Ethereum DeFi

Komuniti Ethereum muncul dalam perayaan pada 6 Februari, apabila pada waktu petang jumlah nilai yang terkunci dalam aplikasi kewangan terdesentralisasi platform kontrak pintar melintasi tanda $ 1 bilion USD untuk pertama kalinya.

Pencapaian itu menandakan tonggak utama Ethereum, terutamanya kerana “komputer dunia” masih malu-malu berusia 5 tahun.

Oleh kerana Ethereum kini menyokong aktiviti DeFi bernilai lebih dari $ 1 bilion dengan demikian mengesahkan, menjadi bukti jelas bahawa ekosistemnya yang masih muda dan berkembang telah menghasilkan nilai dan inovasi sebenar.

Imej melalui DeFi Pulse

Apabila tonggak-tonggak besar seperti ini dicapai, perlu dipertimbangkan kembali untuk mempertimbangkan sejauh mana perkara telah dicapai.

Sebaliknya, sangat berguna untuk melihat ke depan dan mengkaji perkara yang mungkin akan berlaku di cakrawala. Bagaimana rupa masa depan DeFi? Apa maksudnya bagi pengguna kita? Di bawah ini, di bawah ini adalah beberapa pertanyaan penting yang dapat dipikirkan oleh pemangku kepentingan DeFi untuk lebih baik memikirkan apa yang mungkin ada di bulan dan tahun-tahun mendatang.

1) Bagaimanakah 3 Top DeFi Terlihat Kali Ini Tahun Depan?

Pada masa ini, Kadar Penguasaan Pembuat – bahagian nilai yang terkunci dalam kontrak pintar MakerDAO berbanding dengan nilai yang terkunci dalam aplikasi DeFi lain – tepat pada 60 peratus.

Bolehkah projek Maker meluaskan kedudukan # 1 di atas carta DeFi untuk satu tahun lagi? Nampaknya mungkin.

Menurut laman web pelacak Denyutan DeFi, Pembuat pinjaman dApp pada masa ini berada di tempat pertama di papan peringkat kapitalisasi DeFi dengan nilai lebih dari $ 600 juta, kebanyakannya terdiri daripada ETH, dalam kontrak pintarnya.

Jurang antara Maker dan pesaing terdekatnya, Synthetix dan Compound Finance, tidak ditutup sekarang: projek Synthetix mempunyai kontrak lebih dari $ 140 juta pada masa ini, sementara jumlah itu adalah $ 125 juta untuk Compound.

Oleh itu, walaupun Compound dan Synthetix mungkin bertukar tempat pada tahun yang akan datang ini, berpotensi berulang-ulang, Maker kelihatan selamat pada mulanya, pengaruh DeFi mereka tidak dapat ditandingi sekarang menjadi pelayan sistem pinjaman automatik Maker Vaults yang terkenal dan DeFi’s stablecoin yang disukai, orang Dai.

Mungkin projek seperti InstaDApp dan Uniswap adalah calon darkhorse untuk memasuki tiga projek teratas DeFi mengikut ukuran, tetapi Maker kelihatan seperti kunci di bahagian atas sekurang-kurangnya satu atau dua tahun ke depan.

2) Apabila $ 10 Bilion?

Nombor psikologi yang besar dan bulat selalu mendapat perhatian orang ramai dalam hal kriptoekonomi. Inilah sebabnya mengapa memecahkan DeFi bernilai $ 1 bilion, dan itulah sebabnya pihak berkepentingan kini mengalihkan pandangan ke angka berkilau berikutnya, $ 10 bilion.

Sederhananya, mencapai $ 10 miliar DeFi akan mengambil langkah lebih jauh ke arah masyarakat untuk membuat aplikasi yang orang perlukan, ingin gunakan, dan dapat memanfaatkan dengan mudah. Faktor pengalaman pengguna sememangnya bertambah baik di sekitar ekosistem Ethereum dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan itulah trend yang akan berterusan.

Sekiranya lebih banyak langkah UX dapat dibuat dengan cepat, dan banyak perkara bergerak di sekitar Ethereum dengan cepat, maka DeFi $ 10 bilion mungkin dapat dicapai dalam dua tahun akan datang.

Baru mendapat @ Zer0Collateral pinjaman dengan…. sifar cagaran.

Mendapat pinjaman setahun sebanyak 12%.

Hanya $ 1 bilion yang terkunci #DeFi hari ini. Adakah ini yang membawa kita ke $ 10 b?https://t.co/w64zkAPDTw

– evan.ethereum.eth (@evan_van_ness) 7 Februari 2020

3) Soalan Jalur Lebar Ekonomi

Adakah pertumbuhan DeFi akan menjadikan aset asli Ethereum, eter, lebih berharga? Itulah idea, menurut beberapa penganalisis.

Sebagai contoh, nilai pemindahan stablecoin yang dilakukan di atas Ethereum hanya mengatasi nilai pemindahan ETH di Ethereum untuk pertama kalinya. Kegiatan stablecoin ini, yang sebahagian besarnya berpusat di sekitar DeFi, menimbulkan minat dan permintaan untuk ETH sebagai gas yang mendorong transaksi di rangkaian Ethereum.

“Mereka adalah salah satu sebab terbesar untuk menaikkan ETH,” kata penulis Bankless Ryan Sean Adams baru-baru ini mengenai ledakan stablecoin Ethereum. Adams kemudian mengatakan “ETH adalah lebar jalur ekonomi untuk DeFi.” Cadangan itu? Sekiranya DeFi tumbuh, ETH akan bertambah. 

4) Bagaimana Faktor ETH 2.0 Akan Masuk?

Perubahan besar akan datang ke ekosistem Ethereum akhir tahun ini apabila peningkatan “Serenity” bermula dan konsensus bukti-kepentingan diaktifkan di “Ethereum 2.0.”

Kemunculan pertaruhan Ethereum kemungkinan akan membawa masuknya pencari hasil yang ingin memanfaatkan model ganjaran baru Ethereum. Pencari hasil baru bermaksud pengguna baru, dan pengguna baru bermaksud peserta DeFi yang lebih mungkin.

Oleh itu, cari Ethereum 2.0 untuk berpotensi membawa gelombang baru pengadopsi DeFi.

5) Bolehkah Projek Lain Sesuai dengan DeFi?

Masih belum dapat dilihat, tetapi buat masa ini perlumbaan tidak hampir.

Setakat ini Ethereum Killers tidak melakukan pembunuhan sehingga kini, dan terdapat banyak pesaing gen seterusnya yang akan datang Soon ™.

Di sini dan sekarang, Ethereum sudah memupuk aplikasi dan tahap penglibatan masyarakat yang tidak sepadan dengan projek blockchain lain, dan penerajunya dalam perlumbaan tikus menjadi lebih menguntungkan dengan setiap hari yang berlalu.

Lihatlah keadaan bangunan tanpa izin tanpa izin yang terus-menerus berlaku di pinggir Ethereum pada masa ini untuk memahami betapa sukarnya projek lain mengikuti perkembangan ini.

6) Adakah Lebih Banyak Projek DeFi Membebaskan Token?

Sebilangan pihak berkepentingan dalam komuniti Ethereum telah meramalkan bahawa lebih banyak projek DeFi yang tidak mempunyai token asli pada akhirnya akan merangkumi pelancaran token mereka sendiri..

Kami melihat kerutan di depan bulan ini dari dApp peminjaman Dharma, yang pasukannya baru saja mengumumkan pembuatan “dToken,” versi cTokens Compound yang akan membolehkan Dharma mengewangkan infrastruktur mereka. Jangan terkejut jika lebih banyak projek menganggap model serupa akan maju.

1 / Satu pertanyaan yang sering kita dapatkan di Dharma adalah “bagaimana anda menjana wang?”

Hari ini, kami dengan senang hati memperkenalkan infrastruktur dToken yang membolehkan Dharma menjana wang di samping pengguna kami dan yang menyediakan pentas untuk ciri menarik yang akan datang.https://t.co/It1IcXznNL

– Dharma (@Dharma_HQ) 6 Februari 2020

7) Cara Mendesentralisasi Lebih Lanjut?

Bulan ini, Ethereum dan DeFi YouTuber Chris menerbitkan video dan yang berkaitan hamparan di mana dia memeriksa berapa banyak projek DeFi yang tidak terdesentralisasi sepenuhnya.

Blec mendapati bahawa hanya tiga projek DeFi utama pada dasarnya terdesentralisasi, seperti yang dijelaskan oleh Camila Russo dari The Defiant baru-baru ini:

“Pasukan di belakang 10 daripada 13 projek yang dikaji Blec, termasuk Compound, TokenSets, Synthetix dan dYdX, memiliki kekuatan untuk meningkatkan kontrak mereka. Hanya Uniswap dan InstaDApp yang sepenuhnya terdesentralisasi, sementara MakeDAO mempunyai sistem pemerintahan yang terdesentralisasi yang memutuskan perubahan, menurut spreadsheet [Blec]. “

Oleh itu, akan menarik untuk mengesan bagaimana projek DeFi berfungsi untuk lebih mendesentralisasi operasi mereka dari masa ke masa. Sebahagiannya pasti akan lebih baik daripada yang lain dalam hal ini, jadi akhirnya kejayaan aplikasi ini akan diturunkan kepada seberapa banyak pengguna yang ingin memusatkan perhatian.

8) Semasa Mainstream?

Tidak dijamin Ethereum dan aplikasinya akan menjadi arus perdana. Tetapi ada kemungkinan pada ketika ini, walaupun perkara masih kelihatan awal buat masa ini.

Mungkin arus perdana akan datang lebih cepat daripada lambat sekiranya kemajuan terus dibuat pada Ethereum 2.0 dan dApps. Lebih-lebih lagi, kemungkinan angsa hitam mesti dijangkakan dan dipertahankan, mis. Karya Chris Blec baru-baru ini untuk mengetahui bagaimana kunci pentadbir mungkin disalahgunakan di ruang DeFi. Peretasan DAO mungkin membuat Etheruem kembali beberapa tahun, dan penggodaman DeFi utama mungkin melakukan perkara yang sama. Optimisme berhati-hati tentunya diperlukan.

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, kerutan lain yang perlu dipertimbangkan adalah menjadikan DeFi lebih mudah digunakan untuk orang biasa. Mengambil aplikasi seperti Lotere PoolTogether Ethereum dan membuat front-end baru yang menyingkirkan semua aspek crypto yang mendasari dapat terbukti menjadi kes penggunaan awal untuk platform kontrak pintar.

Sudah tentu, Ethereum akhirnya layu dan ekosistem DeFi-nya hilang. Tetapi buat masa ini, seseorang dapat dimaafkan karena menyimpulkan yang sebaliknya: Ethereum dan DeFi nampaknya terkunci pada arah menuju penerapan arus perdana.