OmniBazaar

OmniBazaar memanfaatkan teknologi blockchain untuk menghilangkan bank dan perantara yang terlibat dalam e-dagang, membantu penjual dan pembeli. Sebagai platform terdesentralisasi, OmniBazaar juga dapat membawa perdagangan C2C kepada 2.5 miliar orang di seluruh dunia yang tidak dapat mengakses perkhidmatan perbankan asas, termasuk kad kredit, dan secara tradisional akan dikeluarkan dari perdagangan C2C.

OmniBazaar

OmniBazaar mencapainya dengan membiarkan orang atau syarikat membeli dan menjual barang tanpa akaun bank atau kad kredit dan tanpa perantara. Urus niaga tersebut dilakukan dengan menggunakan cryptocurrency.

Apa itu OmniBazaar Marketplace?

OmniBazaar Marketplace adalah pasar peer-to-peer berskala antarabangsa. Dengan pasaran ini, perniagaan dan individu kecil dapat membeli atau menjual satu sama lain dengan mudah. Penjual menggunakan perisian untuk menyenaraikan produk atau perkhidmatan tanpa sebarang bayaran. Pembeli boleh melihat senarai atau mencari item, kemudian membeli tanpa perlu risau tentang bayaran platform. Perisian ini tersedia sepenuhnya percuma.

Penting untuk diperhatikan bahawa pasaran sebenarnya terdiri daripada pelbagai perkhidmatan yang berbeza yang berkaitan dengan perbankan dan e-dagang dalam satu pakej. Ia bermula dengan rangkaian peer-to-peer yang dapat diakses dari komputer mana pun dengan cara seperti BitTorrent. Rangkaian ini mempermudah perdagangan perkhidmatan dan barang, sama seperti platform e-dagang tradisional. Selain itu, pasaran termasuk pembayaran automatik menggunakan cryptocurrency, jadi tidak ada biaya untuk pembayaran seperti yang berlaku dengan kad kredit atau PayPal.

Apakah Beberapa Perkhidmatan Utama yang Ditawarkan oleh OmniBazaar?

Salah satu faedah terbesar OmniBazaar adalah kekurangan peruncit, dengan penjual dan pembeli malah saling menghubungi secara langsung untuk mengatur perdagangan, sesuatu yang mengurangkan kos antara 90 hingga 100 peratus.

Satu lagi ciri utama OmniBazaar adalah hakikat bahawa pembelian dibuat menggunakan cryptocurrency. Ini membawa kepada banyak faedah, termasuk hakikat bahawa sekarang lebih mudah untuk mendapatkan cryptocurrency daripada perkhidmatan perbankan, yang membolehkan mereka yang tidak memiliki bank menggunakan OmniBazaar. Penggunaan cryptocurrency juga bermaksud bahawa tidak ada caj bank yang menyebabkan bayaran tersembunyi, seperti yang berkaitan dengan proses pembayaran. Cryptocurrency juga diproses dengan lebih cepat daripada caj bank, melancarkan prosesnya.

Untuk meningkatkan kepantasan pembayaran cryptocurrency ke tahap seterusnya, OmniBazaar mempunyai cryptocurrency bawaannya sendiri yang dipanggil OmniCoin. Mata wang ini memproses pembayaran dalam maksimum lima saat, jadi penantian minimum diperlukan.

Untuk ketenangan dan keselamatan semua pihak yang terlibat dalam urus niaga, OmniBazaar juga merangkumi sistem escrow yang diedarkan. Pembeli dan penjual bersetuju dengan ejen escrow yang boleh diterima oleh salah seorang sukarelawan yang dinilai OmniBazaar. Ini sangat penting, kerana memberikan kepercayaan pada transaksi dalam kes di mana pihak tidak saling mengenali.

Mata Wang Apa Yang Boleh Anda Gunakan di OmniBazaar?

Semasa pelancaran, OmniBazaar akan bekerjasama dengan Bitcoin dan juga OmniCoin, cryptocurrency yang dibangunkan khusus untuk memudahkan transaksi di platform ini. Pasukan ini merancang untuk mengembangkan sokongan cryptocurrency untuk menjadikan OmniBazaar lebih mudah diakses.

Siapa Yang Boleh Menggunakan OmniBazaar?

OmniBazaar memilih untuk bergantung sepenuhnya pada cryptocurrency sebagai pembayaran kerana banyak manfaat crypto, termasuk kemampuan bagi siapa saja di seluruh dunia untuk menggunakannya. Satu-satunya syarat untuk menggunakan OmniBazaar adalah memiliki dompet cryptocurrency. Anda tidak memerlukan borang permohonan, untuk mendaftar, menangani caj bank, atau lulus kredit atau cek latar belakang.

Apa yang Harus Anda Ketahui mengenai Ujian Beta OmniBazaar?

The Ujian Beta OmniBazaar akan merangkumi jumlah pengguna yang terhad. Penguji beta akan dapat menggunakan pasaran dan perisian. Mereka juga akan melaporkan masalah yang mereka perhatikan sebelum pelancaran OmniBazaar berlangsung. Proses ini akan membolehkan transaksi sebenar berlaku, memastikan OmniBazaar berfungsi sebagaimana mestinya dan memberi peluang kepada pasukan pembangunan untuk menyelesaikan masalah kecil. Selepas ujian dan penyahpepijatan, pasaran OmniBazaar akan mengalami pelancaran sepenuhnya.

Muat turun

Pengguna awal serta penerima penguji beta OmniCoins secara percuma untuk digunakan di pasaran. Pengguna dipersilakan untuk mengikuti ujian beta, dan penyertaan orang ramai sebenarnya digalakkan. Anda boleh menyertai ujian beta dengan melayari laman web OmniBazaar.

Apa yang Harus Anda Ketahui mengenai OmniCoin?

Seperti yang dinyatakan, OmniCoin adalah cryptocurrency asli di OmniBazaar, walaupun platform ini juga menggunakan Bitcoin. Pasukan ini membuat OmniCoin untuk menampung pertumbuhan di OmniBazaar Marketplace. Duit syiling ini memberikan skalabiliti yang diperlukan dengan membuat pengeluaran blok setiap lima saat dan bergantung pada teknologi Graphene / Bitshares, sehingga dapat memproses beribu-ribu transaksi setiap saat. Terdapat sejumlah 25 bilion OmniCoin, yang memungkinkan untuk meningkatkan skalabilitas. Perlombongan OmniCoin akan mengikuti protokol keselamatan Bukti Penyertaan.

Bagaimana OmniBazaar Meningkatkan Privasi?

Selain mempercepat transaksi dan mengurangkan biaya, OmniBazaar dapat meningkatkan privasi pengguna dengan membuang peruncit dari proses jual beli. Mana-mana peruncit atau syarikat e-dagang yang bertindak sebagai perantara akan mengesan maklumat anda, termasuk pilihan dan lokasi anda, kemudian menggunakan maklumat tersebut untuk membuat profil dan sasaran pemasaran untuk anda. Sebagai tambahan kepada kebimbangan biasa mengenai apa yang akan dilakukan syarikat dengan data peribadi yang anda tidak sedar ia mengumpulkannya, terdapat juga risiko penggodam mencuri maklumat tersebut, sama ada mereka ingin mencuri identiti anda, melakukan penipuan kad kredit, atau melakukan perkara lain.

Secara semula jadi, OmniBazaar menghindari masalah privasi seperti ini, kerana ia dirancang sebagai pasar internet koperasi dan swasta yang hanya melibatkan penggunanya. Tidak ada laman web pusat, jadi pengguna berurusan secara langsung antara satu sama lain, tanpa perlu risau pihak ketiga mengumpulkan maklumat mereka. Ini juga bermaksud tidak ada situs pusat yang dapat disusupi oleh penggodam untuk mendapatkan maklumat.

Kesimpulannya

OmniBazaar adalah pasar peer-to-peer yang membolehkan pengguna membeli dan menjual produk atau perkhidmatan menggunakan cryptocurrency dan bukannya pilihan tradisional, seperti fiat. OmniBazaar menyediakan perkhidmatan escrow, dan pasar bebas digunakan. Projek ini kini dalam fasa pengujian beta dengan pasaran terbuka. Setelah ujian selesai dan bug yang dijumpai diperbaiki, projek akan dilancarkan, jadi projek tersebut akan disiarkan secara langsung dalam masa terdekat.

Pautan Berguna

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me