Berpusat pada nilai-nilai keadilan, ketelusan, utiliti, dan pembangunan pesat, rindu, protokol agregator automatik, telah menjadi salah satu tarikan terpanas Ethereum dan tonggak paling menjanjikan pada tahun 2020.

Saat ini protokol kelima terbesar di DeFi, yEarn menyediakan strategi hasil automatik akses mudah. Antara produk cryptonative khas projek itu ialah Vaults, di mana pengguna dapat menyimpan aset dan, melalui pelbagai manuver DeFi yang direka khas, memaksimumkan hasil aset tersebut.

Oleh itu, para ketua beralih ke ekosistem Ethereum minggu lalu ketika yEarn melancarkan yETH Vault yang sangat dinanti-nantikan, perkhidmatan pertanian hasil berpusat ETH yang pertama di DeFi.

Bagaimana Vault yETH Berfungsi

yEH Vault yEarn tentunya merupakan prestasi kejuruteraan kontrak pintar, tetapi mudah untuk memahami bagaimana sistem ini umumnya berjalan lancar. Kedudukan yETH berfungsi seperti ini (dan ingat anda, ini semua dapat dicapai dengan beberapa klik mudah yearn.finance):

  • Sejumlah ETH yang dikehendaki dihantar ke peti besi yWETH
  • ETH dimasukkan ke dalam MakerDAO protokol pinjaman
  • Cagaran ini digunakan untuk menyokong pinjaman Dai automatik melalui Maker 
  • Dai dimasukkan ke Curve untuk berpartisipasi dalam kempen pertanian CRV protokol
  • Keuntungan CRV dijual untuk ETH

Oleh itu, idea di sini adalah bahawa pengguna kini dapat menggunakan ETH mereka dengan mudah untuk menghasilkan ETH ladang dengan lebih stabil. Sekiranya anda menginginkan gambaran visual bagaimana proses ini berfungsi, ahli komuniti DeFinn baru-baru ini menerbitkan grafik primer yang sangat baik.

Anda telah mengundi, saya mendengar. Inilah dia "Memahami @iearnfinance jenama baru YETH Delegated Vault".

Terima kasih khas untuk @tracheopteryx untuk maklum balas berharga untuk menjadikan ini lebih difahami pic.twitter.com/CAsh135rrM

– DeFinn (@DeFinnTheFarmer) 2 September 2020

Memahami Risiko

YETH Vault menggunakan model pertanian hasil berdasarkan hutang, iaitu disokong oleh pinjaman Dai yang disokong oleh ETH, sehingga produk ini memang berisiko. Ia juga mempunyai pelbagai lapisan risiko.

– Kod buruk di yVault

– Kod buruk di MakerDAO

– Kod buruk di Curve

– Kemerosotan harga ETH yang besar

– Kemerosotan harga stablecoin yang disokong oleh Massive Curve

– StevenSwap (@Dogetoshi) 2 September 2020

Seperti yang dinyatakan oleh penyelidik utama The Block, Steven Zheng di Twitter minggu ini, yETH Vault rentan terhadap kekurangan kod berpotensi di tiga projek dan turun naik dalam kriptoekonomi.

Namun, ini kerana risiko yang dihadapi oleh banyak pelabur tidak boleh mengambil bahagian, sebab itulah Vault yETH dapat memperoleh pulangan APY yang boleh melebihi + 60%.

Sehingga Berjaya

YETH Vault bahkan belum dikerahkan selama satu minggu, tetapi perkhidmatan ini telah menarik minat dan ETH yang meledak.

Memang, dalam masa 48 jam dari pelancaran, hampir 400,000 ETH – atau ~ 0,35% dari jumlah bekalan ETH – mengalir ke sistem baru ketika pengguna berpusu-pusu untuk memanfaatkan peluang pertanian ETH yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Baru @iearnfinance peti besi yETH menyerap 378k ETH sejak dilancarkan 2 hari yang lalu

Ia juga berjaya menguruskan risiko semasa kemalangan 25%

3 penggantian dipanggil dalam satu jam terakhir yang menyebabkan 2.7 juta DAI dibayar balik ke CDPnya

Pengesahan yang bagus untuk produk pic.twitter.com/x32At0P8tq

– Andrew Kang (@Rewkang) 4 September 2020

Lebih-lebih lagi, dalam jangka masa yang sama, Vault yETH menghasilkan +70 juta Dai, atau lebih dari 10% dari semua Dai yang ada sekarang. Dalam prosesnya, peti besi juga menjadi kedudukan terbuka terbesar dalam ekosistem MakerDAO dan membantu mendorong harga Dai turun ke arah $ 1, setelah stablecoin telah diperdagangkan di atas tanda itu dalam beberapa minggu terakhir.

Bilik kebal oleh YETH oleh @iearnfinance kini peti besi TERBESAR di @MakerDAO

215k ETH – $ 95 juta

46.7m Dai

&# 128305; ETH.MKR.YFI pic.twitter.com/6tY8rO1R4I

– mariano.eth (@nanexcool) 3 September 2020

Pelancaran VaT yETH begitu terkenal, sebenarnya, deposit ke sistem dihentikan sementara untuk mengelakkan pertumbuhan yang terlalu tergesa-gesa.

https://t.co/hHZTAKGK2d kemas kini;

Deposit ke yETH telah dijeda. ~ 70m DAI dicetak. Pengeluaran tidak terjejas. Kami akan membenarkan simpanan lagi pada masa akan datang. Buat masa ini, ini adalah had yang cukup tinggi untuk mengimbangi antara keuntungan terbaik dan penyesuaian risiko terbaik. pic.twitter.com/te0Z2g6z7G

– yearn.finance (@iearnfinance) 3 September 2020

Kekuatan Utama Baru di ETH

Kenaikan Vault yETH dapat memberi tekanan yang besar terhadap harga ETH ke depan.

Maksudnya, perkhidmatan ini akan secara konsisten membeli ETH dari pasaran terbuka, dan tekanan beli ini – yang pasti akan meningkat seiring bertambahnya tahun dan DeFi – belum pernah terjadi sebelumnya. Dari masa ke masa adalah mungkin bahawa Vault yETH menjadi pemacu nilai asas utama untuk ETH.

Aduh..

Yeth vault akan membawa krisis kecairan sisi penjualan seperti yang berlaku pada tahun 2017 dengan ICO

tidak ramai yang faham.. pic.twitter.com/QSoFjnn095

– Mad Yorkie (@ noBS111) 29 Ogos 2020

Selain itu, adalah mungkin untuk memikirkan tekanan positif yETH terhadap harga ETH sebagai pendahulu bagaimana pelancaran Ethereum 2.0 yang bermula pada akhir 2020 atau awal 2021 boleh menyebabkan tekanan maklum balas tekanan beli ETH.

Sebagai contoh, pada 3 September pelabur, pakar strategi, dan profesor Adam Cochran menulis untaian Twitter yang menerangkan bagaimana maklum balas jenis ini mungkin berlaku berdasarkan ETH2.0.

1/25

Pada bulan April saya menulis topik mengenai teori ekonomi mengenai bagaimana ETH2.0 akan mendorong harga.

Sebilangan maksimalis & ahli ekonomi kerusi tangan mengadu bahawa hubungannya tidak jelas.

Terima kasih untuk kerja dari $ YFIKubah yETH, kita sekarang mempunyai gambaran tingkah laku tentang apa yang boleh kita harapkan: pic.twitter.com/TmZzWNEa66

– Adam Cochran (@AdamScochran) 3 September 2020

“Sekiranya pinjaman berisiko ini, simpanan berdasarkan hutang, yang dalam versi beta dan diuji dalam pengeluaran, dapat meyakinkan pelaburan bernilai $ 150 juta dalam beberapa hari, bayangkan aliran masuk yang akan dimiliki ETH2.0 awal,” kata Cochran.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me