingga organisasi yang terdesentralisasi dapat dengan mudah membuat kontrak sah.

“Sekiranya dipasangkan dengan pengalaman pelaburan yang relevan, kami akan dapat mengenal pasti peluang awal bernilai tinggi yang tidak diketahui oleh pelabur lain,” kata pencipta kumpulan itu.

DAO untung juga boleh mengambil bentuk dan ukuran lain. Pertimbangkan contoh Raid Guild, yang seperti koperasi pekerja rantai yang mengerahkan pakarnya untuk melakukan serbuan, atau pertunjukan, jika diperlukan. Semakin banyak kerja Raid Guild, semakin banyak anggotanya dibayar. Atau pertimbangkan MetaFactory, platform crowdfunding label fesyen yang membolehkan jenama unik memulakan DAO mereka sendiri. Dan ini adalah yang pertama dari banyak lagi yang akan datang, nampaknya.

DAO untuk Komuniti

Trend lain yang menarik yang semakin meningkat di sekitar ekosistem Ethereum akhir-akhir ini ialah beralih kepada DAO untuk menyerahkan kawalan projek daripada pasukan pembangun kepada komuniti pihak berkepentingan yang lebih luas.

Contoh buku teks dimainkan pada Disember lalu ketika Parity Technologies, pasukan di belakang klien Parity Ethereum yang terkenal, menyatakan bahawa ia beralih dari pemeliharaan klien tersebut untuk lebih fokus pada blockchain dalamannya, Polkadot. Untuk memastikan pelanggan Parity dapat terus hidup, syarikat itu mengumumkan rancangan untuk menyerahkan tugas penyelenggaraan kepada DAO baru yang dijuluki OpenEthereum.

Kami juga melihat rancangan serupa diumumkan di sektor lain. Jaringan Kyber, dApp agregator kecairan DeFi, baru-baru ini melancarkan KyberDAO, yang akan digunakan untuk mengatur elemen penting dari dApp, dan projek dunia maya Decentraland juga baru-baru ini mendedahkan DAO tadbir urus masyarakatnya sendiri.

DeFi ETF? Selamat Datang PieDAO

Crypto ETF terbukti sukar difahami di A.S. hingga kini. Tetapi di mana kewangan arus perdana kaku dan perlahan, DeFi fleksibel dan pantas. Di sini, isyarat masuk PieDAO.

Sesungguhnya, salah satu projek terbaru dan paling menarik di kancah DeFi adalah PieDAO, yang baru-baru ini diperkenalkan oleh Alessio Delmonti sebagai “peruntukan aset DAO untuk peruntukan portfolio berwajaran pasaran yang terdesentralisasi.”

Singkatnya, ahli PieDAO akan dapat menyelaraskan dan membuat aset seperti ETF di Ethereum. Dan ini merupakan satu lagi contoh menarik mengenai apa yang boleh dilakukan oleh DAO.

“Dengan PieDAO, siapa pun dapat berpartisipasi dalam penciptaan peruntukan portfolio token yang mungkin termasuk pendedahan kepada digital & aset tradisional (melalui aset sintetik), kami memanggil peruntukan ini PIE, ”jelas Delmonti.

Percubaan Baru untuk Ditonton

Kepelbagaian dalam sektor DAO semakin meningkat apabila para inovator baru melangkah ke hadapan dengan idea-idea segar.

Salah satu projek yang melakukan sesuatu yang berbeza dan menarik di persimpangan DAO dan DeFi adalah Rocket, sebuah projek pinjaman yang menawarkan pinjaman Dai yang disokong oleh token bukan fungible (NFT), juga dikenali sebagai koleksi crypto. Projek ini baru sahaja mengeluarkan pinjaman terbesarnya – 20,000 Dai disokong oleh 421 petak LAND, harta tanah maya di Decentraland – jadi ia akan bermula dengan baik.

Projek inovatif lain yang diumumkan tahun ini ialah MetaClan, DAO eSports pertama. Ahli-ahlinya mendapat untung dari permainan blockchain seperti CryptoKitties, Axie Infinity, dan Gods Unchained dan berkongsi hasil berikutnya bersama, dan itu semua diuruskan di rantai.

Ini hanyalah dua contoh yang menunjukkan bagaimana DAO dapat mengaktifkan jenis perusahaan baru yang sebelumnya tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, harapkan lebih banyak eksperimen berkembang di kawasan DAO pada tahun-tahun akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me