Ethereum

Sebilangan besar orang yang ragu-ragu Ethereum berpendapat peningkatan Serenity “2.0” projek yang akan datang – di mana pemaju bertujuan untuk melindungi teknologi, Casper, dan Plasma untuk menjadikan infrastruktur blockchain menjadi matang sepenuhnya – tidak realistik, atau paling tidak tidak akan sampai dalam masa terdekat.

Walau bagaimanapun, minggu ini pencipta bersama Ethereum, Vitalik Buterin sekali lagi mencadangkan kemajuan di Serenity nyata dan hasil peningkatan lebih dekat daripada yang diragukan oleh para skeptis.

Ethereum

Ucapan Buterin datang sebagai balasan kepada tweet 21 Mei dari pelabur dan penganalisis bitcoin yang dihormati, Tuur Demeester, yang bertanya “Bolehkah wang membeli kejayaan ilmiah?” sebagai tindak balas kepada Pengumuman Ethereum Foundation (EF) sebanyak $ 19 juta USD dalam perbelanjaan pembangunan ETH 2.0 pada hari yang sama.

Menentang cadangan bahawa satu lagi penemuan saintifik diperlukan untuk mewujudkan Serenity, Buterin mengatakan bahawa penyelidikan awal yang relevan untuk “pelaksanaan penuh” peningkatan telah selesai sejak tahun lalu:

“Kami sebenarnya sudah memiliki semua terobosan penelitian yang kami perlukan untuk pelaksanaan eth2 sepenuhnya. Ini berlaku selama kira-kira setahun sekarang. “

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1131045739168186374

Sayangnya, ekosistem Ethereum telah berada dalam jangka masa yang didominasi oleh pembinaan dan persiapan sejak akhir-akhir ini.

Awal bulan ini, penyelidik EF, Justin Drake mengesahkan bahawa spesifikasi kod untuk ETH 2.0 “Phase Zero” – yang akan melaksanakan peralihan ke konsensus bukti-kepentingan-saham (PoS) – diharapkan dapat diselesaikan pada 30 Jun.

Bulan ini juga menyaksikan Prysmatic Labs, minda di sebalik pelanggan Prysm Ethereum, melepaskan testnet ETH 2.0 kedua yang diterbitkan setakat ini tahun ini. Testnet membolehkan pengguna melakukan pengesahan percubaan melalui ujian ether.

Di tengah-tengah tempoh persiapan juga terdapat audit penting. Kod algoritma konsensus ProgPoW yang tahan ASIC, yang telah dicadangkan untuk rantai ETH 1.0 menjelang peralihan Serenity ke konsensus PoS, kini sedang dalam proses untuk dikaji untuk bug kritikal.

Melihat Lebih dekat pada Pengumuman Yayasan Ethereum

Pengumuman rancangan EF pada 21 Mei untuk tahun depan dengan cepat menimbulkan keriuhan di seluruh ekosistem Ethereum yang lebih luas – bukan hanya untuk kandungan rancangan itu tetapi juga kerana pihak berkepentingan masyarakat Ethereum yang berpengaruh umumnya memperjuangkan ketelusan dan komunikasi dari yayasan kadang-kadang.

The #Ethereum Foundation teruja untuk berkongsi rancangan kami untuk tahun depan, dan banyak lagi.https://t.co/FxJTMsFWGQ

– Ethereum (@ethereum) 21 Mei 2019

Oleh itu, EF menyatakan akan membelanjakan $ 30 juta sama sekali dalam 12 bulan ke depan, dengan $ 19 juta dari jumlah itu untuk usaha pembangunan ETH 2.0, $ 8 juta akan inisiatif ETH 1.0, dan $ 3 juta akan digunakan untuk program pertumbuhan dan kesedaran pemaju.

Yayasan ini juga menekankan bahawa ia tidak akan menekankan projek dalaman daripada pasukan luar dalam aktiviti pendanaannya ke depan:

“Hari ini, Yayasan tidak seharusnya masalah sama ada projek itu ‘dalaman’ atau ‘luaran.’ Inilah sebabnya mengapa kita bergerak menuju “pandangan tingkat ekosistem” ketika mengalokasikan sumber dengan melihat keseluruhan gambar dan bukan pada subkumpulan daripadanya. “

Oleh kerana itu berkaitan dengan usaha untuk meningkatkan kesejahteraan Ethereum sebagai infrastruktur awam, jika anda membinanya, EF mungkin akan datang dengan senang hati dengan beg tangan mereka.

Maju, Maju

2019 telah baik untuk Ethereum setakat ini, dengan populariti dan prospeknya meningkat.

The blockchain adalah jumlah transaksi harian baru-baru ini melonjak, dan ada keuntungan baru. Minggu lalu, Coinbase mengawasi perdagangan eter bernilai lebih dari $ 900 juta, rekod baru untuk pusat kuasa pertukaran cryptocurrency.

Projek ini juga merupakan rumah terbesar untuk kewangan terdesentralisasi pada masa ini. Bulan ini, jumlah pinjaman DeFi tertunggak yang disokong oleh projek-projek di atas Ethereum melintasi pencapaian $ 100 juta untuk pertama kalinya.

Lebih-lebih lagi, perusahaan dan institusi utama seperti firma perakaunan “Big Four” EY dan bank Perancis Societe Generale semakin berputar ke Ethereum untuk membina alat dan produk. Sekiranya penyokong Ethereum mempunyai jalan, organisasi ini akan menjadi yang pertama dari banyak lagi yang akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me