Boltprotokoll

Bitcoins Lightning Network (LN) blir ofte sett på som et løft for den eldre kryptovalutaens personvern med tanke på at betalinger er utenfor kjeden. Selv om dette til en viss grad er sant, kan nettverksanalysen av betalinger som passerer gjennom noder potensialet til å redusere dette personvernet og de-anonymisere brukere.

Hvordan adresserer du personvernhensyn med et off-chain betalingsnettverk? Svaret inkluderer flere pågående prosjekter, og ett spesielt – BOLT – presenterer noen spennende langsiktige fordeler.

Boltprotokoll

Løsning av potensielle personvernproblemer med lyn

Fordi LN fortsatt er så ung og utvikler seg, spekulasjoner om det gebyrøkonomi er mer en godt undersøkt projeksjon enn et definitivt syn på hva nettverkets topologi vil utfolde seg i. Imidlertid er en ting sikker – Bitcoins LN trenger likviditet (f.eks innkommende kapasitetsproblem) for å bli det skalerbare betalingsnivået som det er ment å være.

Likviditet kommer med flere brukere, og flere vanlige brukere betyr mer gjennomsnittlige forbrukere som er mindre tilbøyelige til å forstå eller bry seg om likviditeten og de tekniske hindringene som står bak den underliggende utformingen av nettverket. Flere brukere som ikke er villige til å sette inn store midler, koble til flere noder og øke deres innkommende kapasitet betyr mindre likviditet for nettverket.

En slik modell er gunstig for større noder som viser at betalinger blir levedyktige forretningsmodeller. Til slutt kan en skalerbar og flytende LN formes til en modell av store rutinghubber som letter betalinger over nettverket.

Dessverre utelukker det tidlige stadiet i LNs nettverkstopologi at det opprettes en formell trusselmodell med tanke på potensielle personvernproblemer som skulle oppstå hvis den skulle bli vedtatt som en billig og øyeblikkelig betalingsmetode for onlinebetalinger.

Betalinger mellom brukere av en LN-kanal er ikke-kjede og publiseres ikke på Bitcoins blockchain, men store “hubs” -rutingsbetalinger kan potensielt de-anonymisere brukere ved nettverksanalyse av banen som disse off-chain-betalingene tar. Dette problemet er kjent blant LN-utviklere, og løsninger fra løk routing (dvs. hva Tor bruker) til randomiserte betalingsidentifikatorer kan bidra til å redusere risikoen for inntrenging av personvern for LN-betalinger.

Et av de mest lovende prosjektene som jobber med å styrke LNs personvern er BOLT-protokollen. Stående for “Blind Off-chain Lightweight Transactions,” BOLT ble opprinnelig oppfattet som en personvernforbedring for ZCash – som bruker skjermede transaksjoner av zk-SNARKs for anonymitet.

Imidlertid er primærforskeren for BOLT – Dr. Ayo Akinyele – nylig kunngjort dannelsen av BOLT Labs, et prosjekt som prøver å utforske bruken av BOLT ikke bare for ZCash, men som en personvernbevarende og til og med interoperabel løsning for Bitcoins LN.

Så, hva er egentlig BOLT?

BOLT-protokollen

Når det gjelder Bitcoins LN, er BOLT først og fremst en innovasjon på nodenivå som hjelper med å maskere all informasjon som kan brukes til å avsløre brukeridentiteter og transaksjonsdetaljer for betalingskanaler utenfor kjeden. Fortsatt en eksperimentell idé i sine meget tidlige stadier, har BOLT Labs mottatt en første frøinvestering, og Zooko Wilcox, grunnleggeren av ZCash, er en rådgiver for prosjektet.

BOLT bruker en kombinasjon av ‘blinde signaturer’ og ZKP-er (zero-knowledge proofs) for å skjule transaksjonsdetaljer for en betalingskanal. Blinde signaturer er et konsept oppfunnet av kryptografipioneren David Chaum der underskriver og meldingsforfatter er forskjellige parter og anonymitet er ønsket for innholdet i meldingen. Forskning på blinde signaturer har pågått i årevis, og et av de mest siterte eksemplene for dets applikasjoner er med karbonstemmeordninger ved stortingsvalg.

Tenk deg for eksempel at Alice vil sende Bob en melding, men Charlie må logge av transaksjonen for at den skal være gyldig. Alice og Bob vil imidlertid ikke at Charlie skal vite innholdet i meldingen.

Ved å bruke en blind signatur kunne Charlie signere Alice sin melding uten at innholdet i den meldingen ble avslørt for ham. Meldingen ville gå til Bob som kan lese meldingen, og på et senere tidspunkt kunne en annen part (f.eks. Daisy) bekrefte at meldingen var gyldig fra Charlies signatur – uten at Charlie hadde noen informasjon om meldingen i tillegg til at den er gyldig.

I sammenheng med LN kan de brukes til å koble fra innholdet av en betaling (dvs. melding) fra underskriveren. Detaljer som den opprinnelige kanalbalansen og opprinnelsen til transaksjonsrutingen kan maskeres med blinde signaturer og ZKPer.

En av de viktigste måtene BOLT vil bli brukt på er brukervennlige forbrukertransaksjoner – der transaksjoner rutes flere ganger gjennom den samme banen. Hvis betalingsknutepunktene som dirigerer disse betalingene, er store nok, kan analyse av betalingstrafikken gjøre det relativt trivielt å skjelne detaljer om spesifikke brukere.

Tatt i betraktning at mange Bitcoin-brukere allerede gjentatte ganger bruker den samme on-chain Bitcoin-adressen for betalinger – noe som er en forferdelig personvernpraksis – er det sannsynlig at mange brukere av LN vil følge en lignende vei der de ikke forstår implikasjonene av deres handlinger på deres privatliv. Slike problemer kan forventes, ettersom folk flest ikke bryr seg eller bry seg om hvordan den underliggende teknologien til en applikasjon fungerer; de bryr seg bare om at det fungerer.

Skulle Bitcoins LN få trekkraft som en nettbasert betalingsmåte (dvs. med Moon på Amazon), kan BOLT gi en kritisk velsignelse for brukernes personvern uten at de må justere betalingsvanene bevisst.

Utenfor privatlivets velsignelse kan BOLT også anspore til bedre interoperabilitet mellom lignende blockchain-nettverk. Akinyele fortalte Coindesk nylig at interoperabilitet av protokollen blant kryptovalutaer er det endelige målet, og de utforsker BOLT som en kryptovaluta-agnostisk utvikling.

Til slutt kan LN-kompatible klienter alle ha BOLT integrert, eller BOLT-klienter kan eksistere som frittstående programvarealternativer.

Det er utfordrende å forutsi hvordan personvernforbedringer for LN vil spille ut på lang sikt, men BOLT er et av de spennende eksperimentene i horisonten som kan tilby en forbedring av Bitcoin blant en rekke andre kryptovalutaer.

Løkrute og andre forbedringer av personvernet

BOLT er fremdeles i sin eksperimentelle fase, som etterlater det truende problemet med datalekkasje fra sentraliserte rutinghubber også et problem for andre initiativer å takle. For eksempel er løkruting en metode for å sprette krypterte meldinger gjennom flere nav hvor hver pitstop på reisen ikke er klar over destinasjonen.

Påført LN, løk-ruting er allerede en realitet. Siden ingen noder kjenner den endelige eller kildedestinasjonen for en betaling når løk-ruting brukes, kan sensur i nettverket avbøtes. Hvis en part som ønsker å svarteliste en brukers adresse ikke vet hvor betalingen stammer fra eller skal, kan de ikke sensurere transaksjoner fra brukeren.

LN bruker for øyeblikket Sfinx protokoll for dets løk routing meldingsformat.

Andre metoder for å forbedre personvernet på LN inkluderer å få betalingsrutehubber til å vises som standard lommebokadresser, slik at de er mindre identifiserbare og bruker randomiserte tall for betalingsidentifikatorene som følger med off-chain LN-fakturaer.

Konklusjon

Selv om BOLT fortsatt er i sin tidlige eksperimentelle fase, er det en annen interessant utvikling for Bitcoins LN og andre kryptovalutaer som ZCash og Litecoin. Nye vektorer for å avdekke brukeridentiteter dukker konsekvent opp, og å takle dem krever jevn innsats – å gjøre initiativer som BOLT desto mer oppmuntrende.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me