Penawaran Syiling Permulaan Interaktif

Penawaran Syiling Permulaan Interaktif (IICO) yang diusulkan oleh Vitalik Buterin, Jason Teutsch, dan Christopher Brown pada bulan Disember 2017 menawarkan banyak kelebihan berbanding model Penawaran Awal Syiling (ICO) tradisional. Walaupun ICO telah menjadi bentuk crowdsale yang paling menarik dan diteliti hari ini, pelaksanaannya mulai cenderung ke arah pemusatan, akses peserta terbatas, dan janji kosong.

Penawaran Syiling Permulaan Interaktif

ICO tetap menjadi kaedah baru untuk crowdfunding projek tertentu yang sebaliknya tidak akan mendapat sokongan pelaburan institusi atau tradisional dari kapitalis teroka. Sebab utama mengapa ini menjadi popular adalah kerana banyak ICO mengumpulkan sejumlah besar dana bahkan sebelum memiliki produk minimum yang layak. Ini pasti membawa kepada penipuan keluar, projek yang gagal, dan keyakinan pelabur yang berkurang pada model tersebut. Berpunca dari sifat mereka yang sangat menguntungkan, ICO telah menarik perhatian penuh SEC, dengan kerangka peraturan mendung yang bersembunyi di sebalik kenyataan yang tidak jelas dari para pegawai SEC.

Selanjutnya, struktur ICO telah membawa kepada penciptaan persekitaran di mana para pelabur lebih fokus untuk mendapatkan token untuk mendapatkan keuntungan kewangan yang cepat dan bukannya mempunyai kepentingan dan kepercayaan yang sah dalam platform yang mereka sumbangkan sokongan kewangan ke. Ini membawa kepada peningkatan kesan ketika pasaran ICO terus berkembang, meninggalkan ruang yang cukup besar untuk memperbaiki asas-asas model itu sendiri, dan kesan selanjutnya terhadap penyertaan arus perdana. Kini menjadi sangat relevan untuk benar-benar fokus pada kelebihan khusus yang disediakan oleh IICO dan masalah yang berlaku dari model ICO tradisional yang bertujuan untuk diselesaikan. Adakah perbezaan ini cukup untuk membezakan IICO dari ICO di mata pengawal selia belum dapat dilihat.

Panduan Permulaan untuk ICO

Baca Panduan Permulaan untuk ICO kami

Struktur Model IICO

Terdapat dua aspek asas dari IICO yang merupakan komponen inti dari modelnya dan menyelesaikan masalah yang diakui secara meluas mengenai penjualan yang ditutup dan tidak dibungkus dalam model ICO tradisional. Komponen teras protokol ini memberikan jaminan penilaian dan penyertaan kepada pelabur dengan memanfaatkan kontrak pintar untuk mewujudkan sistem pembidaan dinamik dan bukannya menurunkan penjualan kepada had atau had. Sekiranya anda tidak mahir dengan perincian model IICO, anda dapat mengetahui perincian mekanik yang mendalam bersama dengan pelaksanaan pertama Modular di sini.

IICO

IICO: Gambar dari Modular

Pada hakikatnya, penjualan terhad mewakili senario di mana jumlah token yang akan diedarkan tetap. Kelebihannya ialah pelabur mengetahui penilaian sebenar projek yang mereka sumbangkan juga. Walau bagaimanapun, penjualan ini dapat habis dalam beberapa minit dan membawa kepada pelbagai masalah yang akan dibincangkan secara terperinci kemudian.

Penjualan tanpa had mewakili senario di mana penilaian tidak tetap, ia berdasarkan penyertaan pengguna. Manfaatnya ialah semua orang dapat mengambil bahagian, tetapi sebaliknya, pelabur tidak mengetahui penilaian projek dan oleh itu nilai token terakhir mereka setelah penjualan selesai.

Protokol Penawaran Koin Interaktif menyelesaikan masalah ini melalui model penyertaan yang dinamik di mana penilaian penjualan mencapai keseimbangan melalui pelabur membuat dan membuang tawaran berdasarkan tingkah laku pengguna lain. Oleh itu, para pelabur dapat mengambil bahagian dalam sistem penawaran terdesentralisasi dan lancar dengan keyakinan bahawa mereka menerima nilai yang diinginkan dengan menambahkan dan membuang tawaran secara sukarela atau melalui protokol membuang tawaran dengan had penilaian peribadi yang ditetapkan yang dilampaui oleh penilaian penjualan keseluruhan. Hasilnya, penilaian penjualan dirancang untuk mencapai keseimbangan harga.

Masalah Dengan ICO Tradisional

Masalah penting yang timbul dalam model tradisional ICO adalah bahawa penyertaan terhad kepada kumpulan atau individu yang “memenuhi syarat” untuk penyertaan dalam penjualan token atau pra-penjualan ICO. Bahkan ada beberapa penjualan pra-pra sekarang yang menawarkan potongan yang tidak masuk akal, yang jelas menaikkan bendera merah dengan model pendanaan mereka.

Kelayakan untuk melabur boleh datang dalam bentuk tradisional sebagai pelabur yang diakreditasi atau sebahagian daripada institusi yang ditubuhkan (kira dana modal teroka). Penjualan yang terhad ini membawa kepada trend dari desentralisasi dan ke arah format pelaburan tradisional yang bersifat terpusat di mana hanya pelabur yang mempunyai modal yang besar yang dapat memperoleh keuntungan daripada melabur lebih awal dalam platform yang berpotensi berjaya.

Adakah Token ICO adalah Keselamatan?

Keuntungan jangka panjang firma modal teroka telah lama menguntungkan. Salah satu tujuan awal ICO dan sekarang IICO adalah untuk menyebarkan penciptaan kekayaan tersebut ke seluruh kumpulan orang. Mundur ke arah format pelaburan terpusat hanya menimbulkan lebih banyak masalah. Bukan hanya itu, tetapi percampuran reka bentuk modal teroka dengan crowdfunding ICO dengan pasti menambah kedudukan SEC mengenai peraturan untuk ruang ICO.

Keseluruhan idea dari perspektif yang murni dari protokol crowdsale ini, dalam batasan ruang blockchain yang terdesentralisasi, adalah untuk memberi peluang kepada pelabur arus perdana dengan kemampuan kewangan yang terhad untuk menjadi sebahagian daripada paradigma pelaburan yang lebih besar. Ini mewujudkan penyebaran penciptaan kekayaan yang tidak dilihat sebelumnya. Ini penting untuk platform yang menggunakan model untuk penggalangan dana seperti IICO atau ICO untuk memenuhi janji-janji yang menyumbang kepada pengembangan produk dan aplikasi yang terdesentralisasi dan pada masa yang sama tetap dapat diakses dan dipertanggungjawabkan kepada pelabur mereka secara telus.

Pra-penjualan penyertaan ICO yang terhad boleh menyebabkan kenaikan harga sebelum penjualan token awam sebenar dan juga pengembangan pasaran sekunder di mana token dijual sebelum pembukaan penjualan awam (seperti dengan penjualan token RCN). Ini memberi kesan buruk terhadap harga keseimbangan dan penilaian keseluruhan penjualan yang dapat dilihat dengan mudah setelah token mencapai pertukaran utama.

Masalah dalam model ICO awal yang menjadi sangat lazim baru-baru ini adalah penciptaan ICO oleh syarikat yang menawarkan perkhidmatan dan produk terpusat dalam apa yang telah dikenal sebagai “Reverse ICO”. Syarikat-syarikat ini menggunakan sistem ini semata-mata untuk keuntungan kewangan, dan penjualan token dilakukan secara terpusat. Ini adalah token yang tidak difikirkan dengan baik yang tidak mempunyai kes penggunaan sebenar dalam industri dan akhirnya menyusahkan pelabur. Dengan lebih banyak penekanan diberikan pada token utiliti dan token yang secara langsung berkorelasi dengan nilai rangkaian mereka seperti halnya Token Curated Registries, Reverse ICOs dapat dikenali dengan mudah untuk kedua-dua pengawal selia dan pengguna ketika industri maju.

Kelebihan IICO

Di mana IICO menawarkan kelebihan yang paling penting daripada model ICO adalah mengurangkan manipulasi penjualan oleh ikan paus dan teknik perlombongan yang canggih. Secara khusus, IICO membuang kelebihan ukuran anggaran dalam penjualan dengan memperlakukan tawaran kecil dan besar secara sama rata. Paus dengan topi peribadi yang rendah dapat dikeluarkan dari penjualan dengan mudah seperti pembeli yang membeli sebilangan kecil token. Selanjutnya, semua tawaran dikendalikan melalui kontrak secara terbuka, sehingga sama menyebarkan maklumat kepada semua peserta dan tidak memberikan kelebihan akses peserta dalam konteks pra-penjualan kelebihan.

Apa itu Paus

Apa itu Paus? Dan bagaimana mereka Memanipulasi Harga Cryptocurrency

Dalam ICO tradisional, ikan paus mampu mengawal sama ada tawaran mereka diterima atau tidak dengan memiliki kaedah kewangan untuk menampung kos gas yang kadang-kadang besar yang berkaitan dengan percubaan membeli token melalui penjualan terhad yang habis terjual dalam beberapa minit. Pelabur arus perdana tidak dapat menanggung kos gas ini, yang secara efektif melarang mereka untuk mengambil bahagian dalam penjualan dan hanya membenarkan kumpulan kecil dengan modal yang besar mendapat keuntungan. IICO membuat disinsentif kewangan untuk bertindak dengan cara ini dengan menjadikannya tidak mahal bagi pelombong untuk menapis transaksi semasa jualan ramai.

Paus yang berusaha membuat tawaran untuk sejumlah besar token pada awal penjualan, hanya untuk menariknya kemudian untuk mendapatkan penilaian yang dibuat secara artifisial, dikenakan hukuman dengan mengunci sebahagian daripada tawaran mereka ke dalam penjualan ketika penjualan berlangsung. Dengan cara ini, pelabur rata-rata dilindungi dari manipulasi harga dan protokol meningkatkan peluang untuk beralih ke tawaran dan penilaian yang stabil. Bayaran untuk menghantar transaksi ke kontrak pintar crowdsale juga adalah bayaran tetap berdasarkan harga gas Ethereum.

Menariknya, kesan penting dalam melaksanakan IICO untuk penjualan token adalah bahawa pemaju atau syarikat di belakang penjualan token kehilangan tahap kawalan terhadap proses penggalangan dana. Dengan membiarkan penilaian keseimbangan pasaran dibuat secara semula jadi, mereka secara tidak sengaja (mungkin sengaja) mewujudkan persekitaran di mana penyumbang mempunyai tahap kepercayaan yang kuat dalam platform berbanding model ICO.

Sebagai contoh, syarikat atau kumpulan yang cuba melakukan penipuan keluar akan disinsentifkan untuk menggunakan model IICO kerana mereka kehilangan kendali atas kemampuan memperbaiki had atau membuat pra-penjualan (atau pra-penjualan) bagi pelabur swasta untuk membuat keluar dengan keuntungan besar setelah penjualan berakhir dan tiada produk dihantar.

Keluar Penipuan

Apa itu Exam Scam? Dan Cara Mengelakkannya

Selain itu, platform tanpa produk minimum yang layak, atau sekurang-kurangnya repositori sumber terbuka yang menunjukkan potensi, akan menjauhkan diri daripada menerapkan model IICO kerana lebih berisiko bagi mereka berbanding model tradisional. Kelebihan IICO yang wujud ini membolehkan para pelabur merasa lebih yakin pada platform yang menggunakan IICO untuk penjualan tokennya.

Kesimpulannya

Dengan persekitaran peraturan yang tidak menentu sangat besar untuk ICO, peraturan menyeluruh yang dikenakan oleh SEC kemungkinan besar akan mempengaruhi IICO juga. Walaupun memberikan perlindungan pelabur yang lebih baik melalui penyediaan maklumat pasaran yang lebih baik kepada individu, SEC tidak mungkin menunjukkan sebarang nuansa dalam peraturan IICO berbanding ICO yang bergerak maju.

Sangat menarik untuk ditonton ketika lelaran berikutnya dari model IICO dilaksanakan dan seberapa lazimnya model tersebut. Buat masa ini, kembali ke crowdfunding terdesentralisasi yang ditawarkan oleh Interactive Coin Offerings adalah sesuatu yang patut disiasat sebagai pelabur dan diharapkan dapat membantu melancarkan gelombang inovasi baru dalam struktur dan pelaksanaan crowdfunding yang melindungi pelabur dan mematuhi peraturan yang pasti akan datang.

Gambar Pilihan: Freepik.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me