Ethereum

Jangan melihat lebih jauh daripada sentraliti kadar dominasi bitcoin dalam cryptoeconomy untuk mendapatkan gambaran bagaimana bitcoin telah menjadi raja bukit di ekosistem selama lebih dari satu dekad.

Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perbualan cryptocurrency arus perdana telah beralih dari memfokuskan hanya pada bitcoin ke fokus pada bitcoin dan eter (ETH), yang terakhir adalah crypto kedua terbesar bagi cap pasaran dan wang asli rangkaian Ethereum, yang terkemuka di angkasa platform kontrak pintar.

BTC dan ETH telah mengikuti lintasan yang sangat berbeza untuk sampai ke tempat mereka hari ini, tetapi kedudukan mereka yang selesa di atas kriptoekonomi berbicara dengan kejayaan yang baru, yang umumnya tidak dapat ditandingi oleh blok block yang mendasari mereka setakat ini.

Sederhananya, setakat ini Bitcoin telah memudahkan pembayaran digital yang tahan penapisan, dan dalam jangka hayatnya yang lebih pendek, Ethereum telah memudahkan pelbagai transaksi digital yang tahan penapisan dengan baik. Rekod jejak mereka terbukti pada ketika ini, walaupun masih belum pernah berlaku.

Berdasarkan prestasi masa lalu, duo cryptoeconomy de facto menikmati parit yang cukup banyak dari persaingan yang lain ketika datang ke faktor seperti kualiti, kebolehpercayaan, dan kepraktisan. Bitcoin dan Ethereum berada di kedudukan teratas, penghentian akhir.

Dan yang mengagumkan terutamanya Ethereum adalah sejauh mana jaraknya begitu pantas.

Apa yang dilakukan oleh Ethereum

Pada bulan Julai ini, rangkaian Ethereum akan muncul pada hari ulang tahunnya yang ke-5. Namun, lima tahun sejak Frontier – versi live perdana Ethereum – terasa lebih seperti satu dekad mengingat semua kerja dan kemajuan yang telah dibuat di sekitar “World Computer” sejak itu.

Pada tahun-tahun berikutnya setelah Frontier, Ethereum telah mengalami beberapa peningkatan besar dan secara produktif mengalami beberapa krisis awal, sambil menarik pasukan pengembang, pereka, pakar undang-undang, dan penyelidik yang semakin meningkat, serta pelindung yang baik, masyarakat terbuka eksperimen barang, dan perusahaan inovatif – baik tradisional dan rantai. 

Oleh itu, berkaitan dengan apa yang telah dilakukan oleh Ethereum, ia telah memperoleh kesan rangkaian yang sangat menguntungkan yang menjadikan platform menjadi semakin berharga dengan pelbagai cara ketika ia terus berkembang.

Walaupun lebih mendasar, Ethereum telah membuktikan bahawa impiannya kertas putih – usaha mewujudkan “protokol alternatif untuk membangun aplikasi yang terdesentralisasi” untuk arena baru barang awam – sememangnya bermanfaat untuk dikejar.

Kenyataan itu semestinya wajar dikenang kembali, selagi kebijaksanaan masa lalu dapat membimbing kita ketika kita terus maju dalam terus membangun sektor kewangan baru untuk masa depan yang lebih baik.

Panduan EthereumApa itu Ethereum? Panduan Permulaan untuk Platform Komputasi Terdesentralisasi ini

Apa yang dilakukan oleh Ethereum

Sudah tentu sejarah Ethereum mengagumkan, tetapi semua perkara yang dapat dan dilakukan oleh Ethereum yang semakin maju dan lebih matang pada masa ini benar-benar sesuatu yang lain.

Contohnya, minggu lalu pencipta dan pengasas bersama Ethereum Vitalik Buterin menggunakan Twitter untuk menyoroti beberapa kemajuan besar yang dinikmati Ethereum pada tahun 2020 yang tidak dimiliki oleh projek blockchain pada tahun 2017.

Ingatlah, 2017 adalah ketika cryptoeconomy mengalami pasaran bull terburuknya hingga kini – sebahagian besarnya dikatalisis oleh penawaran duit syiling awal yang bertenaga Ethereum – tidak kurang juga – dan harga ETH memuncak pada $ 830 pada bulan Disember menjelang bulan Januari 2018 tertinggi sepanjang masa $ 1,431.

Faktor gembar-gembur itu nyata ketika itu, kerana Ethereum jauh lebih tidak matang pada masa itu, secara teknikal, daripada hari ini ketika ETH diperdagangkan sekitar $ 130 pada waktu akhbar.

Perkara yang dimiliki Ethereum pada tahun 2020 tidak seperti pada tahun 2017:

* Buka balik

* https://t.co/wwBUgU78ob

* Status

* MakerDAO

* Rollup ZK (mis. Loopring), >Kapasiti TPS 2k

* Ujian ujian PoS

* Harga bapa saudara < 10% dengan blok gas 10m

* Pemberian Gitcoin

Gerakkan tiang gol lebih cepat, jika tidak, kita akan mengejarnya!

– vitalik.eth (@VitalikButerin) 27 Mac 2020

Oleh itu, sementara harga ETH pada masa ini mungkin turun sekitar 90 peratus dari catatan harga sejarahnya, tidak pernah mempunyai platform dan kemungkinan dApp, kekuatannya lebih kuat, lebih fleksibel, dan lebih terbuka untuk pembinaan.

Sebagai contoh, mari kita pertimbangkan beberapa contoh penting yang disenaraikan oleh Buterin dalam tweetnya yang disebutkan di atas. Pertama, terdapat Uniswap, yang telah menjadi pertukaran terdesentralisasi Ethereum dalam masa kurang dari dua tahun dan salah satu kisah kejayaan utama platform kontrak pintar. Projek ini adalah prestasi kejuruteraan, sekaligus sederhana, elegan, dan kuat dalam reka bentuknya dan bersedia untuk berjalan “selama Ethereum wujud,” kata pasukannya sebelum ini. Lebih-lebih lagi, Uniswap hanya satu di antara beberapa DEX yang memfasilitasi tahap perdagangan yang banyak sekarang.

Buterin juga menyebut Tornado.cash, yang merupakan alat privasi yang mengesankan dan agak baru untuk Ethereum yang dikuasakan oleh teknologi zk-SNARKS. “Ini meningkatkan privasi transaksi dengan memutuskan hubungan on-chain antara alamat penerima dan destinasi,” jelas penciptanya. Penyelesaiannya menjadikan ETH mampu menjadi koin privasi yang disebut di sini dan sekarang.

MakerDAO adalah satu lagi titik terang utama untuk Ethereum hari ini, walaupun projek ini baru-baru ini berfungsi untuk memperbaiki hutang protokol hampir $ 5 juta dan masalah liqudity Dai yang teruk. Maker telah menjadi dApp arena kewangan terdesentralisasi sehingga kini, yang membolehkan pengguna mengambil pinjaman Dai stablecoin automatik yang disokong oleh cagaran crypto seperti ETH, BAT, dan USDC. Projek ini menetapkan nada untuk kedua-dua sektor pinjaman DeFi dan DeFi dan berpotensi menghasilkan mata wang dunia baru, walaupun muda di Dai. Itu di sini hari ini, dan ini hanyalah puncak gunung es.

Tentu, Ethereum tidak kekurangan batasan semasa yang datang dari pelbagai sudut, tetapi usaha sungguh-sungguh terdapat di sekitar ekosistem projek untuk mengatasi batasan ini dengan cara yang kritis dan teliti. Dinamik ini juga tidak boleh dilupakan, iaitu komuniti bermotor, produktif, dan bermotor tinggi yang telah dikembangkan Ethereum setakat ini dan terus terbukti.

Apa yang Akan Dilakukan Ethereum

Pada bulan-bulan dan tahun-tahun mendatang, Ethereum akan memulakan peningkatan Serenity pelbagai fasa yang akan meningkatkan kemampuan platform dalam hampir semua aspek. Dengan kata lain, kekuatan Ethereum segera meningkat secara eksponensial.

Peningkatan Serenity akan dimulakan dengan “Fasa 0” akhir tahun ini, pada ketika itu peralihan Ethereum yang telah dirancang lama ke konsensus Proof-of-Stake (PoS), di mana para pemangku kepentingan akan memegang 32 ETH dalam dompet khas untuk mengamankan rangkaian, akan diaktifkan.

Pada “Fasa 1,” belenggu belenggu akan diaktifkan dan terbukti cukup penting, selagi ia akan membuka jalan untuk skalabiliti urus niaga utama di Ethereum. Dalam “Fasa 2” berikutnya, “Persekitaran Pelaksanaan” yang sangat kuat dan serba boleh akan diperkenalkan, dengan EE mirip dengan blockchain yang dapat disesuaikan yang dapat hidup dengan mudah dan pasti di atas Ethereum 2.0.

Selain itu, para penyelidik dan pembangun dalam ekosistem Ethereum kini membuat kemajuan besar di sekitar Optimistic Rollup (OR), mekanisme penskalaan lapisan dua yang agak baru yang meningkatkan kekuatan penambahbaikan Ethereum 2.0.

Secara keseluruhan, Ethereum akan kelihatan sangat berbeza dalam 5 tahun. Pematangan berterusan platform akan menjadikannya kedudukan untuk terus menarik pengguna baru dari semua jalur, yang akan meningkatkan kesan rangkaiannya – dan dengan itu nilainya – secara umum.

Oleh itu, sektor-sektor teratas Ethereum seperti DeFi nampaknya berkembang pesat pada tahun-tahun mendatang kerana Ethereum menjadi lebih praktikal daripada sebelumnya. Tetapi juga sektor utama platform, seperti koleksi digital dan permainan blockchain, arena “NFT” la Ethereum, berpotensi untuk berkembang dan mencapai kejayaan yang hebat juga.

Di tengah suasana yang menjanjikan seperti ini, tidak semestinya sukar untuk membayangkan dunia di mana ETH Ethereum akhirnya, atau hanya sementara, menjadi kripto terbesar dalam kriptoekonomi. Mungkin bertahun-tahun jika ia pernah berlaku, tetapi perkara yang lebih aneh dan lebih dramatik pernah berlaku di ruang sebelumnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me