Ethereum

Ethereum “komputer dunia” dapat melakukan, dan diperluas ke dalam, banyak perkara, itulah sebabnya platform kontrak pintar muda tetapi maju telah menimbulkan pelbagai sektor projek di pelbagai bidang seperti kewangan, identiti, logistik, koleksi, dan permainan.

Ketika datang ke arena kewangan terdesentralisasi Ethereum, atau DeFi, insurans khususnya adalah bidang perhatian yang semakin meningkat. Ini tidak menghairankan, sama ada: insurans adalah salah satu kes penggunaan awal yang dibayangkan untuk Ethereum, seperti yang ditunjukkan oleh penerangan ringkas Vitalik Buterin mengenai prototaip insurans tanaman di platform kertas putih.

Tetapi lebih dari itu, momen insurans terdesentralisasi telah meningkat lagi di ruang angkasa kerana pelakon jahat telah melancarkan dua serangan DeFi sejauh ini pada bulan Februari, dan mereka nampaknya masih terus bergerak sekarang.

Dengan pertaruhan seperti sekarang, mari kita sentuh lebih jauh mengenai serangan tersebut sebagai titik permulaan untuk meneroka beberapa projek insurans teratas dalam ekosistem Ethereum, iaitu apa yang dapat mereka tawarkan kepada pengguna hari ini dan apa yang kita harapkan untuk maju.

Flash Loan Predator on the Loose: Adakah Anda Dilindungi?

Pada bulan ini, protokol pinjaman DeFi bZx menghadapi serangan back-to-back yang canggih terhadap sistemnya.

Serangan pertama melibatkan eksploitasi manipulasi pasaran yang mengerikan yang menjana blackhat yang bertanggungjawab 1,193 eter (ETH), atau sekitar $ 300,000 USD. Serangan kedua, nampaknya oleh blackhat yang sama, nampaknya merupakan insiden manipulasi oracle yang menyaksikan sekitar 2,388 ETH, atau hampir $ 650,000, dicuri.

Kedua-dua transaksi tersebut melibatkan pinjaman kilat, kripto primitif baru yang membolehkan pengguna mengambil pinjaman DeFi dan membayarnya kembali dalam satu transaksi. Alat baru ini memberi ejen jahat kemampuan untuk menyatukan platform DeFi yang belum siap dengan meminjam, memanipulasi, dan kemudian memperoleh keuntungan dalam jangka masa satu blok Ethereum.

Walaupun terdapat pertahanan yang dapat dilakukan ke depan, sistem bZx tidak siap untuk serangan baru ini. Kepemimpinan platform telah membuat kursus untuk menyerap pukulan, tetapi episod ini berfungsi sebagai peringatan keras bahawa platform DeFi muda masih rentan dan begitu juga dana pengguna di dalamnya.

Terutama, sebilangan pengguna sebenarnya telah membeli polisi insurans bZx sebelum serangan, tetapi kerana eksploitasi itu tidak terjadi dari peretasan, melainkan melalui teknik manipulasi pasaran, timbul persoalan apakah mereka akan membayar. Apa yang akan datang akan menjadi kajian kes awal yang menarik untuk DeFi.

Masukkan Nexus Mutual

Nexus Mutual adalah platform insurans “bertenaga orang” di Ethereum. Pemegang token Nexus (NXM) dapat memutuskan sama ada tuntutan harus disetujui untuk pembayaran dari dana mereka yang dikumpulkan secara kolektif.

Komuniti Nexus Mutual akhirnya bertindak balas terhadap serangan bZx pertama dengan penuh nuansa. Walaupun konsensus umum muncul sejak awal bahawa peretasan tidak berlaku dan oleh itu tidak ada kewajiban langsung untuk menghormati tuntutan, beberapa pihak berkepentingan utama menekankan bahawa penilai Nexus mempunyai budi bicara penuh untuk mempertimbangkan keadaan unik kejadian tersebut dan memberikan suara sesuai. Orang-orang ini membuat kenyataan bahawa walaupun tanpa kewajipan langsung, projek itu dapat memperoleh kepercayaan dan lebih banyak pengguna menunjukkan bahawa ia fleksibel dan dapat membayar dalam kes-kes sempadan.

Dengan itu, penolong Nexus meluluskan dua daripada enam tuntutan yang diterima atas serangan bZx pertama dengan bayaran kolektif sekitar $ 31,000. Ini adalah kali pertama projek tersebut membayar kepada pihak yang menuntut.

“Tidak pernah baik orang kehilangan wang kerana ada peretasan, tetapi kami dapat membuktikan bahawa sistem ini berfungsi,” Hugh Karp, pengasas Nexus Mutual, mengulas selepas itu.

Tidak Sempurna, Tetapi Sesuatu dan Boleh Berkembang

Kedutan yang menarik untuk dipertimbangkan dengan Nexus Mutual ialah anda boleh mengambil polisi insurans melaluinya walaupun anda tidak mempunyai dana yang dipertaruhkan dalam kontrak pintar yang anda mahukan polisi.

Pada masa ini, pengguna hanya perlu meminta insurans pada kontrak tertentu untuk jangka masa tertentu, yang kemudian Nexus tawarkan sebut harga.

Model ini telah menimbulkan beberapa keprihatinan, dengan orang-orang skeptis mengatakan bahwa ia juga rentan terhadap eksploitasi. Sebagai contoh, pertimbangkan apakah blackhat hendak melancarkan serangan terhadap projek DeFi. Semasa Nexus berfungsi, penyerang dapat mengambil kebijakan dengan projek tersebut, melancarkan eksploitasi, dan kemudian menuai pembayaran insurans di atas keuntungan haram mereka.

Itu jelas bukan pembukaan yang paling optimum, walaupun Nexus menggunakan proses Tahu Pelanggan Anda (KYC) yang bermaksud penyalahgunaan akan meninggalkan jejak. Kelebihan struktur ini adalah membolehkan pengguna biasa mempertaruhkan kesihatan kontrak pintar yang popular, yang berguna.

Opyn Insurance mencecah pemandangan

Projek lain yang perlu ditonton di sektor insurans Ethereum ialah Opyn Insurance.

Bulan ini, usaha itu melancarkan penawaran pertamanya, yang membolehkan pengguna mengeluarkan pilihan pada deposit stablecoin di dApp Compound Finance yang popular di DeFi. Pilihan ini boleh digunakan untuk menutup kerugian, atau hanya sekadar keuntungan, jika Compound dilanda bencana.

Sama seperti cara kerja Nexus Mutual, pengguna Opyn tidak perlu menunjukkan bahawa mereka memiliki salah satu stablecoin yang mendasarinya untuk mengambil pilihan. Walau bagaimanapun, di mana Opyn berbeza dengan Nexus, ia tidak memerlukan proses KYC.

“Anda tidak perlu membuktikan apa-apa kepada sesiapa pun,” kata pengasas bersama projek itu, Zubin Koticha sebelum ini.

Menariknya, oTokens Opyn – yang digunakan untuk mengambil pilihan pada cTokens Compound – dapat berfungsi seperti oracle berkenaan dengan risiko. Sekiranya harga oToken mulai naik dengan cepat, itu dapat berarti jangkaan krisis semakin meningkat, yang merupakan kebimbangan pada dirinya sendiri. Mereka pasti akan menjadi kerutan untuk ditonton pada tahun-tahun mendatang.

Gambar Lebih Besar: Etherisc

Etherisc juga merupakan projek insurans utama yang terkenal, menjadi salah satu yang tertua di Ethereum. Ringkasnya, ini adalah protokol insurans terdesentralisasi yang dapat digunakan untuk membina pelbagai jenis produk insurans.

Sebagai contoh, pembangun protokol telah merancang produk perlindungan dompet crypto dan taufan yang diinsuranskan. Baru bulan ini, pasukan Etherisc dan oracle yang terdesentralisasi, Chainlink melancarkan prototaip insurans penerbangan terdesentralisasi yang dapat dibayar sekiranya penerbangan tertunda atau terlewat.

“Syarikat insurans berhasrat untuk menjimatkan wang di backend dengan mengurangkan pendengaran mereka untuk memproses tuntutan, dan juga pengiktirafan jenama yang lebih baik berkat memindahkan timbang tara polisi ke protokol pihak ketiga yang neutral,” Etherisc menjelaskan bukti konsep.

Pertimbangan Lain

Kami baru saja memulakan perkhidmatan berkenaan dengan jenis produk insurans parametrik – “jika parameter ini dilewati, bayarlah” – yang dapat dilaksanakan di Ethereum. Seperti yang dicadangkan oleh Vitalik Buterin dalam buku putih Ethereum, insurans tanaman hanyalah satu jalan yang subur untuk diterokai di sini.

Aspek lain yang perlu dipertimbangkan untuk maju adalah bagaimana penyelesaian yang terdesentralisasi dapat memberikan ketelusan yang unggul kepada industri insurans. Pengauditan dalam rantai dan kemungkinan KYC penyelesaian tersebut dapat membantu mengatasi penipuan tuntutan, apatah lagi alat ini dapat digunakan untuk mengotomatisasi banyak proses yang berkaitan.

Oleh itu, ada banyak ruang untuk lebih banyak projek insurans di Ethereum, walaupun dari contoh di atas jelas bahawa sudah ada usaha awal yang menarik yang menunjukkan jalan menuju sektor insurans DeFi yang lebih mantap di masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me