ICO Fizikal

Fizikal adalah pasaran yang terdesentralisasi untuk data lokasi. Projek ini lengkap dengan kod dan sudah memasarkan data yang dikumpulkan, seperti lalu lintas kaki dan lawatan ke pelanggannya. Syarikat itu menganggarkan menjual lebih dari 15 bilion titik data setiap bulan.

“Fisik membolehkan pembekal data untuk berbagi dan mengewangkan data lokasi mereka, sambil menjaga ketelusan, pemilikan, dan kontrol,” menurut tim pengembangan. “Pada masa yang sama, Fysical menyediakan pembeli data dengan cara yang optimal untuk mengakses dan mengesahkan data dan sumbernya.”

Pasaran di tokenkan melalui token FYS Fysical. Walaupun token ERC20 belum ditayangkan, penjualan token awal dijadualkan pada pertengahan bulan Jun. Harga token akan disatukan ke harga Ethereum yang tetap.

ICO Fizikal

Bagaimana Ia Berbeza dari Pertukaran Data Berpusat?

Fysical berpendapat bahawa data geografi semasa ditimbun oleh penyedia terpusat yang mengenakan kadar yang tinggi untuk mengumpulkan data dengan cara yang tidak cekap. Penyedia terpusat ini juga tidak mempunyai ketelusan dalam bagaimana data sebenarnya dikumpulkan dan diedarkan. Sistem blockchain Fysical memanfaatkan kekuatan teknologi blockchain yang melekat dalam proses pemprosesan dan penyaluran maklumat yang selari untuk menjadikan pasaran data lokasi lebih demokratik dan lebih baik pada keseluruhan pekerjaannya.

Fysical juga mendakwa bahawa rangkaian blockchainnya mendemokrasikan pengeluaran data lokasi. Oleh kerana halangan untuk masuk secara signifikan diturunkan dengan adanya sistem blockchain yang mudah diakses, penyedia data peringkat rendah dapat memuat naik data proprietari mereka dan berbelanja di pasar terbuka tanpa harus melalui konglomerat besar. Pada dasarnya, skala ekonomi yang saat ini mendominasi data lokasi geospasial dihapuskan dengan memberikan setiap penyedia data tempat yang sama pada blockchain dari segi akses pelanggan. Begitu juga, pelanggan boleh memilih dari data yang diberikan dan bukannya membayar paket besar data yang mungkin tidak berkaitan. Bufet data ini membolehkan pakej tersuai disesuaikan dari sisi pelanggan dan bukannya dibungkus secara pukal oleh penyedia data itu sendiri.

Kegunaan

Mengapa Data Lokasi Berharga?

Data lokasi bertindak sebagai pelincir untuk operasi perniagaan dan kempen pemasaran strategik, sehingga memiliki nilai pada beberapa tingkat yang berbeda. Data keras mengenai lalu lintas kaki atau tingkah laku pelanggan dapat digunakan untuk mengubah prestasi operasi. Contohnya, jika data lokasi menunjukkan lalu lintas kaki pejalan kaki yang padat pada waktu malam, mungkin masuk akal untuk menjaga perniagaan agar lalu lintas kaki terbuka lebih lambat dari biasanya.

Data Fizikal

Ini juga dapat digunakan untuk membuat kampanye pemasaran yang disasarkan. Sekiranya data lokasi dari kawasan tertentu tampaknya menunjukkan pilihan untuk produk atau perkhidmatan tertentu, masuk akal untuk menawarkan produk atau perkhidmatan tersebut di suatu tempat di kawasan umum. Pada dasarnya, data lokasi meletakkan data digital pada data demografi untuk menunjukkan bagaimana calon pelanggan berinteraksi dengan pasaran dalam masa nyata. Data lokasi juga mempunyai aplikasi yang berpotensi dalam industri kenderaan autonomi. Kenderaan autonomi bergantung pada sejumlah besar data lokasi untuk menyesuaikan prestasi kenderaan dan pemanduan sebenar. Ini boleh merangkumi keadaan jalan raya, corak lalu lintas, isyarat lalu lintas dan banyak lagi.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Token FYS Fysical berfungsi sebagai utiliti untuk memindahkan data di blockchain dan menyediakan media pertukaran untuk pembeli dan penjual. Token ditukar melalui pertukaran atom, yang merupakan bentuk kontrak pintar yang diubah suai yang dilaksanakan sepenuhnya atau dibatalkan sepenuhnya, bergantung pada syarat yang ditetapkan oleh bakal pembeli dan penjual.

“Penggunaan token FYS juga memberikan banyak kelebihan berbanding kaedah pertukaran data tradisional; beberapa contoh termasuk: jejak audit yang dapat diverifikasi dalam bentuk catatan transaksi yang faktual, reputasi peserta pasaran yang boleh dipercayai, perdagangan data masa nyata, kadar pasaran global untuk data lokasi untuk membolehkan perdagangan data antarabangsa yang efisien, dan insentif untuk pembekal data yang sering juga berjumpa pembeli di Fysical, ”kata pasukan itu dalam kertas putih Fysical.

Bagaimana ia berfungsi

Bagaimana Pertukaran Berfungsi Di Seluruh Negara?

Data lokasi, walaupun fokus tempatan, mempunyai nilai pada skala antarabangsa. Mungkin berguna bagi syarikat multinasional untuk mengetahui apa sebenarnya calon pengguna di seberang dunia sebelum membina kilang baru di rantau ini atau melancarkan kempen pemasaran yang disasarkan. Secara tradisinya, membeli data melintasi sempadan negara melibatkan pertukaran data dengan mata wang asli. Seperti transaksi merentas desa, transaksi data ini dikenakan kadar pertukaran mata wang dan kemungkinan penurunan. Dengan margin yang rendah untuk data yang mungkin tidak berguna dalam menjana keuntungan, sangat penting untuk menjaga keseluruhan kos data serendah mungkin.

“Untuk pertama kalinya, nilai data lokasi akan dinyatakan sebagai utilitas dengan nilai yang ditentukan semata-mata oleh keadaan pasar bebas perdagangan data lokasi,” kata para pemaju. “Dengan menggunakan token FYS untuk membeli data, perniagaan antarabangsa menyatakan keadaan perdagangan dengan istilah yang sama dan memungkinkan transaksi yang sebaliknya mungkin tidak berlaku.”

Sebagai gambaran, pasukan itu menawarkan contoh perniagaan A.S. yang ingin membeli satu set data dalam dolar A.S. pada suatu hari dan menjualnya di Yuan pada hari berikutnya. Keuntungan margin dari set data itu dengan mudah hilang dalam penukaran dolar A.S. kepada Yuan.

Risiko ini ditingkatkan dengan kehadiran Internet Perkara yang semakin meningkat, di mana mesin melakukan transaksi data antara mereka tanpa input manusia – dan berpotensi tanpa mengambil kira kebimbangan manusia, seperti margin keuntungan.

“Mengakaunkan risiko ini menjadi lebih penting kerana mesin dan sistem automatik mula membeli set data lokasi,” jelas pasukan. “Iaitu, dengan menyatakan perdagangan dalam mata wang yang sama, risiko nilai tukar tidak ada, dan mesin dan ejen autonomi bebas membeli data pada kadar global ketika mereka memerlukannya.”

Berapa Banyak Penyedia Data yang Dimiliki oleh Pasaran?

Sehingga Jun 2018, Fysical mempunyai lebih daripada 1,000 penyedia data yang berasingan. Lebih daripada 15 bilion titik data yang dikumpulkan setiap bulan dibeli oleh kumpulan kira-kira 20 pembeli.

Sebagai contoh jenis data langsung yang dapat dikumpulkan dan dibeli, Fysical melakukan tinjauan lalu lintas kaki pada acara Blockchain Expo North America November 2017 di Santa Clara, California. Hasil kajian kes itu terdapat di laman web Fysical sebagai contoh jenis data yang dapat dibeli atau disediakan oleh pengguna pertukaran.

Jualan Token

Fysical belum mengadakan penjualan tokennya, yang dijadualkan pada 16-21 Jun. Semasa penjualan, pasukan merancang untuk menjual sekitar 40 peratus daripada jumlah penawaran 1 bilion token ERC20 pada kadar 1 ETH untuk setiap 18,888 token FYS. Harga ETH, dalam kes ini, dipatok pada $ 850.

Siapa Pasukan Di Sebalik Fizikal?

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Fysical ialah Ben Smith. Smith menetap di Singapura, markas Fysical, dan sebelumnya bekerja dengan SunGard Financial Systems. Ketua pegawai teknologi syarikat dan rakan pengasas bersama adalah John Livingston Foley III. Foley sebelum ini berkhidmat di Zoom Telephonics dan TimeTrade Systems Inc..

Di mana saya boleh mengetahui lebih lanjut?

Anda boleh melayari laman web Fysical di sini.

Pautan Berguna

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me