Finansiere

Stablecoins i kryptoøkonomien kommer ikke til å få et regulatorisk pass på verdensscenen, i det minste hvis G20-konsernets største økonomiske vakthund har noe å si om saken.

Tirsdag 24. mars publiserte G20’s Financial Stability Board (FSB) en rapportere som beskriver hvordan internasjonale og innenlandske finansmyndigheter kan håndtere de regulatoriske utfordringene som fremskrittet fra globale stablecoins gir.

I den rapporten identifiserte FSB – som koordinerer svar som oppfattes som sårbarheter rundt det globale finansielle systemet – ulike nivåer av risiko forbundet med stablecoin-prosjekter. For å fremme et omfattende internasjonalt svar på disse utfordringene, fremmet FSB i tillegg ti spesifikke regulatoriske anbefalinger til finansmyndighetene.

Disse anbefalingene inkluderte:

  • Å ha verktøy og krefter på plass for å overvåke og håndheve lover rundt stablecoin-operasjoner.
  • Bruk av regulering i forhold til hvor risikable stablecoin-prosjekter er.
  • Å ha tiltak for å koordinere stabiliseringsregulering i både innenlandske og internasjonale jurisdiksjoner. 
  • Sikre at operatører av stabilt valuta har sunne styringstiltak. 
  • Sikre at stabile valutaoperatører har sunne risikostyringstiltak. 
  • Mandat som stablecoin-prosjekter beskytter sensitive data. 
  • Mandat om at stablecoin-prosjekter har gjenopprettingssystemer på plass. 
  • Krevende gjennomsiktighet fra stablecoin-prosjekter, f.eks. rundt hvordan prisstabiliseringsmekanismene deres fungerer. 
  • Garanterer klare juridiske parametere for innløsningsrettigheter for stabilt valuta. 
  • Sikre at nye stablecoin-prosjekter oppfyller alle myndighetskrav før de får lov til å starte i en gitt jurisdiksjon. 

FSBs rapport kommer på hælene til G20-gruppen, et stort internasjonalt forum for 19 av verdens mest økonomisk innflytelsesrike nasjoner pluss Den europeiske union (EU), og oppfordrer organet til å undersøke de regulatoriske problemene stablecoins i fjor sommer.

Ved å zoome ut, vil FSBs anbefalinger strengere korrigere kryptoøkonomiens stabile sektorsektor hvis de implementeres fremover. Dette mer direkte fokuset ville stå i kontrast til de siste årene, hvor stablecoins har vært noe av et oversett grått område på regulatoriske fronter, som det har vært det bredere kryptorommet.

Likevel, med den økende suksessen til krypto- og stablecoins, har det kommet et økende fokus – og på noen måter en vilje til å undertrykke – fra stater og institusjoner som kan ha sine krefter undergravd av tillatelsesløse, ikke-suverene tokenprosjekter. Det er absolutt en tråd å se etter interessenter i kryptovaluta i årene fremover.

Hva om sentralbanker støttet stablecoins?

Generelt sett er G20 og FSB-kroppen bekymret for stallmynter. Men hva om verdens mest innflytelsesrike økonomiske institusjoner, sentralbanker, omfavnet stablecoins i stedet for å holde dem på armlengdes avstand?

Det kan skje hvis mer proaktive og behagelige hoder råder. For eksempel publiserte to IMF-tjenestemenn – Tobias Adrian og Tommaso Mancini-Griffoli – i fjor høst en rapport med tittelen “Fra stablecoins til sentralbankens digitale valutaer” som la ut hvordan stablecoin-prosjekter en dag kan komme til å stole direkte på sentralbankreserver for å kunne understøtte deres verdi.

Per Adrian og Mancini-Griffoli vil en slik melding føre til opprettelsen av det de kalte “syntetiske sentralbankens digitale valutaer” (sCBDC). Disse nye typer eiendeler kan gi kommersielle banker løp for pengene sine, hevdet IMF-tjenestemenn:

“Det er tydelig at [å stole på reserver] vil øke stallmyntenes attraktivitet som en verdilager. Det ville i hovedsak forvandle stabile valuta-leverandører til smale banker – institusjoner som ikke låner ut, men bare har sentralbankreserver. Konkurranse med forretningsbanker om kundeinnskudd ville vokse seg sterkere og øke spørsmål om den sosiale prislappen. ”

Så er Adrian og Mancini-Griffoli bare tjenestemenn i IMF og snakker ikke for den bredere organisasjonen. De kan kartlegge en vei fremover for offentlig og privat sektor til å jobbe sammen om stallmynt, men det er ingen garanti for at deres veikart blir fulgt, selv om samarbeid er mest fordelaktig for alle.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me