Garpu Bitcoin

Bitcoin adalah cryptocurrency yang paling popular di dunia, mata wang digital terdesentralisasi pertama, dan asas untuk cryptocurrency lain yang muncul selepas itu. Sejak dikeluarkannya kertas putihnya pada tahun 2008 dan dilancarkan pada tahun 2009, ia masih menjadi cryptocurrency nombor satu hingga kini. Kestabilan dan kejayaannya telah mendorong pertumbuhan cryptocurrency hari ini, kerana usahawan dan pemaju telah berulang kali mencuba untuk memperagakan kripto mereka sesuai dengan ciptaan digital Satoshi Nakamoto untuk mencapai kejayaan. Namun, kejayaan Bitcoin telah menarik berjuta-juta pengikut yang merupakan sebahagian daripada komuniti Bitcoin. Dengan sebilangan besar pengikut, perselisihan timbul dari semasa ke semasa, dan cara untuk menyelesaikan hujah-hujah ini telah dicari.

Garpu Bitcoin

Ketidakselesaan yang berlaku di persekitaran bitcoin biasanya diselesaikan dengan bitcoin garpu. Pembuatan garpu bukanlah perkara baru, kerana terdapat beberapa garpu garpu sebelumnya dan yang akan datang, dan ini tidak pelik bagi Bitcoin.

Garpu berlaku di rangkaian blockchain apabila perubahan perlu dilakukan pada protokol rangkaian yang mengatur. Terdapat dua jenis garpu; garpu lembut dan garpu keras.

Dalam garpu lembut, perubahan pada protokol Bitcoin dialami di mana hanya blok / transaksi yang sah dibuat tidak sah, rangkaian tidak berpecah. Tetapi garpu keras, di sisi lain, adalah perubahan radikal terhadap protokol, di mana blok / transaksi yang tidak sah sebelumnya, tidak sah. Terdapat perpecahan rangkaian yang membawa kepada penciptaan blockchain baru.

Garpu Bitcoin yang popular

Kadar di mana beberapa garpu Bitcoin telah dicabut setelah masuknya Bitcoin, pada tahun 2017 sahaja, sungguh menakjubkan. Walaupun ada yang tidak terkenal, ada beberapa yang terkenal. Sebilangan besar garpu Bitcoin yang muncul, bagaimanapun, mendakwa bahawa mereka dipalsukan untuk memperbaiki kelemahan yang dirasakan dalam seni bina blockchain Bitcoin yang asli. Beberapa masalah yang terus melanda blockchain Bitcoin termasuk kelajuan transaksi yang perlahan, skalabilitas, waktu transaksi yang panjang, dan perlombongan terpusat. Pada mulanya, didakwa bahawa garpu keras Bitcoin didasarkan pada ideologi falsafah dan teknikal yang kuat. Namun, baru-baru ini, ia dianggap sebagai mesin menghasilkan wang. Berikut adalah senarai garpu bitcoin yang popular.

Tunai Bitcoin (BCH)

Laman Web Tunai Bitcoin

Bitcoin Cash dibuat untuk meningkatkan kapasiti transaksi bitcoin di blockchain. Ia dicipta dari Bitcoin. Garpu itu berlaku pada 1 Ogos 2017, pada ketinggian blok 478559. Ini adalah garpu Bitcoin pertama. Ini menyebabkan blockchain Bitcoin berpecah dan perpecahan mencipta dua blok dari blok 478559 ke atas. Bitcoin Cash berfungsi seperti Bitcoin, tetapi lebih cepat kerana peningkatan saiz blok. Terdapat banyak kontroversi di sekitar BCH kerana penganjurnya (Roger Ver) telah menyerang Bitcoin secara sosial dengan menyesatkan pengguna baru agar tidak percaya bahawa BCH adalah Bitcoin dengan menggunakan bitcoin.com yang dimilikinya. Ramai orang percaya bahawa BCH adalah sentric miner (Jihan Wu menyokong BCH) kerana apabila saiz blok bertambah, perlombongan akan menjadi lebih sukar bagi pengguna biasa dan lebih mudah bagi syarikat seperti Bitmain. 

Bitcoin Emas (BTG)

Panduan Perlombongan Emas Bitcoin

Emas Bitcoin adalah mata wang digital dan garpu Bitcoin yang sukar. Garpu keras berlaku pada 24 Oktober 2017 pada ketinggian blok 491407. Bitcoin Gold diciptakan untuk kembali ke sifat BTC yang terdesentralisasi, dan memberi peluang kepada pengguna biasa untuk menambang mata wang digital baru. Ia juga dibuat untuk mengatasi peningkatan sentralisasi industri perlombongan yang mengesahkan dan mengamankan transaksi Bitcoin. Ini adalah salah satu kelemahan Bitcoin. Tujuan dari garpu keras adalah mengembalikan fungsi perlombongan dengan Unit Pemprosesan Grafik (GPU) biasa di tempat perlombongan dengan Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC) khusus, yang digunakan untuk melombong Bitcoin. Perbezaan antara Bitcoin Gold dan Bitcoin adalah bahawa Bitcoin Gold menggunakan memori keras, sebagai algoritma bukti kerja dan bukannya sha-256. Terlepas dari perbezaan ini, Bitcoin Gold mengikuti garis panduan projek Bitcoin Core. Walau bagaimanapun, baru-baru ini Bitmain dilancarkan Antminer Z9 yang mampu melombong Bitcoin Gold. 

Bitcoin Diamond (BCD)

Berlian Bitcoin

Pada 24 November 2017, Berlian Bitcoin dikeluarkan dari blockchain Bitcoin pada ketinggian blok 495866. Bitcoin Diamond akan menyelesaikan masalah seperti kekurangan privasi, pengesahan transaksi yang perlahan, dan ambang tinggi untuk ahli baru. Nama samaran Bitcoin Diamond adalah Team Evey dan Team 007. Cryptocurrency tidak mempunyai banyak sokongan dompet, selain daripada dompet BitPie. Bitcoin Diamond menggunakan penandatanganan lama untuk semua transaksi bukan SegWit dan transaksi SegWit, ia menggunakan BIP143, tidak seperti BTG dan BCH yang menggunakan BIP143 untuk semua transaksi. Menurut pemaju BCD, altcoin tidak memerlukan blockchain Bitcoin seperti yang dilakukan oleh garpu BTC yang lain.

Bitcoin Super (SBTC)

Bitcoin Super

Bitcoin Super adalah garpu keras yang mengeluarkan Bitcoin pada ketinggian blockchain 498888 pada 12 Disember 2017. Pertukaran seperti OKEx, Huobi Pro, Coinut, CEX.com, BigONE dan beberapa yang lain telah didakwa telah memberikan sokongan untuk garpu keras ini. Jumlah bekalan Super Bitcoin adalah 21,210,000 SBTC, yang sedikit lebih banyak daripada 21 juta syiling Bitcoin. Lebihan syiling itu dilombong dan dipegang oleh Yayasan Super Bitcoin. Inti dari rancangan ini adalah menggunakan dana ini untuk mendorong pemaju awal, selalu memastikan bahawa yayasan terus beroperasi, dan dari masa ke masa, mengembangkan ekosistem. Ciri-ciri penting lain dari Super Bitcoin termasuk sokongan untuk kontrak pintar, bukti pengetahuan sifar tertanam untuk melindungi privasi, rangkaian kilat, skalabilitas, dan blok yang lebih besar (blok dapat diperluas hingga 8MB). Walau bagaimanapun, pemegang Bitcoin asli akan diberi ganti rugi dengan 1 SBTC untuk setiap BTC yang diadakan.

BitcoinX (BCX)

Bitcoin X

The BitcoinX adalah garpu dari blockchain Bitcoin pada ketinggian blok 498888. Garpu mempunyai banci DPOS yang membolehkan garpu menjadi lebih dipercayai, lebih mudah digunakan, dan mesra alam. Ia dapat membina rangkaian Bitcoin yang sesuai dan sesuai untuk masyarakat masa depan. Ia sangat diperluas, mempunyai bukti pengetahuan sifar yang menjamin privasi.

Bitcoin Forks Menjadi ICO Baru

Bilangan garpu Bitcoin dan kadar di mana mereka bercabang boleh menjadi mania cryptocurrency baru, terutamanya untuk pemaju dan pelombong. Istilah “Penawaran Fork Permulaan” sudah ada, kerana kenaikan beberapa garpu Bitcoin dalam jangka waktu yang singkat. Apa yang diperlukan adalah sokongan komuniti yang kuat untuk idea yang kononnya dapat meningkatkan Bitcoin. Ini kemudian menjadi asas untuk garpu yang akhirnya akan membawa kepada genesis blockchain derivatif Bitcoin baru dan juga cryptocurrency berasaskan Bitcoin baru.

Peningkatan jumlah garpu, bagaimanapun, bukan tanpa alasan. Peningkatan saiz komuniti Bitcoin yang berterusan memberi ruang kepada pelbagai ideologi dari segi ekonomi, politik, falsafah, dan lain-lain dan perkara-perkara ini mula terserlah dalam komuniti Bitcoin. Kerana kenyataan bahawa sebilangan ideologi ini tidak sesuai, perselisihan tidak dapat dielakkan. Terdapat pertumbuhan berterusan dalam blockchain Bitcoin, sehingga mewujudkan keperluan untuk peningkatan, perubahan, pengubahsuaian, dan perubahan dari semasa ke semasa. Perubahan ini biasanya disokong oleh beberapa orang, sementara yang lain mungkin menentang perubahan ini.

Sebab lain yang dapat menyebabkan peningkatan dan populariti garpu Bitcoin adalah kerana pengguna biasanya diberi hadiah dengan duit syiling percuma. Sebilangan garpu ini memberi ganjaran kepada pengguna yang telah mengambil bahagian dalam garpu, dengan setara dengan pegangan Bitcoin mereka dalam token BCH. Cara kerjanya adalah bahawa untuk setiap bitcoin yang dipegang oleh peserta Bitcoin Cash, pengguna mendapat nilai yang sama dalam BCH dalam catuan 1-ke-1. Kaedah ini telah menimbulkan ketakutan bahawa ini adalah sistem penggunaan dan pembuangan, kerana mereka merasakan pelombong dan pemaju hanya dapat memanfaatkan sistem tersebut untuk memperoleh pegangan token yang besar dan setelah token bertambah nilainya, mereka membuangnya dalam penjualan besar-besaran.

Apa Masa Depan

Pertumbuhan garpu Bitcoin dan kegilaan di sekitarnya nampaknya tidak melambat, kerana lebih banyak garpu dijadualkan pada tahun 2018. Sekiranya ada apa-apa yang ditunjukkan oleh keseluruhan catatan sejarah adegan cryptocurrency yang berkembang pesat, ia adalah satu ketika cryptocurrency trend berkembang, banyak orang melompat kereta tanpa penyelidikan yang tepat. Sudah pasti banyak garpu palsu akan muncul. Walau bagaimanapun, garpu seperti Bitcoin Cash telah membuktikan sebaliknya sejauh ini dan ia menunjukkan bahawa ia adalah garpu yang boleh berjaya jika dilakukan dengan cara yang betul dan dengan alasan yang betul. Potensi garpu ini masih dipertanyakan dan masa akan memberitahu sama ada mereka akan menjadi peneraju di pasaran cryptocurrency, atau akhirnya mereka akan dibuang ke tong sampah cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me