Ethereum

Ethereum telah muncul sendiri pada tahun 2020, dan berkembang pesat baru-baru ini dari sektor popular platform kontrak pintar – DeFi, DAO, NFTs, tokenized bitcoin, wang sosial, dan sebagainya – adalah bukti kehadiran projek yang semakin dominan di kriptoekonomi.

Tetapi Rom tidak dibina dalam sehari, dan juga ekosistem Ethereum yang serasi yang kita lihat hari ini. Kemajuan dan momentum yang dinikmati Ethereum sekarang adalah hasil kerja infrastruktur bertahun-tahun oleh beberapa pembangun blockchain arena yang paling berbakat.

Walau bagaimanapun, Ethereum adalah projek barang awam sumber terbuka, dan membiayai usaha sumber terbuka yang bermanfaat untuk usaha seperti itu telah menjadi masalah lama dalam komuniti perisian yang lebih luas. Kerja keras seperti itu boleh menjadi tidak bersyukur dan dibayar rendah kadang-kadang.

Namun malaikat pendanaan Ethereum sudah ada di sini dalam bentuk Gitcoin, pusat komuniti kolaboratif untuk projek sumber terbuka. Dan dua tajuk utama dari DeFi minggu ini menunjukkan bahawa, seperti Ethereum, Gitcoin juga akan muncul sebagai tur tenaga sebenar untuk menyokong projek infrastruktur utama Ethereum. Izinkan saya menerangkan.

Masalah Protokol Parasit

Ethereum telah menjadi kediaman DeFi de facto dalam kriptoekonomi. Sesungguhnya, platform pada masa ini memberi kuasa kepada semua aplikasi DeFi terbesar dan paling popular, seperti Aave, Maker, Curve, yEarn, Synthetix, Compound, Balancer, Uniswap, dan sebagainya.

Yang mengatakan, di masa lalu ketika DeFi telah mengalami pertumbuhan remaja, protokolnya telah memunculkannya masalah penunggang bebas. Seperti yang telah dijelaskan oleh penganalisis Ethereum Anthony Sassano dalam The Daily Gwei:

“Ini kerana mereka” menunggang bebas “di atas platform – satu-satunya tol yang mereka (dan pengguna mereka) bayar adalah dalam bentuk yuran gas yang ditujukan terus kepada pelombong. Bayaran ini dicuci berulang-alik antara peserta di rangkaian: pengguna membeli ETH > pengguna membayar yuran > pelombong mengambil bayaran > pelombong boleh menjual semula yuran (ETH) ke pasaran > kitaran bermula sekali lagi. “

Didalam pos kemudian, Sassano menjelaskan lebih lanjut:

“Mereka mungkin menggunakan ETH sebagai bagian dari aplikasi mereka (sebagai bentuk jaminan, atau sebagai wang) tetapi aplikasi ini biasanya mempunyai token asli mereka sendiri yang cenderung memperoleh nilai yang dihasilkan oleh protokol masing-masing.”

The takeaway? Ethereum berguna dan dapat memberi kekuatan kepada banyak perkara hebat, mis. semua kemajuan luar biasa di sekitar DeFi. Namun di masa lalu tidak selalu berlaku bahawa Ethereum dan ETH mendapat manfaat langsung dari banyak kisah kejayaan yang mereka kuasai sekarang. Di sinilah Gitcoin dapat membantu secara besar-besaran.

Gitcoin: Membiayai Barangan Awam Ethereum Bagus

Gitcoin adalah banyak perkara dan menawarkan banyak produk dan perkhidmatan, tetapi projek itu mungkin paling terkenal dengan Gitcoin Grants.

Sistem pemberian ini digunakan untuk membiayai barang awam Ethereum, seperti pelanggan atau aplikasi privasi, dengan cara yang terdesentralisasi, demokratik, dan terus dioptimumkan.

Mengapa dioptimumkan? Gitcoin Grants menggunakan “dana kuadratik” untuk memadankan sumbangan masyarakat akar umbi dengan dana dari kumpulan pencocokan besar, mis. ETH bernilai $ 250,000 untuk kategori Ethereum Tech. Dengan penyertaan yang diedarkan dengan cukup, sistem unik ini membolehkan pengguna mendapat + $ 100 dalam dana yang sepadan dengan projek sumbangan mereka untuk sumbangan sekecil $ 1.

Sehingga kini, kami telah melihat kumpulan yang sesuai ini dengan sumbangan dari pendukung komuniti seperti Yayasan Ethereum. Tetapi tidak ada yang menghalang projek atau organisasi lain untuk membuat sumbangan mereka sendiri untuk kumpulan Gitcoin yang sepadan. Dan di situlah terdapat dua tajuk utama DeFi yang belum pernah terjadi sebelumnya dari minggu ini.

Kelahiran semula YAM

Yam Finance bermula entah dari mana awal bulan ini dan untuk jangka waktu yang singkat mengambil arena pertanian hasil DeFi dengan ribut dengan skema pengedaran YAMnya.

Tetapi masalah menjadi buruk bagi proyek yang tidak diaudit ketika awalnya meningkat, karena dalam beberapa jam sejak dilancarkan, bug tadbir urus ditemui yang membahayakan protokol. Komuniti pop timbul Yam mengumpulkan suara bersama untuk mencuba dan mengelakkan bug, tetapi usaha itu akhirnya tidak mencukupi dan sejumlah aset bernilai $ 750,000 terus tersekat di perbendaharaan protokol..

Tetapi usaha masyarakat tersebut menghasilkan rencana migrasi Yam, di mana sistem sementara V2 akan digunakan sementara audit dilakukan pada protokol V3 baru. Untuk membantu mencapai peta jalan ini, pasukan Yam membuat halaman Gitcoin untuk sumbangan audit, dan sumbangan segera mulai masuk. Ketika semua dikatakan dan dilakukan, lebih dari $ 115,000 telah dikumpulkan melalui Gitcoin untuk membantu Yam bangkit dari abu. Oleh itu, beberapa karma teratur …

Cadangan Sederhana

Gitcoin membantu memberi kehidupan baru kepada Yam. Sebaliknya, CEO Gitcoin Kevin Owocki mengemukakan Cadangan pemerintahan Yam mencadangkan bahawa 1% aliran perbendaharaan YAM akan dialihkan ke dompet Gitcoin Grants, yang seterusnya akan membantu membiayai barangan awam Ethereum melalui kumpulan yang sesuai dengan geran Tech.

Dan mengapa masyarakat Yam mesti bersetuju dengan ini? Owocki mengatakan langkah seperti itu akan membawa muhibah dan publisiti:

“Kita dapat mengalihkan narasi di sekitar YAM sebagai projek ‘degen’ menjadi beberapa kesan ‘regen’ ke ekosistem, seperti mendanai lapisan dasar yang bergantung. Ini akan menjadikan YAM sebagai sebahagian daripada perbincangan yang lebih luas mengenai wang berwarna pelangi di ekosistem Ethereum, dan pembiayaan barang awam pada zaman maklumat. “

Pada saat penulisan artikel ini, proposal tersebut akan lulus dengan 82% suara “Ya”. Dan ia mengilhami satu lagi projek DeFi utama untuk mengikutinya.

tahun masuk

yEarn adalah projek agregator hasil yang benar-benar terbakar di DeFi sekarang. Oleh itu, kepala beralih ke ruang ketika cadangan komuniti yEarn yang baru juga condong ke arah mengirimkan sebahagian dari penghasilan protokol ke geran teknologi Gitcoin.

Jangan risau @owocki berakhir pada @iearnfinance ini bukan persoalan tentang apakah itu akan disertakan, ini adalah persoalan berapa banyak yang akan disertakan, sejauh ini pengundian sangat positif;https://t.co/D2RP2Ats8U https://t.co/1HviaRZdYt pic.twitter.com/RCKjl7CbU6

– Andre Cronje (@AndreCronjeTech) 26 Ogos 2020

Protokol yEarn telah menjadi mesin penghasil wang dalam beberapa minggu kebelakangan ini, jadi penyampaian cadangan yEarn ini bukanlah perkara kecil. Gabungkan peruntukan yEarn dengan aliran masuk perbendaharaan YAM, dan Gitcoin kini mempunyai aliran pendapatan baru yang dapat berkembang dari masa ke masa dan membantu membiayai barang awam utama Ethereum untuk tahun-tahun akan datang. Dan ini hanya permulaan dari apa yang akan datang.

Mari Jelas

Ramai orang di Ethereum, lebih kurang cryptoeconomy yang lebih luas, sudah biasa dengan Gitcoin dan cara kerjanya. Oleh itu, ketika cadangan Yam dan yEarn yang disebutkan di atas mulai menarik perhatian, beberapa pengguna mengejek apa yang mereka anggap sebagai “amal” yang tidak diperlukan. Tetapi Owocki Gitcoin menggunakan Twitter untuk menghilangkan tanggapan sesat itu untuk selama-lamanya.

24jam terakhir, sejak @iearnfinance @YamFinance cadangan mendapat momentum, saya melihat peningkatan FUD.

Biar saya jelas, Pembiayaan Sumber Terbuka

– adalah * bukan * keadilan sosial

– adakah * bukan * amal

Pembiayaan Sumber Terbuka adalah Pembiayaan Infrastruktur.

Pembiayaan infrastruktur adalah tindakan ekonomi yang rasional! pic.twitter.com/SQoDMCRNWs

– ΞWoki; Ξxplorer dari&# 127752; Tanah Kuadratik &# 127752; (@owocki) 27 Ogos 2020

Tujuan itu? Membiayai barangan awam Ethereum, baik, baik untuk kita semua.

Paradigma Baru untuk DeFi

Gitcoin sudah lama wujud, tetapi cadangan ini menandakan pertama kalinya kita melihat konsep protokol secara langsung memperuntukkan sebahagian daripada penghasilan mereka kepada Gitcoin Grants muncul..

Walau bagaimanapun, cadangan ini pastinya tidak akan menjadi yang terakhir, dan oleh itu trend penuh akan datang ke DeFi. Pada masa depan yang tidak begitu jauh, seseorang dapat dengan mudah membayangkan bahawa itu adalah perkara biasa bagi protokol DeFi untuk membantu membiayai kumpulan pencocokan Gitcoin untuk mendapatkan rasa hormat, reputasi, dan kepercayaan.

Akhirnya apa yang baik untuk Ethereum baik untuk DeFi, jadi jalan pembiayaan sumber terbuka berasaskan protokol baru ini dapat berkembang menjadi penukar permainan untuk Gitcoin dan ekosistem Ethereum. Sekiranya “bayar yuran anda” menjadi nama permainan, maka gelung maklum balas positif akan berlaku, iaitu pertumbuhan yang lebih banyak membawa kepada lebih banyak dana yang membawa kepada lebih banyak teknologi, dan kemudian diulang terus dan terus.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me