Cara Melombong Hanacoin HANA

Hanacoin adalah duit syiling berdasarkan algoritma Lyra2REv2, dengan tujuan menjadi cryptocurrency arus perdana yang terdesentralisasi dan rintangan ASIC, yang membolehkan sesiapa sahaja untuk mengambil bahagian dan menggunakan duit syiling. Hanacoin baru dikeluarkan pada bulan Jun 2018. Mereka juga mempunyai peta jalan panjang yang menyenaraikan banyak perkara sehingga 2021.

Cara Melombong Hanacoin HANA

Setelah mengetahui perincian mengenai Hanacoin, mari kita mencari HANA!

Beberapa Petua Perlombongan Umum

Oleh itu, sebelum kita memulakan tutorial ini, saya mempunyai dua petua untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman melombong anda. Pertama, pastikan anda mempunyai pemacu terkini untuk GPU anda. Kedua, kebanyakan perisian perlombongan akan ditandai sebagai virus dari pengimbas virus. Oleh kerana itu, jika penambangan anda menggunakan komputer atau permainan gim biasa yang mempunyai antivirus yang terpasang, anda pasti mengecualikan perisian perlombongan dari antivirus. Apa yang saya suka lakukan ialah saya membuat satu folder dan kemudian meletakkan semua perisian perlombongan saya dalam sub folder. Saya kemudian mengecualikan folder tingkat atas dari antivirus dan tidak termasuk semua perisian perlombongan.

Kolam Perlombongan

Perkara pertama yang kami perlukan adalah kolam perlombongan. Anda boleh menambang secara solo, tetapi pembayarannya boleh memakan masa berbulan-bulan bergantung pada seberapa kuat rig perlombongan anda, dan kolam penambangan biasanya mengenakan bayaran yang sangat kecil (1% atau kurang). Menggunakan kolam akan membolehkan anda menerima pembayaran yang konsisten, berkali-kali sehari.

Untuk tutorial ini kita akan gunakan https://fairmine.pro/site/coininfo?coin=HANA. Saya telah memilih kolam ini kerana periuk api adalah kolam perlombongan terkenal dan mempunyai yuran rendah (0.7%)

Sekarang kita mempunyai kolam, mari mulakan penambangan!

Perlombongan CPU

Mereka hanya dua pilihan untuk melombong Equihash menggunakan CPU. Salah satunya adalah Minergate, tetapi saya tidak memilihnya kerana mereka mengambil peratusan besar keuntungan anda kerana sistem yang mudah digunakan yang mereka ada. Satu-satunya pelombong sebenar adalah nheqminer Nicehash. Awak boleh memuat turun binari yang dikompilasi untuk Windows atau Linux.

Kami tidak akan fokus pada perlombongan CPU kerana tidak menguntungkan, berbanding dengan perlombongan GPU.

Perlombongan GPU – Nvidia

Untuk perlombongan GPU terdapat banyak program untuk Nvidia, tetapi yang terbaik untuk saya ialah CCminer. Pelombong tidak mempunyai bayaran Dev. Pelombong itu serasi dengan Windows dan Linux. Anda boleh mendapatkan halaman rasmi dan pautan muat turun di https://github.com/tpruvot/ccminer/releases

Setelah dimuat turun, ia sangat mudah digunakan.

Cukup buat fail batch baru (atau file skrip jika menggunakan linux) di dalam folder di mana pelombong berada dan tampalkan ini ke dalam file batch

ccminer-x64.exe -a algoritma -o stratum + tcp: //mining_pool: pelabuhan -awak user_name.worker_name -p c =syiling_simbol

Ganti “algoritma” dengan algoritma yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini kita harus menggunakan “lyra2v2”

Gantikan “mining_pool” dengan eu1.fairmine.pro

Gantikan “port” dengan 4533

Ganti “wallet_public_key” dengan alamat dompet anda.

Gantikan “coin_symbol” dengan HANA

Klik dua kali fail batch untuk menjalankan penambang, dan anda akan melihat sesuatu seperti ini

Perhatikan gambar ini diambil dari Cara Saya Mencegah Straks (STAK): Panduan Permulaan Lengkap

Anak panah merah menunjukkan GPU dikesan dan kelajuan total.

Anak panah biru menunjukkan kelajuan jam GPU, hash per watt, penggunaan kuasa total, suhu dan kelajuan kipas.

Perlombongan GPU – AMD

Untuk perlombongan GPU terdapat banyak program untuk AMD, tetapi yang terbaik untuk saya adalah yang terbaik. Pelombong tidak mempunyai bayaran Dev. Pelombong itu serasi dengan Windows dan Linux. Anda boleh mendapatkan halaman rasmi dan pautan muat turun di https://github.com/genesismining/sgminer-gm/releases

Setelah dimuat turun, ia sangat mudah digunakan.

Cukup buat fail batch baru (atau file skrip jika menggunakan Linux) di dalam folder di mana pelombong berada dan tampal ini ke dalam file batch

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 1

setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100

setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100

setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100

sgminer.exe -k algoritma -o stratum + tcp: //mining_pool: pelabuhan -awak user_name.worker_name -p c =syiling_simbol

Sekiranya menggunakan Linux, hapus semua perintah setx.

Ganti “algoritma” dengan algoritma yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini kita harus menggunakan “Lyra2REv2”

Gantikan “mining_pool” dengan eu1.fairmine.pro

Gantikan “port” dengan 4533

Ganti “wallet_public_key” dengan alamat dompet anda.

Gantikan “coin_symbol” dengan HANA

Klik dua kali fail batch untuk menjalankan penambang, dan anda akan melihat sesuatu seperti ini

Perhatikan gambar ini diambil dari Cara Saya Mencegah Straks (STAK): Panduan Permulaan Lengkap

Kotak merah menunjukkan kelajuan total untuk semua gabungan GPU.

Kotak biru menunjukkan suhu, kelajuan kipas dan kelajuan setiap GPU.

Sekiranya ada masalah mungkin tidak mempunyai memori maya yang mencukupi. Anda mungkin memerlukan memori maya 16 GB (untuk GPU Vega, anda memerlukan lebih banyak seperti 16 GB per GPU) untuk menukar ini ke Panel Kawalan -> Sistem dan keselamatan -> Sistem dan klik Tetapan sistem lanjutan di sebelah kiri. Dari sana, klik tetapan di bawah tab lanjutan. Perubahan klik seterusnya, dan kemudian pada layar ketiga, hapus centang urus secara automatik, pilih ukuran tersuai, dan ketik ukuran (dalam MB) untuk kedua kotak teks. Kemudian tekan butang set, dan kemudian butang ok.

Penyelesaian Masalah Umum

Satu perkara yang perlu dipantau adalah saham yang basi atau ditolak. Sekiranya anda melihat banyak perkongsian basi, anda mungkin ingin mencuba pelayan yang lebih dekat dengan anda. Sekiranya anda melihat banyak saham yang ditolak, cuba turunkan intensiti pelombong jika ada.

Berapa banyak HANA yang akan saya peroleh setiap hari?

Untuk mengetahui perkara ini, anda akan pergi ke https://whattomine.com/coins/270-hana-lyra2rev2 dan gunakan kalkulator mereka. Kalkulator memberikan anggaran kasar, jadi anda mungkin dibayar dengan jumlah yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang sebenarnya dinyatakan oleh kalkulator.

Sebilangan besar nilai sudah dimasukkan dengan betul, dan anda hanya perlu mengedit beberapa nilai.

Kadar Hash: Masukkan jumlah kelajuan anda (dalam megahash sesaat) untuk semua komputer perlombongan anda. Ini akan menjadi nilai “kelajuan total” dalam perisian perlombongan anda. Pastikan untuk menambahkan semua komputer yang anda gunakan untuk perlombongan HANA.

Kuasa: Masukkan jumlah kuasa (dalam watt) yang digunakan oleh rig perlombongan anda. Beberapa perisian perlombongan akan mengukurnya untuk anda. Anda juga dapat mengukur penggunaan tenaga keseluruhan untuk komputer anda menggunakan perisian khas, atau meter kilowatt. Saya lebih suka menggunakan meter kilowatt, kerana saya rasa ini adalah yang paling tepat. Pastikan untuk menambahkan semua komputer yang anda gunakan untuk perlombongan HANA.

Kos Elektrik: Masukkan kos per kilowatt jam yang anda bayar kepada syarikat elektrik anda. Saya dapat menemui maklumat ini dalam bil bulanan saya, dan juga di laman web mereka.

Bayaran kolam: Masukkan yuran kolam + kos dev perisian pelombong. Sebagai contoh kami masukkan 0,7 + 0 = 0,7

Kos perkakasan: Masukkan jumlah kos semua perkakasan anda.

Dengan menggunakan sistem AMD Vega saya, saya akan menunjukkan cara membaca data. Dalam gambar di atas benar-benar ada 3 perkara yang saya cari.

# 1 Lihat di Kesukaran 24jam dan juga Kesukaran 7 hari. Kami mahu ini hampir sama. Ini memberitahu bahawa pengiraan yang akan kita lihat pada gambar kedua di bawah ini, akan tepat untuk hari-hari yang akan datang, selagi harganya tidak berubah-ubah.

# 2 Lihat di CEMERLANG isipadu 24jam dan juga Cap Pasaran. Secara amnya, semakin besar harganya, harga akan semakin tidak stabil. Kami mahu harganya tidak berubah-ubah sehingga pengiraan kami akan tepat pada hari-hari yang akan datang. Dalam contoh ini, cap pasaran kecil, sehingga harganya dapat berubah sedikit dari hari ke hari.

# 3 Lihat di Buat 1 BTC dalam dan juga Pecah masuk. Selalu menarik untuk melihat berapa lama masa perlombongan perlombongan anda untuk membuat 1 BTC. Neraca masuk, akan menunjukkan kepada anda anggaran kasar berapa lama masa yang diperlukan untuk melunaskan pelantar perlombongan anda, dengan melombong duit syiling ini. Ini bagus untuk digunakan sebelum anda membina rig perlombongan anda, untuk melihat berapa lama masa yang diperlukan sehingga anda dapat melihat keuntungan.

Dalam gambar ini, kita dapat dengan cepat melihat berapa banyak duit syiling dan nilai USD yang akan kita hasilkan dalam jangka masa tertentu. Anda ingin melihat lajur Keuntungan, kerana ini adalah nilai setelah membayar penggunaan elektrik anda. Saya biasanya hanya fokus pada pembayaran harian dalam USD. Dengan hanya memfokuskan pada nombor ini, anda boleh menggunakan kalkulator untuk beberapa duit syiling yang berbeza, dan dengan cepat melihat duit syiling mana yang paling menguntungkan untuk penyediaan rig perlombongan anda. Perlu diingat bahawa anda juga ingin mempertimbangkan pembayaran harian dengan had pasaran. Syiling cap pasaran rendah mungkin benar-benar menguntungkan suatu hari, dan kemudian dapat separuh pembayaran esok.

Itu sahaja. Anda sekarang harus melombong Hanacoin! Pastikan untuk memasukkan kunci awam anda ke papan pemuka kolam perlombongan, untuk mengikuti statistik anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me