Athereum

Ethereum kini merupakan platform kontrak pintar yang terkemuka, dan Avalanche adalah mekanisme konsensus yang kuat di antara keluarga protokol Snow-Avalanche yang baru yang dilancarkan oleh pasukan Team Rocket tanpa nama tahun lalu.

Kini, kriptoekonomi sedang melihat peningkatan antara kedua-duanya.

Athereum

Diungkapkan pada Devcon 5 tahun ini oleh Profesor Cornell dan pengasas Makmal AVA Emin Gün Sirer, Athereum adalah testnet berasaskan Avalanche di AVA, salah satu rangkaian “Blockchain 3.0” yang disebut.

Testnet Ethereum berasaskan Avalanche yang diumumkan oleh @ el33th4xor #DevconV – final dapat dicapai dalam jarak kurang dari jarak kedua pic.twitter.com/l3nOPKsq9y

– Maya Zehavi – DePi &# 127829; (@mayazi) 11 Oktober 2019

Seperti yang dijelaskan oleh Makmal AVA dalam susulan Pos sederhana, projek itu akan menjadi “garpu ramah” untuk digunakan untuk kepentingan ekosistem Ethereum melalui kemungkinan pengembangan dan penyelidikan baru:

“Athereum adalah ‘sudu’, atau garpu ramah, Ethereum, yang mendapat manfaat daripada protokol dan aplikasi konsensus Avalanche dalam ekosistem Ethereum. Setelah 4 tahun pembangunan, Ethereum mempunyai toolkit dapp yang kaya. Pembangun akan diaktifkan dengan rangkaian alat lengkap mereka, seperti Remix, Metamask, MyEtherWallet, Web3js, Truffe Suite, rangka Embark, dan lain-lain di Athereum. “

#Athereum telah lahir! Sudu (garpu mesra) dari #Ethereum iaitu 99% ETH dan 1% AVA.

Menggunakan kekunci yang sama, EVM, dan perkakas seperti Ethereum. Namun pantas, sangat selamat, dan boleh diskalakan hari ini. https://t.co/vnzxChQ8ZL pic.twitter.com/3Ns2oaeje9

– Makmal AVA (@avalabsofficial) 11 Oktober 2019

Terutama, projek ini akan menjadi subnetwork pertama yang aktif di AVA.

“Ini tidak bertujuan untuk menggantikan Ethereum dan garpu hanya untuk menyediakan persekitaran alternatif untuk menjalankan aplikasi terdesentralisasi anda pada throughput yang lebih tinggi dan dengan penghabisan yang lebih cepat,” kata AVA Labs.

Yang lain di Angkasa Telah Menimbangkan Avalanche

Pembangun di sekitar projek berprofil tinggi lain dalam kriptoekonomi secara berasingan meneroka merangkumi mekanisme konsensus Avalanche untuk meningkatkan kemampuan blockchain mereka sendiri.

Sebagai contoh, pada 2018 pengembang Bitcoin ABC, Amaury Sechet memberikan persembahan mengenai bagaimana Bitcoin Cash (BCH) mungkin menggunakan Avalanche untuk penyegerakan mempool, satu dinamik yang dapat membantu blockchainnya mencapai relay blok cepat dan transaksi pengesahan 0.

Projek crypto lain yang telah melihat beberapa intrik Avalanche yang terkenal adalah platform kontrak pintar Tezos. Tahun lalu, pemaju Edward Tate membuat pelaksanaan Avalanche eksperimental yang ditulis dalam OCaml yang dijuluki “Igloo.” Ini adalah permainan yang adil bagi masyarakat Tezos untuk mempertimbangkan untuk terus maju.

“Apa yang membezakan Avalanche daripada penyelesaian lain adalah kesederhanaan, prestasi tinggi, dan kemudahan untuk melakukan parameterisasi agar dapat menyesuaikan diri dengan berbagai tingkat kepercayaan,” kata Tate pada waktu itu.

Kesan Rangkaian dalam Swing Penuh

Ethereum adalah platform kontrak pintar pertama yang terwujud, dan pemaju rangkaian telah mengubahnya menjadi kesan rangkaian yang kuat.

Sebagai contoh, jangan melihat Athereum lebih jauh untuk melihat bagaimana ekosistem Ethereum menarik sejumlah inovasi untuk dirinya sendiri seperti magnet. Namun ada juga contoh baru-baru ini.

Pertimbangkan kes Ethereum 9¾, bukti sistem konsep yang membawa privasi teknologi Mimblewimble yang kuat ke transaksi token Ethereum. Mimblewimble adalah protokol privasi yang dipopularkan oleh projek cryptocurrency seperti Beam dan Grin, yang mereka sendiri hanya dilaksanakan tahun ini.

Lebih banyak jenis gabungan ini – di mana teknologi Ethereum menyerap atau dikaitkan dengan inovasi berguna lain – akan datang. Oleh itu, persoalannya ialah, apakah platform pesaing lain dapat mengejar kesan rangkaian yang semakin luas ini dan jika menembak untuk membuat pelukan serupa akan cukup bagi mereka untuk merapatkan jurang.

Ethereum Baru Dekat

Inovasi periferal baru akan datang ke Ethereum selama ini, dan platform itu sendiri memulakan permulaan peralihan inovatif tahun depan dengan permulaan peningkatan Serenity pelbagai fasa.

Peralihan itu, yang akan memindahkan Ethereum dari konsensus Proof of Work (PoW) ke Proof of Stake (PoS), menjadi tumpuan lebih jauh minggu ini berkat catatan penyelidikan yang diterbitkan oleh pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin.

Dalam bahagian tersebut, Buterin berpendapat bahawa akan ada gangguan terhad untuk pengguna Ethereum kerana peralihan ke “Ethereum 2.0” selesai dan komposit – yang membolehkan dApps mudah berinteraksi antara satu sama lain – akan tetap tidak terganggu oleh peralihan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me