Cara Melombong Groestlcoin

Groestlcoin adalah duit syiling yang bersifat peribadi, tahan ASIC dan mempunyai bayaran yang rendah. Duit syiling ini juga mempunyai pasukan pengembangan aktif yang melepaskan binaan baru setiap 3 bulan. Groestlcoin menggunakan algoritma perlombongan Grostl-512. Mereka juga mengatakan bahawa mereka adalah yang pertama mengaktifkan segwit dan yang pertama melaksanakan rangkaian kilat di testnet mereka.

Cara Melombong Groestlcoin

Setelah mengetahui perincian mengenai Groestlcoin, mari kita melombong beberapa GRS!

Beberapa Petua Perlombongan Umum

Oleh itu, sebelum kita memulakan tutorial ini, saya mempunyai dua petua untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman melombong anda. Pertama, pastikan anda mempunyai pemacu terkini untuk GPU anda. Kedua, kebanyakan perisian perlombongan akan ditandakan sebagai virus dari pengimbas virus. Oleh kerana itu, jika perlombongan anda menggunakan komputer atau permainan gim biasa yang mempunyai antivirus terpasang, anda akan mengecualikan perisian perlombongan dari antivirus. Apa yang saya suka lakukan ialah saya membuat satu folder dan kemudian meletakkan semua perisian perlombongan saya dalam sub folder. Saya kemudian mengecualikan folder tingkat atas dari antivirus dan tidak termasuk semua perisian perlombongan.

Kolam Perlombongan

Perkara pertama yang kami perlukan adalah kolam perlombongan. Anda boleh menambang secara solo, tetapi pembayarannya boleh memakan masa berbulan-bulan bergantung pada seberapa kuat rig perlombongan anda, dan kolam penambangan biasanya mengenakan bayaran yang sangat kecil (1% atau kurang) Menggunakan kolam akan membolehkan anda menerima pembayaran yang konsisten, berkali-kali sehari.

Untuk tutorial ini kita akan gunakan https://groestlcoin.miningpoolhub.com/. Saya memilih kolam ini kerana kolam renang mempunyai yuran yang rendah (0.9%) dan nampaknya merupakan kolam perlombongan yang terkenal.

Bagi ciri-cirinya, terdapat kolam berukuran besar, dengan banyak duit syiling yang berlombong.

Pastikan mendaftar ke laman web dan buat satu pekerja, kami memerlukan maklumat ini kemudian.

Sekarang kita mempunyai kolam, mari mulakan penambangan!

Perlombongan CPU

Kami tidak akan fokus pada perlombongan CPU kerana tidak menguntungkan, berbanding dengan perlombongan GPU.

Perlombongan GPU – Nvidia

Untuk perlombongan GPU terdapat banyak program untuk Nvidia, tetapi yang terbaik yang saya dapati ialah CCminer. Pelombong tidak mempunyai bayaran Dev. Perisian perlombongan ini serasi dengan Windows dan Linux, namun hanya ada binari yang dikompilasi yang tersedia untuk Windows.

Anda boleh mendapatkan halaman rasmi dan pautan muat turun di https://github.com/tpruvot/ccminer/releases

Setelah dimuat turun, ia sangat mudah digunakan.

Cukup buat fail batch baru (atau file skrip jika menggunakan linux) di dalam folder di mana pelombong berada dan tampal ini ke dalam fail batch

ccminer-x64.exe -a algoritma -o stratum + tcp: //mining_pool: pelabuhan -awak login_id.worker_name -p x

Ganti “algoritma” dengan algoritma yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini kita harus menggunakan “groestl”

Gantikan “mining_pool” dengan hub.miningpoolhub.com

Gantikan “port” dengan 20486

Ganti “login_id” dengan id log masuk laman web anda.

“Worker_name” adalah pekerja yang anda buat di papan pemuka

Contohnya persediaan saya adalah:

ccminer-x64.exe -a groestl -o stratum + tcp: //hub.miningpoolhub.com: 20486 -u zach_h.officecomputer -p x

Klik dua kali fail batch untuk menjalankan penambang, dan anda akan melihat sesuatu seperti ini

Anak panah merah menunjukkan GPU yang dikesannya dalam sistem anda.

Anak panah biru menunjukkan kelajuan total untuk GPU anda.

Anak panah hijau menunjukkan kelajuan jam GPU, hash per watt, penggunaan kuasa total, suhu dan kelajuan kipas.

Perlombongan GPU – AMD

Untuk perlombongan GPU terdapat banyak program untuk AMD, tetapi yang terbaik untuk saya adalah sgminer. Pelombong tidak mempunyai bayaran Dev. Pelombong itu serasi dengan Windows dan Linux. Anda boleh mendapatkan halaman rasmi dan pautan muat turun di https://github.com/genesismining/sgminer-gm/releases

Setelah dimuat turun, ia sangat mudah digunakan.

Cukup buat fail batch baru (atau file skrip jika menggunakan Linux) di dalam folder di mana pelombong berada dan tampal ini ke dalam fail batch

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 1

setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100

setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100

setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100

sgminer.exe -k algoritma -o stratum + tcp: //mining_pool: pelabuhan -awak login_id.worker_name -p x

Sekiranya menggunakan Linux, hapus semua perintah setx.

Ganti “algoritma” dengan algoritma yang ingin anda gunakan. Dalam kes ini kita harus menggunakan “groestl”

Gantikan “mining_pool” dengan hub.miningpoolhub.com

Gantikan “port” dengan 20486

Ganti “login_id” dengan id log masuk laman web anda.

“Worker_name” adalah pekerja yang anda buat di papan pemuka

Contohnya persediaan saya adalah:

sgminer.exe -k groestl -o stratum + tcp: //hub.miningpoolhub.com: 20486 -u zach_h.officecomputer -p x

Sekiranya anda menggunakan GPU besar (memori 1GB atau lebih per GPU, turun ke perenggan seterusnya, walaupun perisian perlombongan kelihatan berfungsi)

Klik dua kali fail batch untuk menjalankan penambang, dan anda akan melihat sesuatu seperti ini

Anak panah merah menunjukkan kelajuan GPU dan kelajuan total.

Sekiranya terdapat masalah, anda mungkin tidak mempunyai memori maya yang mencukupi. Anda mungkin memerlukan memori maya 16 GB (untuk GPU Vega, anda memerlukan lebih banyak seperti 16 GB per GPU) untuk menukar ini ke Panel Kawalan -> Sistem dan keselamatan -> Sistem dan klik Tetapan sistem lanjutan di sebelah kiri. Dari sana, klik tetapan di bawah tab lanjutan. Klik perubahan seterusnya, dan kemudian pada layar ketiga, hapus centang urus secara automatik, pilih ukuran tersuai, dan ketik ukuran (dalam MB) untuk kedua kotak teks. Kemudian tekan butang set, dan kemudian butang ok.

Penyelesaian Masalah Umum

Satu perkara yang perlu dipantau adalah saham basi atau ditolak. Sekiranya anda melihat banyak perkongsian basi, anda mungkin ingin mencuba pelayan yang lebih dekat dengan anda. Sekiranya anda melihat banyak saham yang ditolak, cuba turunkan intensiti pelombong jika ada.

Berapa banyak GRS yang akan saya peroleh setiap hari?

Untuk mengetahui perkara ini, anda akan pergi ke http://whattomine.com dan gunakan kalkulator mereka. Dalam kes ini, kalkulator GRS terletak di https://whattomine.com/coins/48-grs-groestl  Kalkulator memberikan anggaran kasar, jadi anda mungkin dibayar dengan jumlah yang lebih tinggi atau lebih rendah daripada yang sebenarnya dinyatakan oleh kalkulator.

Sebilangan besar nilai sudah dimasukkan dengan betul, dan anda hanya perlu mengedit beberapa nilai.

Kadar Hash: Masukkan jumlah kelajuan anda (dalam Kilohashes sesaat) untuk semua komputer perlombongan anda. Ini akan menjadi nilai “kelajuan total” dalam perisian perlombongan anda. Pastikan untuk menambahkan semua komputer yang anda gunakan untuk perlombongan Groestlcoin.

Kuasa: Masukkan jumlah kuasa (dalam watt) yang digunakan oleh rig perlombongan anda. Beberapa perisian perlombongan akan mengukurnya untuk anda. Anda juga dapat mengukur penggunaan tenaga keseluruhan untuk komputer anda menggunakan perisian khas, atau meter kilowatt. Saya lebih suka menggunakan meter kilowatt, kerana saya menganggapnya paling tepat. Pastikan untuk menambahkan semua komputer yang anda gunakan untuk perlombongan Groestlcoin.

Kos: Masukkan kos per kilowatt jam yang anda bayar kepada syarikat elektrik anda. Saya dapat menemui maklumat ini dalam bil bulanan saya, dan juga di laman web mereka.

Bayaran kolam: Masukkan yuran pool + yuran dev perisian pelombong. Sebagai contoh kami masukkan 0,9 + 0 = 0,9

Kos perkakasan: Masukkan jumlah kos semua perkakasan anda.

Sebagai contoh, menggunakan sistem AMD Vega saya, saya akan menunjukkan cara membaca data. Dalam gambar di atas benar-benar ada 3 perkara yang saya cari.

# 1 Lihat di Kesukaran 24jam dan juga Kesukaran 7 hari. Kami mahu ini hampir sama. Ini memberitahu bahawa pengiraan yang akan kita lihat pada gambar kedua di bawah ini, akan tepat untuk hari-hari yang akan datang, selagi harganya tidak berubah-ubah.

# 2 Lihat di CEMERLANG isipadu 24jam dan juga Cap pasaran. Secara amnya, semakin besar harganya, harga akan semakin tidak stabil. Kami mahu harganya tidak berubah sehingga pengiraan kami akan tepat pada hari-hari yang akan datang. Dalam contoh ini, cap pasaran kecil hingga sederhana, sehingga harganya dapat berubah sedikit dari hari ke hari.

# 3 Lihat di Buat 1 BTC dalam dan juga Pecah masuk dalam. Selalu menarik untuk melihat berapa lama masa perlombongan perlombongan anda untuk membuat 1 BTC. Penembusan nilai, akan menunjukkan kepada anda anggaran kasar berapa lama masa yang diperlukan untuk melunaskan pelantar perlombongan anda, dengan melombong duit syiling ini. Ini bagus untuk digunakan sebelum anda membina rig perlombongan anda, untuk melihat berapa lama masa yang diperlukan sehingga anda dapat melihat keuntungan.

Dalam gambar ini, kita dapat dengan cepat melihat berapa banyak duit syiling dan nilai USD yang akan kita hasilkan dalam jangka masa tertentu. Anda ingin melihat lajur Keuntungan, kerana ini adalah nilai setelah membayar penggunaan elektrik anda. Saya biasanya hanya fokus pada pembayaran harian dalam USD. Dengan hanya memfokuskan pada nombor ini, anda boleh menggunakan kalkulator untuk beberapa duit syiling yang berbeza, dan dengan cepat melihat duit syiling mana yang paling menguntungkan untuk penyediaan rig perlombongan anda. Perlu diingat bahawa anda juga ingin mempertimbangkan pembayaran harian dengan had pasaran. Syiling cap pasaran rendah mungkin benar-benar menguntungkan suatu hari, dan kemudian dapat separuh pembayaran esok.

Itu sahaja. Anda sekarang mesti melombong Groestlcoin! Pastikan untuk memasukkan kunci awam anda ke papan pemuka kolam perlombongan, untuk mengikuti statistik anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me