Ethereum

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ekosistem Ethereum berkembang dalam pelbagai arah – yang jelas.

Yang penting, mekar ini telah membolehkan platform kontrak pintar menjadi raja awal bukit mengenai DeFi, pertukaran terdesentralisasi, stablecoin, penyelesaian penskalaan blockchain Layer-2, token tidak fungible, dan banyak lagi.

Kemajuan inovasi ini membawa kepada sesuatu yang baik dari metafora graviti, di mana pembangun terus berduyun-duyun ke Ethereum kerana ia menjadi platform utama untuk kemungkinan blockchain canggih ini.

Dengan itu, projek baru Ethereum yang menjanjikan terus berkembang dengan pesat hari ini, sehingga kadang-kadang pusing untuk mencuba dan mengikuti semua upaya yang terkenal. Berminat untuk bermain catch-up? Inilah 10 projek Ethereum yang lebih baru yang dapat anda pasangkan di radar anda – mereka berpotensi wujud selama bertahun-tahun yang akan datang.

mStabil

mStabil adalah protokol meta-aset yang difokuskan pada stablecoin yang dilancarkan pada akhir Mei 2020. Sistem ini bertujuan mengatasi pemecahan dan kekurangan peluang hasil asli dalam ekosistem stablecoin.

Antara keluaran pertama projek itu ialah mUSD, meta-stablecoin yang disokong oleh stablecoin lain seperti DAI, USDC, TUSD, dan USDT. Ini bermakna anda boleh mencetak atau menebus mUSD dengan nisbah 1: 1 dengan mana-mana stabilcoins konstituennya. Selain itu, mUSD juga menghasilkan hasil melalui yuran pertukaran mStable dan melalui pinjaman aset pendasar melalui Aave dan Compound.

Pengimbang

Tiba di mainnet Ethereum pada musim bunga ini, Pengimbang adalah protokol pembuat pasaran automatik (AMM) yang membolehkan pengguna membuka kumpulan kecairan yang dapat disesuaikan. AMM Uniswap yang popular pada masa ini hanya menyokong kumpulan dua token dengan penimbangan aset 1: 1, sementara kumpulan Pengimbang dapat menyokong hingga lapan token dengan pemberat sewenang-wenangnya.

Model ini memberi lebih banyak fleksibiliti kepada penyedia kecairan dengan bagaimana mereka dapat memperoleh yuran menggunakan token berasaskan Ethereum mereka yang terbiar. Lebih-lebih lagi, Balancer telah memulakan kempen perlombongan kecairan yang memberi ganjaran kepada Balancer LP dengan token tadbir urus BAL untuk memacu protokol.

Bayaran Loopring

Oleh kerana Ethereum semakin popular, platform ini memerlukan penyelesaian penskalaan Layer-2 lebih daripada sebelumnya untuk menangani permintaan yang semakin meningkat. Di situlah Bayaran Loopring masuklah.

Dibina oleh pasukan Loopring, Loopring Pay membolehkan pengguna menghantar transaksi ETH dan ERC20 percuma secara seketika, dan ia boleh digunakan hari ini. Perkhidmatan baru dibina berdasarkan teknologi zkRollups, inovasi penskalaan Layer-2 yang menyimpan data dalam rantai tetapi menangani pengiraan di luar rantai dengan bukti kesahan pengetahuan sifar. Rangkaian ini adalah antara penyelesaian penskalaan Ethereum yang paling menjanjikan, dan Loopring Pay menunjukkan apa yang boleh mereka lakukan di sini dan sekarang.

Matcha

Matcha adalah pertukaran terdesentralisasi yang dibina oleh pencipta projek Protokol 0x dan disokong oleh infrastruktur agregator kecairan 0x.

Dilancarkan pada bulan Jun 2020, Matcha menggunakan desain yang mesra pengguna dan masuk akal. Selain itu, DEX menggunakan teknologi Mesh 0x dalam kombinasi dengan sumber mudah tunai lain seperti Kyber Network dan Uniswap untuk menawarkan perdagangan dengan harga terbaik dan dioptimumkan. Sektor DEX telah menjadi salah satu bintang terbesar Ethereum hingga kini, dan platform mesra pengguna seperti Matcha berpotensi untuk mengekalkan dinamika itu dengan baik ke masa depan.

Sintesis UMA

UMA adalah protokol untuk mewujudkan pasaran kewangan global dan terdesentralisasi menggunakan aset sintetik. Tahun ini, pasukan UMA melancarkan aset sintetik pertamanya, termasuk token ETHBTC yang tidak ternilai yang menjejaki nisbah harga ETH / BTC. Token tidak ternilai kerana kontrak pintarnya tidak bergantung pada suapan harga rantai dari oracle tetapi pada indeks rujukan.

Antaramuka pencetakan token UMA juga baru saja dilancarkan, yang membolehkan pengguna membuat token sintetik mereka sendiri, jaminan deposit dan pengeluaran, menebus token, dan dengan mudah melacak maklumat mengenai sintetik yang sudah digunakan. Aset sintetik ini membuka semua jenis kemungkinan perdagangan baru dalam ekosistem Ethereum.

renBTC

Usaha bitcoin yang diberi perhatian semakin menarik di sekitar Ethereum, tetapi sektor ERC20 BTC selama ini dikuasai oleh usaha yang lebih terpusat seperti WBTC, yang mana dana bitcoin yang mendasarinya disimpan dengan BitGo.

Yang mengatakan, terdapat peningkatan panggilan untuk projek bitcoin token yang tidak amanah dan bukan kustodian, dan Ren pasukan telah menjawab panggilan tersebut dengan renBTC. Dengan menggunakan rangkaian RenVM, pengguna dapat membuat renBTC berdasarkan 1: 1 menggunakan BTC sebenar. Keuntungannya adalah bahawa bitcoin token ini dapat digunakan untuk keuntungan dalam projek DeFi Ethereum yang semakin meningkat, seperti melalui penyedia kecairan Uniswap.

Petanda

Petanda adalah platform pasaran ramalan terdesentralisasi yang dipelopori oleh kumpulan Gnosis DXdao. DApp membolehkan sesiapa sahaja membuat pasaran ramalan untuk sebarang pertanyaan yang mereka mahu menggunakan parameter yang dapat disesuaikan.

Walaupun projek ramalan blockchain lain biasanya bergantung pada buku pesanan konvensional, Omen memudahkan kecairan menggunakan sistem pembuat pasaran automatik (AMM) yang sesuai dengan perdagangan dengan cara yang serupa dengan Uniswap. Lebih-lebih lagi, pencipta Omen secara eksplisit merancang platform untuk menjadi modular dan terbuka sehingga dapat diperluas secara organik seiring dengan berjalannya waktu. Ketergantungan projek ini pada oracle luaran juga merupakan titik berbeza dari rakan sejawatnya Augur, yang telah mengembangkan oracle sendiri.

DeversiFi

Bulan lalu, DeversiFi pasukan melancarkan DeversiFi 2.0, yang merupakan “pertukaran kustodian berkelajuan tinggi” yang melindungi privasi pengguna dan dapat memfasilitasi lebih dari 9.000 transaksi Ethereum sesaat.

Pertukaran baru ini dikuasakan oleh teknologi Validium StarkWare, yang merupakan penyelesaian skala Layer-2 yang menangani penyimpanan data di luar rantai sambil berurusan dengan pengiraan melalui bukti pengetahuan sifar. Validium bergabung dengan zkRollups, Optimistic Rollups, dan Plasma sebagai kemajuan penskalaan yang sangat menjanjikan untuk Ethereum, dan DeversiFi meletakkan Validium, yang terbaru dari kemajuan ini, depan dan tengah untuk kebaikan pengguna di mana sahaja. Sekiranya DeversiFi 2.0 mendapat daya tarikan, cari lebih banyak projek untuk merangkul Validium.

InfiNFT

InfiNFT adalah platform pencetakan token baru yang membolehkan pengguna mencetak NFT yang metadatanya dikekalkan sepenuhnya dalam rantai, dan di sini rantai sama dengan lebih dapat disahkan, selamat, dan telus.

Sektor NFT meningkat sejak kebelakangan ini, jadi semakin penting untuk mempertimbangkan bagaimana menjaga NFT untuk keturunan. InfiNFT mengatasi masalah ini dengan mencantumkan token menggunakan kombinasi Ethereum, blockchain Arweave, dan penyelesaian penyimpanan terdesentralisasi IPFS. Trifecta teknologi ini membolehkan para pelayan untuk berehat dengan mudah mengetahui bahawa NFT mereka akan selamat selama-lamanya tanpa perlu kembali dan sematkan fail ke IPFS secara manual kemudian.

NFTfi

Bercakap mengenai kenaikan sektor NFT, NFTfi adalah pasaran yang diperkemas untuk pinjaman yang menggunakan NFT, seperti CryptoKitties atau seterusnya, sebagai jaminan. Ini membolehkan pemungut NFT meminjam wang daripada koleksi digital dan pemberi pinjaman mereka yang tidak berfungsi untuk memberikan kecairan kepada peminjam ini, dengan NFT yang mendasari berfungsi sebagai pembayaran sekiranya berlaku kegagalan. Untuk tujuan ini, NFTfi adalah projek baru yang menarik di persimpangan DeFi dan NFT, dan berpotensi menghasilkan lebih banyak perhatian, aktiviti, dan nilai di sekitar NFT.

Kesimpulannya

2020 telah menjadi tahun yang sibuk untuk Ethereum, dan sebahagian besar sebabnya adalah kerana begitu banyak projek baru yang menjanjikan yang dibina di Ethereum seperti yang dibincangkan di atas telah menghantar produk dan platform hebat dalam beberapa bulan terakhir.

Pada ketika ini, momentum ketara; Kesan rangkaian Ethereum semakin meningkat, dan seiring dengan keadaan sekarang, ekosistem platform ini jauh mendahului daripada apa yang disebut pembunuh Ethereum.

Pertanyaan utama buat masa ini adalah, apakah momentum ini akan berlanjutan dan apakah laju perkembangan di sekitar ruang Ethereum cukup tinggi untuk terus menghisap aktiviti. Sekiranya demikian, maka buruj bintang Ethereum baru bermula.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me