Larangan Bitcoin

Mungkin ancaman jangka pendek dan pertengahan yang paling sah terhadap Bitcoin (BTC) adalah peraturan pemerintah. Adakah larangan Bitcoin benar mungkin?

Kegelisahan di sekitar persekitaran peraturan yang cepat merumuskan banyak orang bertanya-tanya apakah beberapa pengawal selia antarabangsa akan berusaha melarang penggunaan Bitcoin sama sekali, dengan sewajarnya..

Larangan Bitcoin

Oleh itu, hari ini, kami akan menunjukkan kepada anda betapa selamatnya Bitcoin dan jika benar-benar dapat dilarang atau dimusnahkan oleh kekuatan.

Seberapa Selamatkah Satoshi Membuat Kod Bitcoin?

Kod Bitcoin sebelum ini digambarkan sebagai “unik” oleh Gavin Andresen, mantan Saintis Utama untuk Bitcoin. Sebelum “berlayar ke matahari terbenam,” seperti itu, pencipta Bitcoin Satoshi Nakamoto telah banyak berhubungan dengan Andresen dan menyerahkan kepemimpinan projek Bitcoin kepadanya.

Oleh itu, Andresen sangat sesuai dengan siapa saja untuk mengetahui tentang kehebatan pengekodan Satoshi.

Per Andresen semasa persidangan 2015:

“Satoshi adalah pengaturcara yang cemerlang. Tetapi dia tidak mempunyai pemahaman mendalam tentang semua penyelidikan crypto canggih yang sedang dilakukan. “

Untuk tujuan ini, anda mula tertanya-tanya. Sekiranya gaya pengekodan Satoshi “unik”, dan dia, dia, atau mereka sepertinya tidak mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai penyelidikan kripto, seberapa selamat dan selamat Bitcoin dapat?

Seorang lagi pembangun Bitcoin awal, Jeff Garzik, sebelumnya juga telah menekankan keunikan gaya pengekodan Nakamoto:

“Dia adalah petunjuk untuk kita bertanya mengenai sistem, tetapi dia jarang mengikuti amalan kejuruteraan standard, seperti menulis unit atau ujian tekanan atau salah satu analisis kualitatif standard yang akan kita lakukan pada perisian. Beberapa perkara mesti dilumpuhkan dengan segera setelah peluncuran Bitcoin secara terbuka kerana mereka jelas dapat dieksploitasi. “

Tetapi, walaupun di tengah keanehan mereka, Satoshi akhirnya peduli untuk mencegah eksploitasi Bitcoin. Perubahan awalnya terhadap kod Bitcoin mudah menunjukkan kebimbangan ini.

Sebagai contoh, Theymos, pentadbir di bitcointalk.org dan bitcoin.org yang bekerjasama dengan Nakamoto pada awal BTC, telah menyatakan bahawa pencipta misteri itu bekerja tanpa lelah untuk mengurangkan vektor serangan yang paling dahsyat terhadap cryptocurrency penggerak pertama:

“Satoshi pernah memberitahu saya,” Saya rasa kebanyakan rangkaian P2P, dan laman web dalam hal ini, rentan terhadap sejumlah serangan DoS [Denial of Service]. Yang terbaik yang dapat kita lakukan secara realistik adalah menghadkan kes terburuk. “Saya rasa dia memandang had 1 MB sebagai sekatan serangan DoS yang serius.”

Oleh kerana Bitcoin telah berkembang pada tahun-tahun berikutnya, begitu juga penekanan Nakamoto terhadap keselamatan yang diturunkan dan disatukan oleh para pemaju yang mengikutinya. Sekarang, projek Bitcoin nampaknya selamat secara legenda.

Tetapi jangan kata kami. Tanya sahaja kepada Dan Kaminsky, penggodam “dev-ops” yang mempunyai kepakaran dalam mengenal pasti kerentanan siber yang berpotensi bencana. Kaminsky harus mengetahui sama ada Bitcoin selamat, melihat bagaimana dia adalah penyelidik yang menemui dan membantu membetulkan a eksploitasi maut di internet itu sendiri.

Kaminsky mengatakan “internet tidak dirancang untuk selamat.” Tetapi baginya, keselamatan Bitcoin adalah “indah”. Dia mengatakan sebanyak itu semasa dokumentari mini CNN di Bitcoin baru-baru ini:

“Saya fikir wow, [Bitcoin] akan segera dilipat. Oleh itu, saya membuat keputusan untuk beberapa bulan untuk menunjukkan apa masalah Bitcoin… Tidak jatuh… Sangat pelik… Setiap kali saya memukul sesuatu yang mesti gagal, tidak! [Para pemaju] telah menjumpainya sebelum ini. Anda boleh melihat dalam kod di mana ia pernah menjadi masalah, dan mereka telah menyingkirkannya. Ini adalah sistem yang indah … Sistem inti, sihir inti, masalah inti yang diselesaikan Bitcoin yang tidak pernah diselesaikan sebelumnya, ia tetap kukuh. Ia selamat. “

Oleh itu? Keadaan kod Bitcoin semasa adalah kuat. Ini adalah kaedah kejuruteraan manusia yang selamat dan benar. Kaminsky pasti tahu. Keselamatannya nampaknya semakin kuat selama ini, dari segi teknikal semata-mata.

Untuk tujuan ini, lihat perkembangan awal Bitcoin di bawah; anda dapat melihat betapa teliti projek ini diselesaikan sebelum dan selepas pemergian Satoshi Nakamoto. Aneh, pasti; kurang bersungguh-sungguh, pastinya tidak:

Jadi Kodnya Kuat… Bagaimana dengan Larangan Politik?

Setelah kita mengetahui bahawa kod Bitcoin adalah selamat dan belum pernah terjadi sebelumnya, mari beralih kepada lebih banyak masalah politik.

Jangan salah, kawan-kawan. Dalam beberapa bulan dan tahun-tahun mendatang, akan ada negara-negara yang berusaha menerapkan larangan Bitcoin secara langsung (dan cryptocurrency secara umum). Ini mungkin negara yang lebih kecil; mereka mungkin bangsa yang lebih besar. Tetapi mereka akan datang.

“Larangan” ini mungkin menimbulkan keributan akut pada masa itu, tetapi terbukti tidak bermakna. Yang pasti, larangan berpotensi yang akan datang ini dapat menakutkan banyak pelabur arus perdana di negara-negara yang terjejas. Tetapi menakutkan pelabur adalah binatang yang berbeza sama sekali daripada mematikan rangkaian Bitcoin untuk selamanya.

Pertimbangkan ini: struktur orang-ke-orang (P2P) rangkaian Bitcoin bermaksud bahawa orang boleh melakukan transaksi tanpa izin di antara mereka sendiri, tanpa perlu institusi kewangan pihak ketiga seperti bank masuk ke tengah untuk mengambil “pemotongan” mereka dengan sewenang-wenangnya.

Ini bermaksud pengendali nod individu dari seluruh dunia mengendalikan rangkaian Bitcoin: bukan Big Banks, atau pemerintah A.S., atau institusi tradisional dalam bentuk apa pun.

Untuk Bitcoin benar-benar dilarang, maka, setiap pengendali nod Bitcoin harus ditutup secara serentak. Perlu menutup seluruh internet untuk membuat Bitcoin keluar dari talian. Yang tidak akan berlaku.

Sekarang, sebuah negara dapat masuk dan berkata, “Warga negara kita tidak lagi dapat memiliki atau bertransaksi dalam Bitcoin secara sah.” Itu mustahil. Tetapi itu hanyalah kata-kata di atas kertas mengenai Bitcoin. Pengguna masih dapat bertransaksi di BTC jika mereka mahu setelah “larangan” seperti itu berlaku kerana pergantungan Bitcoin pada nod. Dengan kata lain, itu bukan larangan harfiah sama sekali.

Larangan Bitcoin China

Pada bulan Oktober, kerajaan China mengumumkan larangan pertukaran cryptocurrency dan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) di negara ini.

Bagi pakar dan pemerhati luar, intinya jelas: larangan Bitcoin secara de facto, jika tidak akut, Tetapi apa yang berlaku setelah larangan ini benar-benar memberi gambaran betapa sebenarnya tanpa izin dan, Bitcoin yang tidak terkawal sebenarnya.

Ini kerana perdagangan Bitcoin secara bebas (OTC) dan orang ke orang telah meletup di China sejak Oktober. Kerajaan China tidak berdaya untuk menghentikan perdagangan akar umbi ini.

Larangan Bitcoin China

Oleh itu, walaupun China telah mengeluarkan larangan de facto, ia tidak dihormati atau dikuatkuasakan. Ini kerana larangan penggunaan Bitcoin secara langsung tidak dapat dilaksanakan oleh mana-mana pemerintah.

Untuk menjelaskan lebih jauh, katakan Amerika melarang pemilikan Bitcoin esok. Itu semua baik dan menarik, tetapi pengumuman seperti itu tidak dapat menghentikan perdagangan P2P atau pemilikan BTC secara umum.

Bagaimana dengan Memusnahkan Bitcoin?

Jalan yang dicadangkan yang paling biasa untuk menghancurkan Bitcoin adalah apa yang disebut “serangan 51 persen” di mana penyerang atau penyerang dapat memperoleh 51 peratus kekuatan hash rangkaian Bitcoin. Pada ketika ini, mereka dapat memanipulasi rangkaian dengan pelbagai cara.

Masalah? Orang-orang sepenuhnya tidak terdorong untuk melakukan serangan seperti ini.

Itu kerana lebih menguntungkan untuk “berkelakuan” di rangkaian Bitcoin. Ia memerlukan sejumlah wang dan kekuatan pengkomputeran yang luar biasa untuk merancang serangan 51 peratus yang berjaya.

Oleh itu, mungkinkah bangsa yang hina dan hina memimpin serangan 51 persen terhadap Bitcoin? Secara teorinya mungkin. Tetapi sangat mustahil kerana serangan seperti itu akan sangat mahal dan sukar untuk dilaksanakan.

Dalam kata lain? Bitcoin kelihatan selamat dari halangan sistemik untuk jangka masa yang akan datang.

Dan lebih baik lagi, inovasi baru sedang dibuat setiap hari yang menjadikan Bitcoin lebih tahan penapisan. Sebagai contoh, perkembangan baru memungkinkan untuk melakukan transaksi BTC gelombang radio. Tidak ada yang menghentikannya!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me