Apa itu Polkadot

Polkadot adalah platform kerangka pelbagai rantaian yang akan datang – mirip dengan Cosmos – yang direka untuk memudahkan interoperabilitas dan skalabilitas blockchain yang dapat disambungkan ke ‘Relay Chain’. Polkadot adalah projek yang bercita-cita tinggi yang memanfaatkan bentuk konsensus bukti-kepentingan untuk ekosistem blockchain yang lebih luas yang dihubungkan dengannya dan dijadualkan untuk pelancaran rasmi pada Q3 2019.

Yang penting, Polkadot membenarkan struktur data – di luar blok rantai semata – mata – untuk menyambung ke rangkaian sebagai ‘payung terjun’. Asalnya difahami oleh Gavin Wood – pencipta bahasa pengaturcaraan Soliditi -, Polkadot adalah kerangka rantai pelbagai heterogen di mana parachain beroperasi melalui kepercayaan -kecilkan struktur persekutuan.

Masalah skalabilitas rangkaian blockchain didokumentasikan dengan baik, dan platform seperti Polkadot berusaha untuk menjadi rangkaian generasi seterusnya yang mendorong peningkatan skalabilitas dan interoperabilitas dengan memperluas konsep reka bentuk blockchain awam dan menyeragamkan pemindahan data.

Apa itu Polkadot

Reka Bentuk Polkadot

Polkadot secara eksplisit mengenal pasti tiga bidang utama yang dihadapi oleh blockchain semasa untuk merealisasikan potensi penuh mereka untuk menyediakan aplikasi praktikal:

  1. Kebolehoperasian
  2. Skalabiliti
  3. Keselamatan Bersama

Polkadot menggunakan rantai geganti yang berfungsi sebagai hub di mana parachain menghubungkan dan menyelaraskan konsensus serta memindahkan mesej dan data antara parachain. Terutama, kedua-dua rantaian blok awam dan yang dibenarkan dapat menyambung ke rangkaian, dengan kemampuan rantai yang dibenarkan untuk mengasingkan diri dari sistem yang lain sambil tetap memiliki kemampuan untuk memindahkan data ke rantai lain dan memanfaatkan keselamatan rangkaian.

Parachains boleh menjadi blockchain atau struktur data lain yang menyambung ke rantai geganti untuk keselamatan dan interoperabilitas bersama rantai lain. Walau bagaimanapun, mereka mesti memenuhi kriteria berikut agar sesuai dengan rangkaian Polkadot:

  1. Boleh membentuk bukti pelanggan yang ringkas dan pantas
  2. Mesti menjadi kaedah bagi sebilangan besar pihak berkuasa bebas untuk membenarkan transaksi (iaitu, tandatangan Schnorr).

Parachains memproses transaksi mereka sendiri, yang memungkinkan jaringan untuk skala berdasarkan pemprosesan transaksi bebas serentak per parachain yang dijamin melalui konsensus rangkaian yang lebih luas.

Konsensus Polkadot sangat diilhami oleh Tendermint dan HoneyBadgerBFT, tetapi menggunakan PoS sebagai kaedah utama untuk memberi insentif kepada pengesah untuk bersikap jujur ​​dalam rangkaian.

Apa itu Tendermint

Baca: Panduan Permulaan untuk Tendermint: Enjin Blockchain Byzantine Fault Tolerant

Polkadot juga dapat membentuk ‘jambatan’ dengan rantai lain yang mempunyai persetujuan mereka sendiri – seperti Ethereum.

Lapisan bawah protokol Polkadot dikenal sebagai Persekitaran Masa Jalan Polkadot dan biasa di semua payung terjun di rangkaian. 3 lapisan ini terdiri daripada pentafsir, konsensus, dan rangkaian Wasm.

Lapisan atas unik untuk setiap parachain yang disambungkan. Substrat – dari Parity Technologies – adalah pelaksanaan pertama Polkadot Runtime Environment (PRE). Parachains akan ditulis menggunakan PRE, yang dibangun di atas Laman Web3 timbunan teknologi.

Aspek penting dari Polkadot adalah ia menggunakan tumpukan rangkaian Libp2p, dan merupakan penggunaan dunia nyata pertama pelaksanaan Rustnya.

Dinamika bagaimana Polkadot berfungsi adalah kompleks, jadi yang terbaik adalah menggambarkan platform melalui empat peranan peserta utama dalam ekosistem.

  1. Pengesah
  2. Penama
  3. Kolerator
  4. Nelayan

Pengesah

Pengesah menyelesaikan blok di rangkaian Polkadot dan memainkan peranan paling kritikal dalam ekosistem. Pengesah dikehendaki menjalankan klien rantai geganti penuh dan perlu mempertaruhkan ‘ikatan’ yang signifikan (dalam token DOT asli) untuk memenuhi syarat. Walau bagaimanapun, pengesah dapat mencalonkan pengesah lain untuk bertindak mengikut mereka.

Pengesah menerima blok calon dari kolator – yang menyebarkan blok terpilih ke subkumpulan validator dari parachain – dan menyelesaikan blok pada rantai geganti melalui proses pemilihan deterministik dan pusingan akhir pengesahan pengesahan.

Penama

Nominator adalah pihak yang juga memiliki kepentingan dalam jaringan, tetapi berfungsi sebagai mekanisme untuk memilih validator yang dapat dipercayai dengan menyumbangkan ikatan mereka pada bon validator terpilih. Peranan mereka sangat mudah dan membantu mengukuhkan keselamatan rantai geganti yang dikumpulkan.

Kolerator

Penyusun berfungsi pada tahap parachain dan bukannya secara langsung dengan mengamankan rantai geganti. Mereka mengumpulkan transaksi dari payung terjun, menghasilkan bukti bersama dengan blok yang tidak ditutup, dan mengirimkannya ke pengesah yang sesuai yang ditugaskan untuk menyelesaikan blok parachain. Kertas putih Polkadot menyatakan bahawa peranan penyusun dapat berkembang, dan akhirnya mereka dapat dikontrak untuk bekerja rapat dengan pengesah tertentu untuk mengesahkan blok dari payung terjun tertentu.

Penyusun juga dapat berfungsi untuk membuktikan tingkah laku jahat kepada pengesah di rangkaian sebagai lapisan keselamatan tambahan. Peranan umum penyusun adalah serupa dengan pekerjaan pelombong di blok PoW.

Nelayan

Nelayan bebas dari proses pengesahan blok dan mencari tingkah laku jahat di rangkaian yang mereka laporkan kepada pengesahan mengenai pengesahan yang tidak baik. Mereka bermotivasi sebagai ‘pemburu hadiah’ mencari ganjaran sekali besar dengan membuktikan bahawa pihak yang berikat (iaitu, pengesah atau kolator) bertindak jahat di luar peraturan yang ditetapkan.

Namun, nelayan memasang ikatan kecil ke rangkaian. Ini untuk mengelakkan Serangan Sybil, tetapi tidak setinggi validator dan boleh ditarik pada bila-bila masa.

Kredit Imej – Buku Putih Polkadot

Polkadot mencapai komunikasi standard di seluruh rangkaian melalui protokol komunikasi rantaiannya. Transaksi antara parachain atau antara parachain dan rantai relay sepenuhnya tidak segerak, dan semua pemindahan data (walaupun antara parachain) dirujuk pada rantai geganti.

Rantai blok yang ‘dijembatani’ ke Polkadot dan bukannya dipasang secara langsung sebagai parachain dapat memanfaatkan interkomunikasi rangkaian standard tanpa mengorbankan konsensus mereka sendiri. Namun, rantai ini kehilangan jaminan keadaan dan keselamatan bersama bagi rangkaian Polkadot. Ethereum akan menjadi contoh pertama jambatan sedemikian di platform.

Peranan Token DOT dan Pemerintahan Polkadot

Polkadot menggunakan model tadbir urus dalam talian yang sepenuhnya dikendalikan oleh pihak berkepentingan rantai geganti. Stakeholder (iaitu, validator) mempertaruhkan token DOT asli dan dapat mengawal semuanya dari peningkatan protokol langsung hingga pembetulan pepijat.

Seperti model konsensus PoS lain, token asli digunakan untuk ikatan dan untuk memberi insentif kepada pengesah untuk bertindak jujur ​​melalui kepentingan kewangan dalam keaslian proses pengesahan. Selanjutnya, payung terjun terhubung ke Polkadot melalui ikatan dan dapat dikeluarkan dengan menarik sahamnya dari rangkaian.

Polkadot kini dalam fasa testnet POC-2, di mana testDOT digunakan untuk menaik taraf protokol dari rangkaian POC-1 dan memperkenalkan beberapa ciri lain, termasuk menggunakan implementasi Rust dari Libp2p.

Tadbir urus dalam talian adalah konsep yang menarik dan tidak hanya digunakan oleh Polkadot, tetapi oleh rangkaian lain yang sudah ada seperti Tezos dan Decred.

Aplikasi Polkadot

Oleh kerana Polkadot tidak membuat andaian mengenai payung terjun yang disambungkan ke rangkaian, ia menawarkan fleksibiliti yang luas untuk pembangun untuk membina blockchain khusus aplikasi seperti yang berorientasikan privasi atau ada yang memberi tumpuan secara eksplisit pada pengembangan dapp tertentu.

Polkadot juga direka untuk memudahkan kitaran inovasi yang lebih pantas. Ciri-ciri satu parachain dapat dimanfaatkan oleh yang lain, berkongsi inovasi antara rantai dan bukan hanya sekadar pemindahan token sebagai satu-satunya bentuk interoperabiliti. Parachain juga bebas untuk fokus pada pembangunan aplikasi daripada harus memusatkan perhatian pada keselamatan mereka sendiri. Parachains yang dirancang secara eksplisit untuk berfungsi di dalam Polkadot adalah sebahagian daripada keamanan gabungan yang lebih besar, mewujudkan penarikan penting salah satu komponen rangkaian blockchain yang lebih rumit untuk pemaju.

Contoh menarik bahawa Polkadot menyediakan adalah kemampuan bagi pengguna pertukaran terdesentralisasi pada satu parachain untuk mendepositkan BTC ke bursa menggunakan bukti pengetahuan sifar (ZKP) dengan memanfaatkan rantai ZCash.

Aplikasi berpotensi kerangka multi-rantai sangat besar dan harus membantu mendorong lebih banyak eksperimen dengan teknologi baru yang lahir dari kekuatan interoperabilitas. Walau bagaimanapun, konsensus – terutamanya PoS – adalah rumit dan sukar untuk dirancang dan belum dapat dibuktikan secara besar-besaran dalam rangkaian yang terdesentralisasi dalam jangka masa yang panjang, terutama dalam lingkungan pelbagai rantai.

Polkadot memberikan gambaran lain yang menjanjikan tentang bagaimana rupa blockchain generasi akan datang, dan mungkin membuktikan suasana yang menarik bagi orang awam dan blok yang dibenarkan untuk bersama-sama dan saling menguntungkan antara satu sama lain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me