Switzerland

Ini adalah domino awal, namun ia tetap jatuh.

Pada 26 Ogos, Lembaga Pengawas Pasaran Kewangan Swiss (FINMA) – pengawal selia kewangan utama Switzerland – mendedahkan ia diberikan lesen perbankan dan sekuritikepada dua syarikat blockchain domestik, SEBA Crypto AG yang berpusat di Zug dan Sygnum AG yang berpusat di Zurich.

Switzerland

Pertama dan terpenting, lesen akan membolehkan syarikat memperluas perkhidmatan blockchain-centric kepada pelanggan arus perdana, terutamanya pelanggan institusi.

Semasa mengumumkan lesen tersebut, FINMA secara serentak menerbitkan garis panduan anti pencucian wang (AML) baru untuk syarikat blockchain yang beroperasi di Switzerland. Pengawal selia pemerintah mengatakan peraturan baru tidak diperlukan untuk teknologi blockchain, hanya penerapan undang-undang yang berlaku:

“Namun, model perniagaan berasaskan blockchain tidak boleh dibenarkan untuk melanggar kerangka peraturan yang ada. Ini berlaku terutama untuk peraturan untuk memerangi pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas, di mana anonimitas teknologi blockchain yang melekat menimbulkan peningkatan risiko.

Terutama, Pengerusi Crypto SEBA Andreas Amschwand memuji kelulusan FINMA yang belum pernah terjadi sebelumnya sebagai tonggak untuk ekonomi crypto secara keseluruhan:

“Lesen perbankan dari Otoritas Pasaran Kewangan Swiss FINMA bukan hanya tonggak untuk SEBA, tetapi menetapkan standard baru untuk perbankan di Blockchain dan ekonomi aset digital. Momen ini mempunyai kepentingan yang jauh melebihi industri kewangan Switzerland. “

Tanpa Pemindahan Crypto Tanpa Maklumat AML

Sebagai pratonton mengenai penggunaan cryptocurrency dalam konteks perbankan arus perdana yang akan kelihatan pada tahun-tahun mendatang, pengguna perkhidmatan blockchain di Switzerland perlu mempunyai maklumat Identifikasi Pelanggan Anda (KYC) yang dihantar bersama dengan transaksi antara syarikat yang dikawal selia.

“Bagi pemindahan bank tradisional, maklumat mengenai pelanggan dan penerima mesti dihantar dengan pemindahan token,” kata FINMA.

Dalam pengumumannya pada Isnin, pengawas Swiss menyatakan garis panduan kewangan blockchain yang baru diterbitkan adalah sebagai sebahagian daripada usaha agensi itu untuk mematuhi Pasukan Petugas Aksi Kewangan (FATF), badan yang disokong G20 yang menerbitkan peraturan AML baru yang sukar untuk syarikat cryptocurrency musim panas ini.

Lebih dari 200 negara akan mematuhi peraturan FATF tersebut, dan FINMA jelas tidak menunggu ketika memenuhi kepatuhan tersebut.

Anda Mungkin Sudah Mengenal SEBA Crypto

Musim gugur lalu, SEBA Crypto mengumumkan telah mengumpulkan lebih dari $ 100 juta USD untuk membiayai usahanya untuk membina sebuah bank cryptocurrency. Pada masa itu, firma itu mengatakan bahawa ia sedang bekerjasama dengan FINMA untuk mencapai lesen perbankan dan sekuriti, satu matlamat yang secara rasmi membuahkan hasil pada minggu ini.

Buat masa ini, syarikat akan terus berusaha untuk meneruskan misinya menjadi hab perniagaan kripto sehenti, dengan perkhidmatan mulai dari pembiayaan hingga perundingan. Orang asli kriptoekonomi dan pengguna arus perdana sama-sama diperhatikan oleh syarikat itu.

“Dengan keselamatan, ketelusan dan prestasi sebagai nilai teras, cita-cita kami adalah untuk menjadi peneraju pasaran dalam penyatuan kewangan tradisional dengan ekonomi kripto,” kata Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Guido Buehler, September lalu.

Kedutan Menarik: Pihak Berkuasa A.S. dan Swiss Bertemu di Facebook Libra

Ketika Facebook mengumumkan projek Libra stablecoin yang dirancangkan pada musim panas ini, pendedahan itu menimbulkan ribut ribut peraturan di seluruh dunia. Sejak kebelakangan ini, banyak pihak berkuasa antarabangsa berusaha keras untuk mengawasi inisiatif tersebut.

Yang terbaru berlaku dalam urutan itu berlaku pada minggu lalu, ketika Wakil A.S. Maxine Waters (D-CA) mengetuai delegasi bartartisan ke Switzerland di mana persatuan sokongan Libra stablecoin beribu pejabat. Semasa di sana, Rep Waters dan rakan-rakannya bertemu dengan pelbagai pengawal selia Swiss, termasuk FINMA, menekan dan mempertahankan keprihatinannya mengenai “membenarkan syarikat teknologi besar untuk membuat mata wang global alternatif yang dikendalikan secara swasta.”

Bagaimanapun, anggota kongres dan rakan-rakannya berhasrat untuk terus panas.

“Saya berharap dapat meneruskan delegasi Kongres kami, memeriksa masalah ini, pencucian wang, dan hal-hal lain dalam bidang kuasa Jawatankuasa [Perkhidmatan Kewangan Dewan Perwakilan],” kata Wakil Waters.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me