Nasdaq

Minggu ini, syarikat konsorsium blockchain R3, pencipta lejar digital Corda, mengumumkan kerjasama dengan Nasdaq, Inc., syarikat perkhidmatan kewangan di sebalik Bursa saham Nasdaq. Matlamat? Membantu institusi besar melancarkan dan mengekalkan pasaran aset digital mereka sendiri.

Dilancarkan pada hari Rabu, 29 April, gabungan ini akan menyaksikan bahagian Teknologi Teknologi syarikat tenaga elektrik menggunakan Corda bersama dengan infrastruktur perkhidmatan profesional firma untuk membina “penyelesaian kitaran hidup penuh” untuk pertukaran aset digital.

Dalam sebuah jawatan pengumuman, organisasi mengatakan bahawa kolaborasi itu akan membolehkan Nasdaq memperluas “platform dan strategi perkongsian yang lebih luas” sambil membantu Corda menjadi asas yang semakin penting bagi perniagaan yang ingin “menguruskan kitaran hayat aset [digital] yang lengkap.” Ketua pegawai pendapatan R3 Cathy Minter menambah:

“Institusi kewangan semakin menyadari potensi besar untuk melayani kebutuhan aset digital. Kami dapat menolong mereka menampung aset-aset ini… Bersama Nasdaq kami akan menyediakan platform bertaraf dunia di mana pasaran aset digital dapat dibina, membantu mempercepat pertumbuhan pasaran ini dan yang lain di seluruh dunia. ”

Institusi Akan Datang

Sebagai tambahan kepada catatan pengumuman perkongsian R3, Nasdaq.com menerbitkan sebuah sehelai bertajuk “Perjalanan Menuju Penginstitusian Aset Digital.”

Di dalamnya, aset digital Nasdaq memimpin Johan Toll membincangkan bagaimana teknologi blockchain dan aset digital akan terus diterima pakai oleh institusi besar pada tahun-tahun akan datang.

Sebagai sebahagian daripada komen tersebut, Toll menyatakan bahawa dalam R3 dan projek Corda, Nasdaq melihat rakan kongsi yang ideal untuk membantu memenuhi keperluan perusahaan yang datang:

“Kami memulakan perbincangan dengan R3 di sekitar platform Corda Enterprise kerana ia dirancang khusus untuk persekitaran yang sangat terkawal … dan R3 adalah antara perintis blockchain pertama yang melayani institusi kewangan terpusat di dunia. Platform mereka sesuai dengan ekosistem teknologi Nasdaq dan dengan menyambung ke platform, kita dapat memanfaatkan kekuatan reka bentuk yang dapat ditingkatkan yang memberikan tahap interoperabilitas baru dan kemudahan integrasi dengan sistem teknologi warisan semasa. “

Tumpuan Nasdaq ke pasar aset digital muncul kerana pasaran tradisional dan aliran kerja cenderung ke arah digitalisasi, Toll mencatat. Eksekutif itu menambah bahawa dalam persekitaran seperti platform geseran rendah seperti Corda akan menawarkan faedah kecekapan, ketelusan, dan interoperabilitas.

“Sementara itu, jenis pasaran kewangan dan bukan kewangan baru untuk perdagangan perwakilan digital aset fizikal dan sijil akan dibuat,” kata Toll.

R3 Mempunyai Matanya di Mainstream

Sejak kebelakangan ini, R3 dan teknologi Corda-nya mendapat lebih dari beberapa pelukan terkenal dari firma arus perdana besar.

Sebagai contoh, BNY Mellon – sebuah bank penjaga besar yang pada masa ini memperoleh lebih daripada $ 30 trilion USD aset – bergabung dengan Marco Polo Network, sebuah rangkaian pembiayaan perdagangan bertenaga Corda untuk bank, pada bulan November 2019. Rangkaian ini dapat membantu peserta menurunkan kos transaksi dan juga memberikan jaminan yang besar dalam hal kecekapan, keselamatan, dan seterusnya.

“Bekerjasama dengan anggota Marco Polo adalah satu lagi komitmen kami untuk menyediakan peluang inovatif untuk meningkatkan pengalaman pelanggan sepanjang kitaran hayat transaksi,” kata ketua kewangan perdagangan global BNY Mellon, Joon Kim ketika itu.

Pada bulan September 2019, R3 mengadakan kerjasama strategik dengan Mastercard raksasa pembayaran untuk menguji penyelesaian pembayaran rentas sempadan baru yang bertujuan “menghubungkan infrastruktur pembayaran global” ke jaringan penjelasan dan penyelesaian Mastercard.

Beberapa bulan sebelum perkongsian Mastercard, R3 menyelesaikan percubaan di sekitar projek Voltronnya, aplikasi kewangan yang ujian awalnya merangkumi penyertaan dari puluhan bank utama termasuk seperti Alfa Bank, ING, dan Societe Generale.

“Voltron menggunakan teknologi blockchain untuk mengurangkan waktu yang diperlukan untuk melaksanakan keseluruhan proses Surat Kredit berdasarkan kertas dari 5-10 hari hingga di bawah 24 jam,” kata R3.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me