Petua Pelaburan Cryptocurrency

Terdapat lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini untuk mata wang kripto untuk melaburkan wang hasil susah payah anda. Terdapat syiling, token, dan projek blockchain sejauh yang dapat dilihat oleh mata. Oleh itu, memilih projek mana yang akan dilaburkan boleh menjadi sesuatu yang menakutkan. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika anda mencari projek baru untuk dilaburkan. Perlu diingat bahawa ini bukan nasihat kewangan, dan ini hanya cadangan kami untuk bagaimana meningkatkan peluang anda untuk mencari projek yang berkualiti.

Petua Pelaburan Cryptocurrency

Dua jenis cryptocurrency

Cryptocurrency dan token hari ini boleh dibahagikan kepada dua kategori utama. Kami akan merujuk kepada ini sebagai jenis mata wang, dan jenis perniagaan.

Dalam definisi kami, jenis mata wang adalah cryptocurrency atau token yang direka untuk menggantikan wang tradisional atau mata wang fiat. Sebagai contoh, ia dirancang untuk digunakan untuk membeli barang dan perkhidmatan, atau memindahkan kekayaan atau nilai. Sebilangan besar projek cryptocurrency awal yang masih aktif hingga kini boleh dianggap jenis mata wang. Beberapa contoh ini termasuk bitcoin, Litecoin, Dash, PIVX, Monero, Bitcoin Cash, dan Zcash. Mata wang kripto ini (tidak ada tokennya) semuanya sesuai dengan kriteria ini. Oleh itu, mereka dimaksudkan untuk digunakan secara langsung sebagai alat pembayaran.

Walau bagaimanapun, berkaitan dengan cryptocurrency jenis perniagaan, mereka biasanya wujud untuk tujuan yang sama sekali berbeza. Mereka mungkin ada untuk memenuhi kebutuhan pasar menggunakan teknologi blockchain. Mereka mungkin ingin mengganggu industri yang ada menggunakan model perniagaan yang terdesentralisasi. Atau, mereka mungkin ingin membuat pasaran yang menggunakan mata wang mereka untuk beroperasi. Ini hanya beberapa contoh. Untuk kategori cryptocurrency ini, jumlah dan jenisnya tidak terhad. Oleh itu, untuk artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada jenis projek dan perniagaan ini.

1: Adakah ia mempunyai model perniagaan yang baik?

Setelah menentukan dua jenis cryptocurrency utama, kita perlu mempertimbangkan apakah matlamat projek tersebut. Itu, dan kita perlu mempertimbangkan bagaimana syarikat merancang untuk membuat keuntungan untuk dirinya sendiri atau pelaburnya.

Mari kita pertimbangkan contoh hipotesis. Anggaplah bahawa projek blockchain yang baru sahaja diumumkan dan akan memasuki fasa ICOnya. Orang di seluruh web berteriak mengenainya, dan menyatakan bahawa ia akan “10x” hanya dalam beberapa bulan.

Projek tersebut, yang disebut “Hotdog Coin” mendakwa bahawa ia ingin mengganggu industri hot dog yang mapan di seluruh dunia. Secara khusus, ia ingin mewujudkan pasaran dalam talian untuk hot dog di mana pengguna boleh menggunakan Hotdog Coin untuk membeli hot dog dan menghantarnya ke seluruh dunia. Syarikat itu sendiri tidak akan membuat atau menjual hot dog, tetapi sebaliknya akan menyediakan pasaran untuk menghubungkan pembeli dan penjual. Syarikat itu mendakwa bahawa mereka akan menjana wang dengan menyimpan 25% daripada semua token Hotdog Coin untuk membayar kakitangan dan perbelanjaan mereka sehingga perniagaan menjadi menguntungkan. Dari sana, mereka akan mengambil komisen 1% untuk semua pesanan yang dilakukan melalui platform mereka.

Contoh ini mungkin kelihatan bodoh, tetapi tidak begitu jauh dari sebilangan projek dunia nyata. Tidak perlu dikatakan, ini adalah idea yang cukup buruk. Tapi kenapa? Bagaimana dengan Hotdog Coin selain premis konyol menjadikannya pelaburan yang buruk?

Jawapannya cukup mudah. Projek ini tidak melakukan perkara yang tidak betul sudah selesai. Orang ramai sudah boleh membeli anjing panas dalam talian hari ini. Bukan itu sahaja, tetapi hampir pasti terdapat sebilangan besar kedai dan peruncit yang akan menerima pelbagai bentuk cryptocurrency sebagai pembayaran. Apa yang dilakukan Hotdog Coin di sini adalah mewujudkan pasaran yang memerlukan semua peserta menggunakan tokennya sendiri untuk turut serta. Furthur, Hotdog Coin cuba menjadi token jenis mata wang yang hanya berfungsi di satu pasaran.

Masih tidak pasti mengapa ini adalah idea yang tidak baik? Pertimbangkan ini. Bagaimana jika setiap kali anda ingin pergi ke Starbucks, anda perlu memiliki bitcoin terlebih dahulu (sesuatu yang belum dimiliki oleh kebanyakan orang di dunia ini), mempunyai akaun di pertukaran cryptocurrency, kemudian menukar bitcoin anda dengan “Starbucks Coin”, pindahkan keluar ke aplikasi dompet mudah alih anda, dan hanya dengan itu anda boleh pergi ke Starbucks dan membeli apa yang anda mahukan.

Cryptocurrency korporat

Seperti yang anda lihat, membayar kopi anda dengan menggunakan “Starbucks Coin” (yang sebenarnya tidak ada) sama sekali tidak meningkatkan pengalaman anda, memudahkan anda, atau dengan cara apa pun menambah nilai perniagaan. Sekiranya ada, itu menjadikan keadaan lebih sukar, lebih mahal, dan cenderung mengasingkan banyak orang dan menyebabkan mereka mengelakkan perniagaan. Terutama jika satu-satunya cara untuk mendapatkan sesuatu di Starbucks adalah dengan menggunakan duit syiling Starbucks.

Sebaliknya, jika Starbucks menerima beberapa cryptocurrency popular sebagai pembayaran selain kaedah pembayaran tradisional, ini akan diraikan secara meluas.

2: Adakah ia memerlukan duit syiling atau tokennya sendiri?

Ini membawa kita ke titik seterusnya. Semasa anda mempertimbangkan projek untuk dilaburkan, anda perlu bertanya kepada diri sendiri dengan serius – adakah projek ini memerlukan duit syiling atau tokennya sendiri?

Mari kita pertimbangkan pasaran hot dog sebelumnya untuk Coin Hotdog hipotesis. Daripada menghendaki pelanggan menggunakan mata wang proprietari sendiri, bagaimana jika mereka membuat pasar hot dog yang menerima semua cryptocurrency utama, selain pembayaran kad kredit standard? Sekarang kita beralih dari idea perniagaan yang buruk yang ditakdirkan untuk gagal, kepada idea yang paling tidak berpeluang untuk menjadi pasaran khusus yang berjaya.

Mungkin hot dog bukanlah produk yang ideal, tetapi menjadikan pasar yang mudah diakses yang menerima banyak bentuk pembayaran dan senang digunakan jauh lebih baik daripada yang mengunci diri dan memerlukan token atau syiling milik.

Banyak projek cryptocurrency hari ini mahu membuat token atau duit syiling mereka sendiri, walaupun perniagaan itu tidak masuk akal. Ini kerana jika mereka berjaya menjalankan ICO, mereka dapat dengan cepat mengantongi jutaan dolar bernilai daripada menjual cryptocurrency mereka sendiri. Sekiranya sebaliknya, permulaan blockchain baru memilih untuk berurusan hanya dalam bitcoin, mereka tidak akan mendapat keuntungan untuk mendapatkan dana awal ini dari acara ICO.

Panduan Permulaan untuk ICO

3: Adakah pra-ditambang, atau bagaimana token diperuntukkan?

Bercakap tentang mengantongi kekayaan, perkara penting seterusnya yang perlu dipertimbangkan ketika menganalisis projek adalah bagaimana token atau syiling akan diedarkan. Sebilangan besar projek baru hari ini adalah token, yang bermaksud bahawa ia adalah aset digital yang terdapat di atas blockchain yang sudah ada seperti Ethereum. Token Ethereum tidak dilombong, jadi pencipta token akan memiliki semuanya pada awalnya.

Token ERC-20

Sebaliknya, duit syiling, yang merupakan rantai blok tersuai yang ada sendiri, kadang-kadang ditambang. Pra perlombongan bermaksud bahawa sebelum blockchain tersedia untuk umum, syarikat atau kumpulan yang membuatnya secara artifisial menetapkan kesukaran untuk tidak melakukan apa-apa dan menambang sebahagian besar dari jumlah bekalan syiling dan menyimpannya untuk tujuan mereka sendiri.

Ini adalah amalan biasa dalam projek blockchain hari ini. Untuk projek yang baik, ini biasanya dilakukan untuk menyediakan dana permulaan untuk perniagaan. Setelah syiling atau token mempunyai nilai pasaran, maka bekalan yang dimiliki oleh syarikat adalah wang permulaannya.

Walau bagaimanapun, perlu berhati-hati ketika melihat projek yang menyimpan sebahagian besar cryptocurrency mereka sendiri.

Sebilangan besar projek akan menawarkan carta edaran yang menunjukkan siapa yang akan mendapat apa. Sekiranya syarikat ingin menuntut di mana saja dari 10% hingga 40% dari cryptocurrencynya, ini sering diterima. Walau bagaimanapun, beberapa projek telah diketahui menuntut 50% atau lebih dari semua aset dengan segera, meninggalkan kurang dari separuh untuk pelabur dan orang ramai.

Dalam banyak kes, ini harus dianggap sebagai tanda amaran. Namun, ini bukan bendera merah utama. Mungkin ada beberapa model perniagaan yang memerlukan pengendalian pasokan yang lebih besar, tetapi terserah anda untuk mempertimbangkan apakah itu dibenarkan atau tidak. Sekiranya anda tidak merasakan bahawa ia dibenarkan, maka anda pasti harus terus maju.

4: Siapa di belakangnya?

Tidak seperti bitcoin, permulaan cryptocurrency baru hari ini biasanya harus jelas mengenai siapa yang berada di belakang mereka. Oleh kerana penipuan ICO telah meningkat secara berterusan pada tahun lalu, banyak pelabur menjadi sangat berhati-hati mengenai siapa yang akan mereka percayai. Skeptisisme ini adalah perkara baik.

Semasa mempertimbangkan projek, anda harus meluangkan masa untuk melihat siapa yang berada di belakangnya. Sebilangan besar laman web projek akan menawarkan senarai orang penting dan penasihat mereka. Kami mengesyorkan agar anda membuat kajian mengenai pemimpin utama untuk melihat bahawa mereka bukan sahaja berkelayakan dalam bidang kepakaran mereka, tetapi mereka sebenarnya adalah orang yang sebenarnya.

Beberapa skandal muncul di mana projek ICO penipuan didapati menggunakan orang palsu, dan mencuri atau menyimpan gambar dalam usaha untuk menipu pelabur. Ada juga yang sangat mengerikan gambar selebriti terpakai berserta nama palsu.

Satu pertahanan yang mungkin anda pertimbangkan adalah menggunakan carian gambar Google untuk melihat foto yang diberikan pasukan. Sekiranya foto itu muncul di laman web foto saham, anda akan mengetahui bahawa foto itu palsu. Beberapa projek penipuan boleh meletakkan penapis gambar pada gambar untuk menjadikannya tidak dapat dicari pada carian gambar Google. Oleh itu, jika gambar itu kelihatan terdistorsi (walaupun secara artistik), anda mungkin perlu mencari bukti lebih lanjut untuk mengesahkan sama ada pasukan itu benar atau tidak.

Juga berhati-hati ketika melihat bahagian penasihat. Beberapa projek akan disokong atau disokong oleh pelbagai selebriti blockchain seperti Vitalik Buterin atau Andreas Antonopoulos. Pencarian internet yang cepat untuk nama projek ditambah dengan nama penasihat yang sepatutnya sering menghasilkan hasil yang menarik.

Vitalik Buterin

Namun, perhatikan bahawa sesekali superstar blockchain seperti Vitalik Buterin memang bertindak sebagai penasihat untuk beberapa projek. Salah satu contohnya ialah OmiseGO, yang mana Buterin memang penasihat ke projek.

5: Apa pendapat orang lain mengenai projek tersebut?

Sumber terakhir anda yang perlu dipertimbangkan adalah cryptocurrency awam itu sendiri. Walaupun kadang-kadang sukar atau mengecewakan untuk mendapatkan jawapan yang lurus, jika orang lain ragu-ragu terhadap projek itu, mereka mungkin akan menghantar sentimen mereka di pelbagai laman web yang boleh dicari dalam talian.

Berita Cryptocurrency

Reddit dan Bitcointalk.org adalah sumber yang baik untuk maklumat semacam ini. Sekiranya anda menjumpai banyak akaun orang yang memberikan cadangan di samping bukti bahawa projek itu penipuan, maka kemungkinan ia adalah penipuan memang tinggi. Sekiranya anda hanya dapat mencari satu atau dua komen secara rawak, kemungkinan hanya satu atau dua orang yang bercakap kerana marah atau salah maklumat.

DYOR

Ungkapan DYOR, atau “buat kajian anda sendiri” adalah titik paling kritikal untuk menghilangkan semua ini. Projek penipuan muncul dalam talian sepanjang masa. Mereka bahkan boleh disokong oleh kedai berita utama atau personaliti cryptocurrency yang popular. Pada akhirnya, kita semua perlu ingat untuk melakukan ketekunan kita sendiri, dan selalu kepada DYOR. Akhir sekali, perhatikan perasaan usus anda. Sekiranya anda merasa curiga terhadap sesuatu projek, mungkin lebih baik anda membiarkannya sahaja. Dompet anda mungkin terima kasih untuknya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me