Ethereum

Banyak pihak berkepentingan dalam ekosistem cryptocurrency mengetahui bahawa Ethereum memulakan peningkatan Serenity pelbagai fasa utama tahun depan, dan sebilangan pihak berkepentingan dapat menjelaskan selok-belok teknikal peralihan itu secara terperinci.

Namun ada orang lain di ruang ini yang berpengetahuan mengenai Ethereum dan cryptocurrency secara umum tetapi masih kabur tentang bagaimana “Ethereum 2.0” akan berlaku dan apa yang akan terjadi pada rantai Ethereum Proof-of-Work (PoW) semasa.

Ethereum

Jangan takut, kerana Vitalik Buterin ada di sini …

Tentunya sibuk dengan aktiviti Devcon 5 tahun ini di Osaka, Jepun, secara penuh, pencipta dan pengasas bersama Ethereum masih mempunyai masa untuk menulis dua catatan berasingan di forum Penyelidikan Ethereum yang menjelaskan lebih lanjut apa yang diharapkan pengguna dalam kontrak pintar evolusi terbesar platform sehingga kini.

Di tengah-tengah Devcon, @VitalikButerin pen bukan satu tetapi * dua * https://t.co/EykMHquehX jawatan yang menangani kebimbangan mengenai (1) ETH 1.0 -> Peralihan 2.0 dan (2) komposisi ETH 2.0.

(1) https://t.co/BA3bHk9gl1

(2) https://t.co/UcvXMnYtWY

– Spencer Noon (@spencernoon) 10 Oktober 2019

Peralihan ETH1 ke ETH2 Boleh Berjalan Dengan lancar, Buterin berpendapat

Dalam catatan pertama, Buterin digariskan bagaimana peralihan Ethereum 2.0 dapat berjalan lancar bagi pengguna, bermula dengan menjelaskan:

“Sekiranya anda seorang pembangun aplikasi atau pengguna, dan peta jalan yang dijelaskan dalam catatan ini digunakan untuk menyelesaikan et1 -> peralihan et2, perubahan dan gangguan yang anda alami sebenarnya agak terhad. Aplikasi yang ada akan terus berjalan tanpa perubahan. Semua baki akaun, kod kontrak dan penyimpanan kontrak (ini termasuk baki ERC20, CDP aktif, dan lain-lain) akan dibawa. “

Dengan mengatakan itu, pengaturcara menyatakan bahawa satu titik tekanan adalah kenaikan kos gas untuk opkod tertentu, walaupun dia mengatakan dinamik ini dapat dikurangi jika projek dApp menghindari membuat aplikasi “dengan ukuran saksi yang tinggi.”

Selanjutnya, Buterin mengatakan “[anggapan] bahawa fasa 0-2 telah terjadi” dalam peralihan Serenity dan bahawa “rantai et2 berjalan dengan stabil.” Dia menjelaskan bahawa dalam tempoh ini rantai Ethereum 1.0 masih akan berjalan, walaupun ketika tiba waktunya ETH 2.0 pengesah akan memilih blok ETH 1.0 terakhir. Blok itu dan segala yang ada sebelum ini akan menjadi subsistem, iaitu persekitaran pelaksanaan (EE), di ETH 2.0.

Oleh itu, ini bermaksud bahawa rantai Ethereum yang asal akan “akhirnya … mati”, sistem Ethereum 1.0 akan hidup di dalam Ethereum 2.0 selamanya.

“Dari sudut pandang pengguna, ethereum akan ‘merasakan’ sama sebelum dan sesudah peralihan,” kata Buterin, sambil menambahkan contoh berikut:

“Anda mempunyai CDP di MakerDAO. Anda tidur, dan ketika anda bangun, peralihan telah berlaku. Anda dapat berinteraksi dengan dan melikuidasi CDP anda dengan menghantar transaksi seperti sebelumnya, kecuali kod pelanggan anda akan melihat bahawa anda sedang melakukan peralihan dan menambahkan data saksi ke transaksi anda dan menghantarnya ke rangkaian eth2 dan bukannya rangkaian eth1. “

Bagaimana dengan Komposabiliti?

Ketika Devcon 5 dimulakan, beberapa penonton menyuarakan kebimbangan bahawa Ethereum 2.0 mungkin memecah kebolehpasaran yang terdapat pada Ethereum 1.0. Sebagai tindak balas, jawatan kedua Buterin menangani persoalan ini dan membuat kes bahawa komposisi seperti itu “sebahagian besarnya” akan utuh:

“Terdapat kebimbangan baru-baru ini mengenai apakah atau tidaknya sifat ‘komposit’ Ethereum – pada asasnya, kemampuan aplikasi yang berbeza untuk saling bercakap dengan mudah – akan dipelihara dalam konteks et2 silang. Catatan ini berpendapat bahawa, ya, sebahagian besarnya akan berlaku. “

Seiring peningkatan Serenity, sharding akan datang ke Ethereum, yang memerlukan pemisahan rangkaian Ethereum menjadi bahagian yang masing-masing mempunyai keadaan unik. Oleh itu, Buterin berpendapat dalam karya barunya bahawa kebolehpasaran secara umum tidak terganggu dalam arti dApps dapat hidup dalam satu pecahan dan bergantung pada transaksi silang.

Mengambil contoh crypto lending dApp Compound, dia menjelaskan:

“Compound juga bisa ada pada satu shard … Pengguna dengan token akan memindahkan token mereka ke shard contoh Compound yang aktif, dan (create | fill | bite) posisi leverage seperti sebelumnya.”

Sudah tentu, masih banyak perkara yang perlu diselesaikan dalam ekosistem Ethereum, tetapi pihaknya Buterin tidak prihatin dengan peralihan Ethereum 2.0 yang mengganggu atau kesengsaraan komposisi utama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me