Ignis

Ardor dilancarkan pada Januari 2018 dengan struktur ibu bapa dan anak yang inovatif yang dirancang untuk mengatasi cabaran pendahulunya.

Namun, untuk menyedari dan menunjukkan sepenuhnya manfaat Ardor sebagai ibu bapa, juga perlu melancarkan rangkaian anak. Oleh itu, Ignis dilahirkan sebagai rantaian anak pertama Ardor.

Panduan ini memberikan gambaran keseluruhan yang luas mengenai Ignis, termasuk:

  • Syarikat dan Pasukan
  • Tentang Ignis dan Ardor
  • Ciri-ciri Ignis
  • Token IGNIS
  • Kemajuan Hala Tuju

Syarikat dan Pasukan

Kedua-duanya Ignis dan Ardor dikuasakan oleh syarikat bernama Jelurida. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2016 oleh tiga pengasas bersama.

  • Kristina Kalcheva adalah Pengarah dan Pakar Undang-undang dengan ijazah Sarjana dan tujuh tahun pengalaman dalam bidang ini.
  • Lior Yaffe juga merupakan Pengarah dan salah satu Core Developers untuk Ardor dan Ignis.
  • Yaffe berpengalaman selama dua dekad dalam melaksanakan penyelesaian IT perusahaan untuk syarikat besar.
  • Petko Petkov juga merupakan Pembangun Teras yang membawa lebih dari enam tahun pengalaman dalam pembangunan blockchain.

Bersama dengan Ardor dan Ignis, Jelurida juga mengendalikan blockchain Nxt. Selain usaha pengembangan, perusahaan juga menawarkan perusahaan penyediaan rantai anak yang disesuaikan di platform Ardor, di bawah panji “Consensus-as-a-Service.”

Jelurida berpusat di Switzerland dan beroperasi di tiga benua.

Sumber gambar: Jelurida.com

Tentang Ignis dan Ardor

Nxt berada lama sebelum Ardor dan bahkan Jelurida. Ia dilancarkan pada tahun 2013 sebagai blockchain bukti kepentingan pertama dan masih beroperasi hingga kini.

Semasa Jelurida terbentuk pada tahun 2016 dan mengambil alih operasi blockchain Nxt, syarikat itu memutuskan untuk mengembangkan platform blockchain baru yang akan mengatasi tiga cabaran utama pendahulunya.

Bloat Blockchain

Oleh kerana semua nod perlu menyimpan semua transaksi pada blockchain tertentu, blockchain bloat pasti menjadi masalah dengan meletakkan permintaan yang semakin meningkat pada nod yang mengendalikan rangkaian.

Ardor mengurangkan kembung blockchain dengan memisahkan tugas antara rantai ibu bapa dan anak, dan pemangkasan transaksi. Setiap transaksi pada rantai kanak-kanak dikenakan pemangkasan, yang bermaksud hanya hash kriptografi keberadaannya yang tersisa di blockchain.

Sejarah urus niaga penuh boleh disimpan pada nod arkib. Dengan cara ini, rantai induk tetap ringan, hanya menyimpan transaksi yang berkaitan dengan baki validator bukti-kepentingan (disebut pemalsu.)

Token tunggal

Sebilangan besar blockchain hanya beroperasi berdasarkan token asli mereka sendiri. Sebagai contoh, di Ethereum, pemaju dapat mencetak token mereka sendiri, tetapi semua transaksi menuntut bayaran gas di Ether.

Sebaliknya, semua rantai anak Ardor, termasuk Ignis, beroperasi sepenuhnya berdasarkan token mereka sendiri. Node yang disebut bundler menyediakan perkhidmatan penjelasan penukaran, menerima pembayaran dari rantai anak dan membayar pemalsu di rantai utama dalam token ARDR Ardor.

Penyesuaian

Jelurida mendapati bahawa ketika perusahaan memerlukan penyelesaian yang disesuaikan, hanya mengkloning blockchain Nxt untuk pelaksanaan khusus memperkenalkan sekumpulan masalah baru. Sebilangan besar pelanggan PKS tidak dapat melakukan penyediaan yang diperlukan untuk pelayan memproses transaksi, dan keselamatan desentralisasi tidak dapat dielakkan dengan mempunyai jaringan yang jauh lebih sedikit yang menjalankan rangkaian.

Senibina ibu bapa-anak Ardor membolehkan sesiapa sahaja membuat rantai anak yang disesuaikan dan mendapat manfaat daripada keselamatan dan desentralisasi rantai ibu bapa.

Jadi, Ignis adalah rantai anak pertama Ardor. Ia terdesentralisasi sepenuhnya dan menawarkan akses tanpa had ke semua ciri ekosistem keseluruhan. Walaupun rantai kanak-kanak lain dapat dikonfigurasi untuk keperluan pengguna, misalnya, menyekat izin pengguna atau menonaktifkan ciri tertentu, Ignis berfungsi sepenuhnya dan terbuka untuk semua orang. Walaupun Ignis mempunyai tokennya sendiri, IGNIS, yang berfungsi sebagai token akses untuk ciri-ciri Ignis, sebarang aset yang dikeluarkan di Ignis dapat dikendalikan sepenuhnya dengan semua token rantai anak yang lain.

Ciri-ciri Ignis

Ciri-ciri Ignis setanding dengan ciri-ciri pendahulunya, Nxt. Terdapat lebih dari 25 fungsi yang berasingan, termasuk pasar, sistem pengundian, pertukaran, dan awan data.

Paling ketara ialah, untuk beberapa ciri khusus, Ignis berfungsi sebagai fasilitator di semua rantai kanak-kanak. Sebagai contoh, jika seseorang ingin mengkonfigurasi akaun pengguna dengan tetapan tertentu atau mengeluarkan aset pada rantai anak tersuai mereka, ini dilakukan menggunakan Ignis dan bukannya Ardor.

Walaupun senarai lengkap ciri Ignis terlalu banyak untuk menggambarkannya secara terperinci, terdapat beberapa perkara yang perlu diketengahkan.

Ciri-ciri IgnisSebilangan Ignis ciri-ciri

Kontrak Pintar Ringan

Transaksi kontrak pintar secara amnya dilaksanakan seperti transaksi lain, yang melibatkan pengesahan dari setiap nod dan termasuk data keadaan dari blockchain, seperti baki token. Sebaliknya, kontrak pintar ringan tidak memerlukan pelaksanaan oleh semua nod rangkaian dan tidak bernegara. Ini bermaksud bahawa pengguna dapat dengan cepat mengkonfigurasi dan menggunakan kontrak pintar ringan dan mengemas kini dengan mudah apabila diperlukan.

Selanjutnya, Ignis menawarkan peluang untuk membuat templat kontrak pintar ringan yang disesuaikan yang dapat diedarkan untuk dijual atau secara percuma melalui pasar Ignis.

Urus Niaga dan Kawalan Akaun

Ignis memudahkan kawalan akaun dan transaksi yang canggih di rantai anak lain. Fungsi ini membolehkan pengguna rantai anak membuat model persetujuan komposit yang memerlukan banyak tandatangan untuk transaksi tertentu, atau untuk membatasi akaun pengguna sehingga mereka hanya dapat menyetujui transaksi hingga nilai tertentu.

Ciri ini sangat berguna bagi pengguna yang menyediakan rangkaian anak untuk transaksi kewangan. Sebagai contoh, jika rantai kanak-kanak ditubuhkan sebagai pertukaran, ia mungkin memerlukan pemberi persetujuan manusia yang digunakan oleh bursa untuk meluluskan pengeluaran lebih dari $ 1000 bernilai sebagai langkah keselamatan.

Privasi

Data yang disimpan di Ignis secara umum. Namun, ia menawarkan ciri penggantian koin sehingga pengguna dapat mengombak jumlah token yang sama antara akaun penerima yang baru dibuat, memberikan lapisan privasi tambahan. Ia juga menyokong pesanan terenkripsi. Mesej dapat dikongsi dengan selamat dengan pihak ketiga dengan memberikan kunci penyulitan.

Token IGNIS

Token IGNIS menyediakan akses ke semua ciri blockchain Ignis dan digunakan untuk membayar yuran transaksi. Terdapat bekalan tetap satu bilion token IGNIS yang wujud. Empat puluh empat peratus daripadanya dijual di ICO pada tahun 2017, meningkatkan $ 15 juta untuk projek itu. Dari baki token, 50 peratus diturunkan kepada sesiapa sahaja yang memegang token Nxt pada masa blok genesis Ardor pada 1 Januari 2018. Enam peratus lagi disimpan oleh Jelurida.

Seperti kebanyakan token, prestasi IGNIS cenderung mengikuti keseluruhan pasaran crypto. Cap pasaran melonjak melebihi $ 60 juta pada musim panas 2019 ketika Bitcoin mencapai puncak tahunan $ 13k. Pada Januari 2020, had pasaran IGNIS adalah sekitar $ 20 juta.

Anda boleh membeli token IGNIS melalui pertukaran terdesentralisasi Ardor sendiri. Sebagai alternatif, ia juga boleh diperdagangkan di 17 platform lain, termasuk Bittrex, Changelly, Stex, dan Upbit.

Menyimpan token IGNIS di luar akaun pertukaran bermaksud memuat turun yang dikhaskan Dompet Ardor yang membolehkan sebarang rantai kanak-kanak diurus. Selain itu, Freewallet mengembangkan khusus Dompet Ignis juga. Kedua-duanya tersedia untuk pengguna Windows, MacOS, Linux, dan Android.

Dompet IgnisDompet Ignis dari Dompet Percuma

Kemajuan Hala Tuju

Jelurida telah konsisten dalam memberikan peta jalan Ardor dan Ignis. 2019 menyaksikan pelancaran kontrak pintar ringan, kawalan akaun rantai kanak-kanak, dan penyediaan rantai kanak-kanak untuk Max Property Group, salah satu projek terbesar yang beroperasi di Ardor.

Sedang dalam pengembangan terdapat beberapa ciri pemangkasan transaksi dan pengambilan arkib, dan integrasi dompet perkakasan.

Perkembangan lebih lanjut masih dalam tahap penyelidikan, menurut laman web projek. Ini termasuk pengundian selamat, modul Java, dan konfigurasi simpul sulit.

Kesimpulannya

Laman web tersebut menyatakan bahawa misi syarikat Jelurida adalah untuk menjadikannya “lebih mudah daripada sebelumnya untuk merancang, membina, dan melaksanakan aplikasi desentralisasi khusus di platform awam atau sebagai penyelesaian swasta, yang dibenarkan atau hibrid.” Bersama-sama, Ignis dan Ardor bersama-sama menempuh jalan yang panjang untuk mencapai misi itu.

Ardor melakukan semua pekerjaan infrastruktur untuk memastikan platform berfungsi, sementara Ignis memberikan kemampuan untuk individu atau perusahaan memilih ciri dan fungsi yang sesuai untuk kes penggunaan tertentu.

Banyak projek membincangkan pengurangan halangan masuk. Namun, Ardor dan Ignis sebenarnya menghidupkan visi itu. Sekiranya projek itu dapat menarik perhatian, terutama di kalangan penonton perusahaan, ia memiliki peluang kuat untuk mengatasi persaingan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me