Ethereum

Kewangan yang terdesentralisasi, atau DeFi, adalah kemarahan di sudut kriptoekonomi Ethereum akhir-akhir ini berkat peningkatan memetik “hasil pertanian” baru-baru ini, iaitu memperoleh pulangan kerana menggunakan wang anda untuk digunakan dalam platform DeFi.

Namun ada lagi sektor Ethereum yang panas yang juga mendapat banyak wap tahun ini, dan ini adalah sektor NFT.

Sebilangan besar orang yang mahir dalam kripto tetapi tidak tahu banyak tentang NFT, yang disebut dengan nama seperti token yang tidak dapat dijangkiti, puluhan tahun, atau koleksi crypto, mungkin mengenali istilah dari kegilaan CryptoKitties pada akhir 2017, ketika pengguna Ethereum melabur dalam kucing digital francais secara berturut-turut.

Sejak itu, arena NFT telah meletup dalam aktiviti, dan tahun 2020 merupakan tahun ledakan untuk tempat kejadian. Itu dibuktikan dengan kenyataan bahawa pasaran NFT baru mencapai jumlah jualan pertama $ 100 juta pada bulan Julai 2020.

Ini adalah tonggak awal yang mengagumkan yang menunjukkan bahawa langit boleh menjadi batas dari sini untuk NFT. Untuk memahami dengan lebih baik arti pencapaian ini, mari kita selami asas-asas NFT dan sejauh mana sejauh mana pencapaiannya.

NFT 101

Apa yang menjadikan NFT sebagai NFT?

Mari kita katakan seperti ini: ada aset mudah alih dan aset tidak fungle. Aset mudah alih boleh ditukar antara satu sama lain. $ 1 secara berkesan tidak dapat dibezakan dengan $ 1 yang lain, dan perkara yang sama berlaku untuk 1 BTC berbanding dengan 1 BTC yang lain.

Sebaliknya, aset tidak mudah alih adalah perkara seperti karya seni atau tanah yang mudah dibezakan. Token yang tidak mudah dijangkiti, kemudian, adalah aset digital bertenaga blockchain yang sesungguhnya jarang dan unik.

Oleh kerana Ethereum adalah platform paling popular untuk mencetak NFT setakat ini, standard NFT yang paling popular setakat ini adalah Spesifikasi Ethereum ERC721, yang pertama kali diterbitkan pada Januari 2018. Token ERC721 telah menjadi NFT yang paling banyak digunakan sejak itu.

OG: CryptoPunks & CryptoKitties

Anda boleh menarik garis lurus dari mana ekonomi NFT hari ini ke dua hits paling awal di arena, CryptoPunks dan CryptoKitties.

CryptoPunks, yang dilancarkan ke tempat kejadian pada awal tahun 2017, adalah watak piksel yang dapat dikumpulkan dengan had 10,000 unit, yang semuanya secara visual unik antara satu sama lain. CryptoPunks ini percuma pada mulanya, tetapi para pengumpul menjadi kegilaan di sekitar token setelah Mashable menerbitkan cerita mengenai projek itu.

Token Tidak Berjangkit

Lonjakan minat itu memberi inersia ekosistem NFT yang berterusan hingga ke hari ini. Inersia itu cukup bermakna sehingga CryptoPunks tetap aktif sekarang, dengan beberapa penjualan setinggi 60 ETH awal tahun ini.

Satu lagi syarikat NFT awal yang penting adalah CryptoKitties, yang membolehkan pemain membiak dan memperdagangkan kucing digital yang unik (dan menggemaskan). Projek ini berjaya menghasilkan penjualan bernilai jutaan dolar dalam jangka pendek, dan menunjukkan bahawa pasaran sekunder di sekitar NFT.

Dengan semua itu, CryptoPunks dan CryptoKitties menunjukkan apa yang mungkin dilakukan sejak awal dan memberi inspirasi kepada puluhan projek. Pemaju, pengusaha, dan pengumpul telah membangun ekonomi NFT sejak itu.

Jualan NFT: $ 100 Juta

Menurut laman sejarah pasaran NFT Tidak Berjangkit, jumlah penjualan NFT USD sepanjang masa di Ethereum melebihi $ 99.5 juta pada saat penulisan artikel ini. Ini bermakna tonggak bernilai $ 100 juta adalah pasti akan berjaya dalam beberapa hari.

Oleh itu, mengagumkan sejauh mana ekonomi NFT begitu pesat. Sebagai ahli NFT dan rakan kongsi Polynexus Capital Andrew Steinwold dicatat dalam terbitan Bankless baru-baru ini, ekonomi ini sebenarnya baru lahir.

“Dengan bulan Disember 2017 sebagai titik permulaan kami, pasaran NFT hanya ada selama ~ 2.5 tahun, jumlah waktu yang sangat kecil berbanding dengan bitcoin (11 tahun) atau pasaran tradisional (beratus-ratus tahun),” kata Steinwold.

Oleh itu, tanda $ 100 juta menunjukkan bahawa projek NFT benar-benar merangkumi sesuatu dan berjaya memenangkan pengguna, walaupun perkara masih awal dan relatif kecil.

Jenis NFT Awal

Orang akan bereksperimen dengan NFT selama bertahun-tahun yang akan datang, sehingga debu hampir tidak dapat diselesaikan dengan mempertimbangkan jenis NFT apa yang dapat dibina. Namun terdapat beberapa jenis yang dominan setakat ini. Andrew Steinwold yang disebutkan di atas memberikan jenis seperti berikut:

  • Koleksi (fikir CryptoKitties dan CryptoPunks)
  • Dunia maya (kira bungkusan VR dalam Cryptovoxels dan Decentraland)
  • Aset permainan (seperti kad perdagangan Gods Unchained atau makhluk Axie Infinity)
  • Cryptoart (seperti yang dilihat di platform seperti SuperRare dan Async Art)
  • Token budaya (mis. Pakaian maya untuk Cryptovoxels atau album muzik token)
  • Lain-lain (mis. Tiket acara, keahlian, barang dunia nyata, perkhidmatan profesional)

Setiap jenis NFT ini penuh dengan kemungkinan yang unik. Anda boleh “membiak” CryptoKitties untuk membuat yang baru. Anda boleh menjadi tuan rumah acara maya di Cryptovoxels, seperti Mesyuarat WIP. Anda boleh memperoleh token semasa anda berjuang melalui Axie Infinity, memaparkan karya seni Async terbaru anda yang dapat diprogramkan di Apple TV anda, dan banyak lagi. Dan sekali lagi, arena ini baru bermula.

Roket NFTKedutan Baru untuk Ethereum DeFi: Pinjaman yang Disokong oleh Crypto Collectibles

Menjelang arus perdana

CryptoKitties mempunyai kejayaan kejayaan pada tahun 2017, tetapi adegan NFT dan Ethereum telah berjalan sejak itu dan jauh lebih bersedia untuk mula membuat jalan serius ke arus perdana.

Tidak dinafikan, cabaran tetap ada. Pengalaman pengguna umum (UX) Ethereum sering disebut sebagai bermasalah, tetapi dinamik ini semakin baik sepanjang masa dengan munculnya dompet pintar yang mesra pengguna seperti Argent.

Satu lagi masalah adalah harga transaksi yang sangat tinggi yang dihadapi Ethereum sejak kebelakangan ini.

Kabar baiknya adalah bahawa ekosistem penyelesaian skala-2 Ethereum tidak pernah lebih hidup daripada sekarang, dan beberapa projek penskalaan di dalamnya berada di puncak penyebaran yang lebih meluas. Ketika usaha-usaha ini terus berjalan, infrastruktur untuk penerapan arus perdana sudah siap.

Dengan itu, perusahaan NFT juga harus terus membina barang yang diinginkan orang. Sebahagian daripada usaha terbaru ini secara langsung memenuhi kepentingan arus perdana seperti sukan profesional demi menarik perhatian orang biasa.

Pertimbangkan contoh Sorare, yang merupakan permainan bola sepak fantasi yang membolehkan anda mengumpulkan, bermain, dan berdagang versi token dari beberapa bintang bola sepak terbesar di Eropah. Permainan ini sedang marak di sektor NFT dalam beberapa hari terakhir, seperti yang dibuktikan oleh fakta bahawa ia adalah projek NFT teratas mengikut jumlah pada minggu per NonFungible. Projek seperti ini yang memancing NFT ke arah orang ramai semasa kita bercakap, dan mereka patut menonton dengan sewajarnya.

Follows Menarik

Tidak ada kekurangan akal yang hebat di sekitar ruang NFT, jadi kadang-kadang bahagian yang sukar mengikuti perkembangan semua orang. Tetapi ada beberapa individu yang pasti membuat senarai pendek untuk pakar NFT yang mungkin anda mahukan di radar anda. Ia merangkumi:

Kesimpulannya

Setelah penjualan NFT bernilai $ 100 juta telah meningkat, tonggak pusingan seterusnya akan menjadi penjualan $ 1 bilion.

Tidak ada penjelasan kapan itu boleh berlaku, tetapi ada perasaan yang jelas di sekitar ekosistem bahawa NFT baru mulai meningkat. $ 1 bilion dan seterusnya nampaknya tidak dapat dielakkan pada ketika ini.

Sekiranya anda berminat untuk belajar lebih banyak atau bahkan melompat dan mencuba NFT untuk pertama kalinya, saya cadangkan NonFungible sebagai sumber analisis dan OpenSea sebagai pasaran NFT serba boleh. Cubalah laman web ini untuk bersenang-senang, dan anda mungkin akan bertahan sebentar!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me