Ardor membawa inovasi ke dunia platform multi-blockchain dengan seni bina yang unik dan bertujuan untuk menyediakan “Blockchain-as-a-Service” kepada perniagaan. Ia berkembang dari NXT, yang merupakan blockchain yang diuji masa dan berjaya.

Rantai induk Ardor terdiri daripada rantai keselamatan dan pemprosesan rangkaian, sementara rantai anak adalah rantai transaksi. Oleh kerana rantai anak mempunyai duit syiling mereka sendiri, pengguna tidak perlu memiliki duit syiling yang berkaitan dengan rantai induk untuk menggunakan platform ini.

Laman Web ARDOR

Apa itu NXT?

NXT sudah mempunyai empat tahun pengalaman dalam pengeluaran dan merupakan teknologi lain dari Jelurida, pasukan di belakang Ardor. NXT dihasilkan pada tahun 2013 dalam bentuk cryptocurrency generasi kedua. Itu adalah protokol blockchain pertama yang menggunakan mekanisme konsensus bukti penuh daripada penggantian bukti kerja, menurunkan penggunaan kuasa dan keperluan perkakasan. Sejak pelancaran, platform NXT mempunyai 100% waktu operasi tanpa kegagalan sistematik. Ini dilaksanakan di Java dan sumber terbuka, yang bermaksud telah menjalani banyak tinjauan dan memungkinkan untuk membuat prototaip cepat.

NXT

Bagaimana Jelurida Berjalan dari NXT ke Ardor?

Walaupun dengan pengembangan NXT, Jelurida mengakui batasan, seperti hakikat bahawa menggunakan apa-apa ciri platform diperlukan NXT. Ini kelihatan tidak adil dan rintangan yang tidak perlu bagi pengguna. Jelurida juga ingin mengurus blockchain bloat dan perlu menangani masalah penyesuaian. Pasukan ini dapat melakukan ini dengan Ardor dengan memisahkan token transaksi dan token keselamatan rangkaian dengan cara yang belum pernah dilakukan sebelumnya. Ardor mengekalkan semua fungsi NXT yang ada semasa menangani masalah tersebut melalui struktur unik.

Apa Faedah yang Dapat Dihasilkan oleh Rantai Kanak-kanak daripada Dibangun di Blockchain NXT?

Setiap rantai kanak-kanak dibina di atas blockchain NXT, yang bermaksud secara automatik dilengkapi dengan ciri dan faedah tersebut. Rantaian anak pertama dikenali sebagai Ignis. Ia akan mempunyai setiap ciri NXT, walaupun mereka yang membuat rantai kanak-kanak masa depan dapat menyekat ciri tersebut jika mereka tidak menginginkannya. Ini bermaksud bahawa pengguna dapat menggunakan rantai anak untuk memperdagangkan aset, mengeluarkan aset, mengatur transaksi bersyarat, menjalankan tinjauan peribadi atau umum, menggunakan keamanan multi-sig, dan mengirim pesan yang disulitkan. Walaupun dengan faedah ini, setiap transaksi diproses dan mendapat jaminan dari rantai induk.

Kebaikan

Bagaimana Ardor Menangani Blok Rantai Bloat?

Blockchain bloat adalah masalah biasa pada platform blockchain, tetapi Ardor menjaganya dengan seni bina yang unik. Bagi mereka yang tidak biasa dengan istilah tersebut, blockchain bloat merujuk kepada peningkatan saiz blockchain ketika digunakan. Ukuran yang lebih besar itu bermaksud bahawa lebih banyak sumber diperlukan untuk menjalankan nod penuh blockchain atau untuk bergabung dengan rangkaian.

Jelurida menangani masalah ini dengan pemangkasan nod penuh. Secara berkala, ini melibatkan penghapusan data transaksi yang berkaitan dengan rantai anak dari rantai induk. Ini dilakukan setelah sistem mengambil gambar keadaan terkini blockchain. Ini memungkinkan pengurangan ukuran blockchain tanpa kesan negatif, termasuk transaksi, baki, atau sekuriti. Nod penuh juga mempunyai pilihan untuk menjadi nod arkib bagi rantai kanak-kanak. Dalam kes ini, mereka menyimpan data sejarah rantai.

Apakah Sistem Bundling?

Sistem gabungan membolehkan Ardor mengekalkan seni bina uniknya yang memisahkan rantai ibu bapa dan anak. Dengan sistem penggabungan, anda boleh menyediakan akaun untuk mengumpulkan syiling rantai anak dan yuran transaksi walaupun anda membayar yuran transaksi kepada rantai induk menggunakan duit syiling sendiri. Penggabungan ini membolehkan rantai anak dan ibu bapa berinteraksi, yang seterusnya memberikan interoperabiliti antara pelbagai rantai anak.

Apa yang Ditempa?

Rantai penempaan adalah rantai utama platform Ardor, dan menyokong jenis urus niaga yang terhad. Ini termasuk memindahkan ARDR antara akaun, memperdagangkan ARDR ke dan dari rantai anak, menyewa baki ARDR untuk penempaan, dan transaksi “ChildChainBlock”. Daya penempaan setiap akaun bergantung pada baki ARDR. Selain itu, setiap transaksi yang menghasilkan perubahan pada baki ARDR direkodkan pada rantai penempaan. Namun, rantai penempaan tidak mencatatkan transaksi yang hanya mengubah baki token rantai anak, kerana hanya rantai anak yang mencatatnya.

Bagaimana Ardor Menjana Wang?

Ardor dan NXT menjana wang dengan menawarkan organisasi kemampuan untuk melesenkan platform untuk penyelesaian rantai peribadi. Walaupun platformnya adalah sumber terbuka, membuat perubahan yang merupakan sumber tertutup memerlukan lesen. Ardor akan menjana wang melalui pelesenan. Terdapat juga pendapatan sekunder dari pembuatan dompet label putih, perkhidmatan simpul arkib, perkhidmatan bundler, dan pengembangan plugin tersuai. Walaupun mana-mana pengguna boleh menjadi penyusun dengan rangkaian kanak-kanak, mereka yang ingin melakukan proses ini secara outsourcing akan memberikan sumber pendapatan untuk Ardor.

Pasukan ini juga mencari cara tambahan untuk menjana wang. Pilihannya termasuk perkhidmatan premium berbayar, seperti mengenakan bayaran untuk mempromosikan perkhidmatan rantai kanak-kanak di dalam dompet itu sendiri atau iklan dalam dompet. Pasukan ini mungkin juga menawarkan pilihan integrasi bagi mereka yang menyediakan pertukaran dan pembayaran. Ini akan membolehkan rantai kanak-kanak ditukar kepada jenis cryptocurrency lain.

Cara Membeli Ardor ARDR

Anda tidak dapat membeli ARDR dengan mata wang “Fiat” jadi anda perlu membeli mata wang lain terlebih dahulu – yang paling senang dibeli adalah Bitcoin atau Ethereum yang boleh anda lakukan di Coinbase menggunakan transfer bank atau pembelian kad debit / kredit dan kemudian berniaga untuk ARDR di bursa seperti Bittrex atau Poloniex.

Daftar di Coinbase

Untuk pertama kalinya pembeli mata wang kripto, kami mengesyorkan agar anda menggunakan Coinbase untuk membuat pembelian pertama anda – mudah digunakan, diatur sepenuhnya oleh kerajaan AS sehingga anda tahu bahawa ini adalah salah satu tempat paling selamat dan paling terkenal untuk membeli cryptocurrency. Coinbase menawarkan keupayaan untuk membeli Bitcoin, Litecoin dan Ethereum dengan kad kredit atau debit atau dengan menghantar pindahan wang melalui bank. Bayaran lebih tinggi untuk kad tetapi anda akan menerima mata wang anda dengan serta-merta.

Anda perlu melakukan beberapa pengesahan identiti semasa mendaftar kerana mereka harus mematuhi garis panduan kewangan yang ketat.

Pastikan anda menggunakan pautan kami untuk mendaftar, anda akan dikreditkan dengan $ 10 dalam bitcoin percuma semasa anda membuat pembelian pertama $ 100.

Laman Web Coinbase

Untuk memulakan, klik butang “Daftar” di mana anda akan dibawa ke borang pendaftaran di mana anda perlu memasukkan nama, e-mel dan memilih kata laluan.

Beli Ethereum

Untuk panduan ini, kami akan membeli Ethereum untuk menukar cryptocurrency sasaran kami. Sebabnya adalah kerana ia mempunyai yuran yang jauh lebih murah daripada bitcoin untuk penghantaran dan transaksi juga berlaku dengan lebih pantas. Jadi di Coinbase, kunjungi tab “Beli / Jual” di bahagian atas, pilih “Ethereum”, pilih kaedah pembayaran anda dan masukkan jumlah yang ingin anda beli – anda boleh memasukkan jumlah Dolar AS atau sejumlah Ether.

Beli Etherum

Anda kemudian akan diminta untuk mengesahkan transaksi anda, jika membayar dengan kad, anda mungkin harus menyelesaikan verifikasi dengan penyedia kad anda. Setelah selesai, Ethereum anda akan ditambahkan ke akaun anda.

Beli Ardor di Bittrex

Anda boleh sekarang hantar Ether anda ke Bittrex untuk membuat pembelian ARDR anda, lihatlah ulasan kami mengenai Bittrex di sini untuk melihat cara mendaftar dan membeli di bursa mereka.

Paparan Dagangan Bittrex

Apa Rupa Peta Jalan?

Peta jalan peralihan dari NXT ke Ardor adalah luas, memetakan proses dari pelepasan awal NXT pada tahun 2013. Sepanjang perjalanan, beberapa perkara penting merangkumi logik snapshot Ardor dan fasa penyelidikan Ardor pada Q2 tahun 2016, siaran aplikasi NXT Mobile di Q4 tahun itu, dan melancarkan testnet awam Ardor pada Q1 tahun 2017. Infrastruktur Ignis ICO di NXT berlaku pada Q3 tahun 2017. Seterusnya, fasa pintar pada Ardor dengan pelancaran mainnet Ardor berlaku pada Q4.

Peta Jalan Ardor

Pada Q1 2018 yang lalu, Jelurida bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang ditemui selepas pelancaran dan berusaha untuk memastikan kestabilan. Pada Q2, pasukan akan mengaktifkan ciri pemangkasan di testnet. Kemudian, pada Q3, ciri ini akan dilaksanakan di mainnet.

Kesimpulannya

Walaupun terdapat banyak platform yang tersedia untuk menggunakan blockchain, Ardor mengambil pendekatan unik dengan penggunaan rantai ibu bapa dan anak yang terpisah. Berdasarkan kertas putih, nampaknya ini harus mengatasi permasalahan utama dengan teknologi blockchain semasa, yang bermaksud bahawa Ardor mempunyai potensi besar.

Pautan Berguna

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me