Sukellusveneenvaihto

Sukellusvene vaihtaa ovat atomisia ketjunvaihtoja (ja päinvastoin) kryptovaluuttoja. Suunniteltu Lightning Labsin teknologiajohtaja Olaoluwa Osuntokunin ja Lightning Labs Infrastructure Lead Alex Bosworthin avulla, ne on suunniteltu helpottamaan siirtymistä ketjun BTC: stä ketjun ulkopuoliseen Lightning Network (LN) -kanavaan. Tällä hetkellä tämä ei ole suoraan mahdollista ilman sukellusveneenvaihtoja ja vaatii lisävaiheen, jossa käyttäjän on siirrettävä LN-varat ketjussa olevaan Bitcoin-lompakkoonsa.

Sukellusveneenvaihto

Sukellusveneenvaihdoksilla, joita kuvataan ketjun rampeiksi LN: lle, on useita syvällisiä käyttötapauksia ja mahdollisia vaikutuksia. Toisin kuin atomiswapit – joissa LN on sallittava molemmissa vaihtoon osallistuvissa kryptovaluutoissa – sukellusveneenvaihtoihin tarvitaan vain yksi puoli salaman mahdollistamiseksi. Sellaisena sukellusveneenvaihtosovellusten tuleva soveltaminen saattaa nähdä niistä elintärkeän infrastruktuurin hajautetulle vaihdolle eri lohkoketjujen välillä.

Kuinka ne toimivat?

Ensisijainen ongelma, että sukellusvene vaihtaa osoitetta, on se, että ketjussa olevien Bitcoin-osoitteiden ja ketjun ulkopuolisten LN-osoitteiden väliset tapahtumat eivät ole suoraan yhteensopivia. Tämä luo transaktioesteen Bitcoin-lohkoketjun ja ketjun ulkopuolisen LN: n välille.

Lisäraja nykyiselle LN-toteutukselle on, että LN-kanavan perustaminen vaatii ketjussa tapahtuvan tapahtuman (ja sen jälkeisen maksun) sekä kanavalle lähetetyn esitäytetyn määrän BTC: tä. Kun kanavan BTC-tarjonta loppuu, kanavan täyttämiseen ei ole menetelmää, ja toinen kanava on avattava. Tämä maksaa enemmän ketjutapahtumia, ja vaikka LN-kanavalla voidaan lähettää olennaisesti rajoittamattomia tapahtumia, kunhan BTC: tä on tarpeeksi, on hankalaa ja tehotonta avata useita kanavia toistuvasti.

Bitcoin Lightning -verkko

Lue: Lightning Network: 2nd Layer, Off-Chain Scaling for Bitcoin

Sukellusveneenvaihtosopimukset tarjoavat ratkaisun tähän ongelmaan antamalla LN-kanavat täyttää uudelleen ketjun siirron kautta Bitcoin-lohkoketjusta ketjun ulkopuoliseen LN-kanavaan. Sukellusveneenvaihtosopimukset ovat peräisin atomivaihtosopimuksista, joten ne toimivat samalla tavalla.

Sukellusvene- ja atomiswapit käyttävät luotettavaa välittäjää rahakkeiden siirtämiseen lohkoketjujen tai ketjun sisäisten (eli Bitcoin-ketjun ketjun ulkopuolisille LN) välillä. Tämä saavutetaan hyödyntämällä hash-time locked sopimuksia, joissa tapahtuman vastaanottajan on kuitattava maksun vastaanottaminen ennen tiettyä määräaikaa toimittamalla kryptografinen todiste maksusta. Jos ei, vastaanottaja menettää mahdollisuuden vaatia rahakkeita, ja ne palautetaan maksajalle.

Atomivaihto

Lue: Mitä ovat atomivaihto?

Paras esimerkki siitä, miten tämä toimii sukellusveneiden vaihdossa, on siirtyminen Bitcoin-lohkoketjusta ketjun ulkopuoliseen LN-kanavaan, joka on tällä hetkellä yksisuuntainen toiminnallisuus sukellusveneiden vaihtoja, jotka ovat suorana. Sukellusveneiden vaihtosopimuksissa käytetään ”vaihtopalvelujen tarjoajaa” luotettavana välittäjänä.

Käyttäjä lähettää ketjussa olevan BTC: nsä sukellusveneenvaihtopalvelusopimukseen LN-laskulla, jossa vaihdon tarjoaja maksaa ketjun ulkopuolisen LN-laskun. Jos laskua ei makseta tietyn aikalukitun hash-sopimuksen puitteissa, maksaja (ketjun osoite) voi palauttaa alkuperäisen ketjussa olevan BTC: n. Vaihtopalvelun tarjoaja käyttää vaihtosopimuksessa olevaa esikuvaa maksun todisteena ketjun BTC: n vaatimiseksi swap-osoitteessa. Vaihtopalveluntarjoaja ei tiedä ennakkokuvaa, ellei LN-lasku ole maksettu. Tuloksena on, että varat palautetaan maksajalle, jos lasku ei ole valmis. Jos se onnistuu, LN-kanava rahoitetaan lähettämää ketjun BTC: tä vastaavalla määrällä.

Prosessi toimii samalla tavalla käänteisessä tapahtumassa ketjun ulkopuolisesta LN-kanavasta ketjun sisäiseen Bitcoin-osoitteeseen. Tätä toimintoa kehitetään kuitenkin edelleen, eikä se ole käytettävissä sukellusvene vaihtaa sopimusta vielä.

Riittämätön likviditeetti voi olla potentiaalinen ongelma sukellusveneenvaihdoksille, varsinkin sen alkuvaiheessa. Vaihtokorko kuitenkin kannustaa ketjun käyttäjiä siirtämään BTC: nsä vaihtotapahtumiin ansaitsemalla siitä maksun sen sijaan, että antaisit sen istua lompakossaan. Vaihtopalvelujen tarjoajat voivat teknisesti olla jopa maksaja tapahtumassa, mikä tekee vaihtoprosessista erittäin joustavan.

Soveltaminen, jatkokehitys ja tulevaisuuden vaikutukset

Sukellusveneenvaihtosopimukset tarjoavat tehokkaan työkalun aiemmin mainittuun ongelmaan LN-kanavien täyttämisessä tarvitsematta jatkuvasti avata uusia kanavia. Ensi silmäyksellä tämä on käytännöllisin käyttötapaus nykyisessä toistossa. Koska sukellusveneiden vaihtosopimus edellyttää kuitenkin vain siirron yhtä puolta, jotta LN-yhteys olisi mahdollinen, sukellusveneiden vaihtosopimukset pystyvät helpottamaan ketjujen välisiä siirtoja ketjuilla, jotka eivät ole LN-toimintoa, kunhan vastapuoli on LN-toiminto.

Sukellusveneenvaihtoa eri lohkoketjujen välillä on jo yritetty onnistuneesti. Kehittäjä Jason Wong haarautui onnistuneesti sukellusveneenvaihtoprojektiin ja rakensi toiminnallisuuden ketjun Litecoin-vaihto ketjun ulkopuoliseen Bitcoin LN: ään. Vaihto ketjun LTC: stä ketjun ulkopuoliseen LN BTC: hen on nyt saatavana Submarine Swaps -sivustolla sopimuksen.

Viime aikoina Wong onnistuneesti testattu ketjun eetteristä ketjun ulkopuoliseen LN BTC -kauppaan Ethereumin Rinkeby-testiverkon avulla. Pohjimmiltaan salamahinnoiteltuja tuotteita voitiin ostaa ETH: ltä hyödyntämällä vaihtopalvelujen tarjoaja Ethereum-älykkääksi sopimukseksi, joka on otettu käyttöön testnetissä tässä. Wong tarjoaa myös askel askeleelta opas kuinka vaihtaa Ethereumin ja BTC Lightning -kanavan välillä.

Wongin työ osoittaa sukellusveneenvaihdosten mahdollisuuden tulla kiinteäksi osaksi hajautetun vaihdon leviämistä. Vain muutamissa kryptovaluutoissa LN-ominaisuudet ovat käytössä. Atomivaihtoa käytettäessä estoketjujen vaihtaminen tulevaisuudessa edellyttää, että kyky on rakennettu mihin tahansa osallistuvaan lohkoketjuun, mikä on haastavaa ja aikaa vievää. Päinvastoin, sukellusveneiden vaihtosopimukset tarvitsevat vain kaupan yhden puolen LN-käyttöön, mikä laajentaa huomattavasti vaihtotukea lukuisille kryptovaluutoille.

Lopulta kaksisuuntaisten yhteensopivien sukellusveneiden vaihto tulevaisuudessa eri lohkoketjujen välillä voisi tarjota tarvittavan infrastruktuurin aidosti luotettavaan rahakkeiden ja resurssien vaihtoon lohkoketjujen verkkojen välillä. Se on tavoite, jota monet kryptovaluuttayhteisön osallistujat etsivät, ja vaikka saattaa kulua jonkin aikaa ennen kuin piste on saavutettu, sukellusveneiden vaihtosopimukset tarjoavat jonkin verran lupaavaa etenemistä kohti tätä päätä.

Bosworth ja muut sukellusveneiden kanssa työskentelevät kehittäjät havaitsevat, että tekniikka on vielä alkuvaiheessa, joten sitä on riskialtista käyttää tässä vaiheessa – etenkin suurissa siirroissa. Sukellusveneenvaihtoa kehitetään samanaikaisesti salamaverkoston kanssa, joka on myös alkuvaiheessa, mutta on edistynyt merkittävästi tähän mennessä.

Johtopäätös

Sukellusveneenvaihto on toinen älykäs ja innovatiivinen mekanismi rahakkeiden turvalliseen siirtämiseen. Ne ylittävät ketjussa olevien ja LN-kanavien välisen kaupan esteen, mikä on elintärkeää julkisten lohkoketjujen ja hajautetun vaihdon tulevaisuuden skaalautuvuudelle. Lopulta sukellusveneenvaihto voi auttaa tarjoamaan vaihdettavien varojen utopistisen tulevaisuuden luottamuksen minimoimissa verkoissa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me