DFI

Salah satu projek rintangan cryptocurrency terbesar yang berpusat di atau berurusan dengan Amerika adalah undang-undang dan peraturan yang tidak jelas. Untuk memburukkan lagi keadaan, setiap negara di AS memiliki undang-undang yang unik. Beberapa negeri bahkan memilih untuk mewajibkan perniagaan crypto untuk mendapatkan lesen, seperti “Bit License” New York yang terkenal.

DFI

Dengan begitu banyak soalan yang belum dijawab, kami memutuskan untuk menghubungi Jabatan Institusi Kewangan Washington State, atau DFI, yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan lesen untuk syarikat cryptocurrency. Sertailah kami semasa kami berbual dengan Charles Clark, Timbalan Pengarah Agensi & Pengarah Perkhidmatan Pengguna DFI Washington State.

Charles Clark

Charles Clark, Gambar dari dfi.wa.Gov

Temu ramah Eksklusif kami dengan Charles Clark, Washington DFI

Robert DeVoe, Blockonomi.com: Apakah pendapat umum anda mengenai cryptocurrency seperti bitcoin? Adakah DFI atau Washington State mempunyai sikap positif, negatif, atau berkecuali terhadap mereka?

Charles Clark, Washington State DFI: Walaupun kami tidak menyokong mana-mana syarikat, produk atau pelaburan, kami mahu syarikat inovatif menjalankan perniagaan di Washington. Akibatnya, sikap kami adalah neutral terhadap cryptocurrency tertentu, tetapi kami berusaha untuk memberikan kejelasan mengenai bagaimana syarikat inovatif yang menggunakan cryptocurrency dapat berniaga di sini sesuai dengan undang-undang penghantar wang kami. Kami bersedia duduk bersama syarikat baru dan bercakap mengenai keperluan pelesenan kami. Kami juga bekerja keras untuk segera meninjau permohonan baru untuk mendapatkan lesen sehingga syarikat dapat memasarkan produk atau perkhidmatan mereka ke pasaran.

Agensi ini mengatur penghantaran wang di bawah Akta Perkhidmatan Wang Seragam negeri, bab 19.230 RCW dan bab 208-690 WAC. Peraturan mata wang maya termasuk dalam akta itu Kami menjadi biasa dengan model perniagaan mata wang maya beberapa tahun yang lalu. Kami membuat panduan sementara untuk menjelaskan bahawa undang-undang yang ada mengatur kegiatan yang sedang dilakukan. Dengan input yang luas dari industri, kami mengubah undang-undang sebagian untuk mengkodifikasi petunjuk sementara. Kami baru-baru ini mengubah peraturan pelaksanaan undang-undang untuk memperjelas undang-undang tersebut.

Robert: Apa tujuan utama Washington State menghendaki syarikat dan kumpulan tertentu mendaftar?

Charles: Aktiviti perniagaan pelesenan mencapai beberapa tujuan. Salah satunya adalah perlindungan pengguna. Dengan mewajibkan pemeriksaan latar belakang terhadap pegawai dan pemilik, memastikan nilai bersih dan ikatan yang mencukupi, dan memeriksa perusahaan untuk mematuhi undang-undang, termasuk kepatuhan terhadap undang-undang anti pencucian wang, masyarakat dilindungi dengan lebih baik. Lisensi juga membantu memastikan keyakinan kepada orang ramai bahawa mereka yang menyediakan perkhidmatan kewangan beroperasi dengan mematuhi undang-undang. Lesen juga membantu mewujudkan persaingan di antara perniagaan dengan model perniagaan atau aktiviti yang sama atau serupa.

“… Washington berkomitmen untuk memberikan kejelasan tentang bagaimana syarikat dapat beroperasi dengan sukses sesuai dengan undang-undang kami.”

Robert: Amerika Syarikat boleh dibilang ketinggalan dalam trend cryptocurrency, dengan banyak syarikat permulaan memilih untuk tidak berurusan dengan AS sama sekali kerana undang-undang persekutuan yang tidak jelas, dan undang-undang yang tidak konsisten menyatakan. Adakah anda merasakan bahawa mewajibkan syarikat untuk mendaftar adalah penghalang pertumbuhan dan inovasi, atau ini semata-mata usaha untuk melindungi pengguna?

Charles: Banyak negeri memerlukan lesen pemancar wang untuk syarikat yang menggunakan mata wang maya dalam aktiviti penghantaran wang. Walau bagaimanapun, undang-undang pemancar wang negeri sering diguna pakai sebelum penciptaan mata wang kripto. Di Washington, dengan pindaan baru-baru ini terhadap undang-undang pemancar wang kami, kami hanya memberikan kejelasan tentang bagaimana syarikat inovatif dapat beroperasi di Washington sesuai dengan undang-undang pemancar wang lama kami.

Kami tidak dapat berbicara untuk negara-negara lain, tetapi Washington komited untuk memberikan kejelasan tentang bagaimana syarikat dapat berjaya beroperasi sesuai dengan undang-undang kami. Di peringkat nasional, kami juga berkomitmen untuk melakukan peranan kami untuk membantu melancarkan lesen negara. Secara khusus, kami memimpin usaha multi-negara untuk memperkemaskan lesen negara pemancar wang melalui Perjanjian Perlesenan MSB kami dengan negeri-negeri lain. Pada masa ini 18 negeri telah menandatangani Perjanjian. Berikut adalah beberapa maklumat mengenai perjanjian tersebut.

Robert: Dalam istilah orang awam, apakah beberapa perbezaan antara “lesen bit” New York yang terkenal dan apa yang diminta oleh Washington State?

Charles: New York mencipta jenis lesen yang sama sekali baru untuk mengatur mata wang maya. Seperti banyak negara lain, undang-undang yang ada di Washington sudah meliputi penghantaran wang menggunakan mata wang maya. Washington hanya membuat beberapa pindaan terhadap undang-undang yang ada untuk memberikan penjelasan dan lebih terperinci mengenai bagaimana syarikat mata wang maya dapat beroperasi sesuai dengan undang-undang pengiriman wang.

“Syarat perlesenan minimum ini ada untuk melindungi masyarakat.”

Robert: Pada masa ini, hanya sebilangan kecil syarikat besar yang dapat memperoleh lesen yang diperlukan untuk Washington State. Beberapa contoh tersebut merangkumi syarikat bernilai bilion dolar seperti Coinbase, Square, dan pertukaran yang dikenali sebagai Bittrex. Adakah keperluan perlesenan semasa menghalang atau menghalang pemain yang lebih kecil daripada mendapat lesen? Dengan begitu banyak syarikat yang terlibat dalam cryptocurrency, mengapa hanya sedikit yang dapat memperoleh lesen ini? Sudah banyak syarikat ditolak?

Charles: Pemegang lesen mata wang maya pertama kami adalah syarikat yang sangat kecil, di mana kedua pemilik mempunyai pekerjaan sepenuh masa yang lain dan mempunyai idea untuk model perniagaan baru. Syarikat itu kini berkembang dan berkembang berdasarkan peraturan kami. Sebilangan pemegang lesen mata wang maya kami yang lain bukanlah syarikat besar. Menurut pengalaman kami, banyak syarikat memilih untuk mengelakkan peraturan. Syarikat lain, bagaimanapun, mungkin tidak mempunyai kewangan yang mana atau kerana sebab lain tidak dapat memenuhi syarat pelesenan. Syarat perlesenan minimum ini ada untuk melindungi orang ramai.

Kami jarang menolak syarikat atau menolak lesen. Sebaliknya, kami komited untuk mengadakan perbincangan terbuka dengan pemohon lesen mengenai keperluan kami. Apabila syarikat menghubungi kami untuk bertanya mengenai pelesenan, dan jika kami menentukan bahawa syarikat itu tidak akan dapat memenuhi syarat pelesenan, kami membincangkannya dengan syarikat itu, dan kemungkinan besar permohonan tidak akan diajukan. Sekiranya permohonan telah diajukan, syarikat akan sering menarik balik permohonannya sekiranya mendapati bahawa ia tidak dapat memenuhi syarat.

“Beberapa syarikat telah mengeluh tentang persyaratan undang-undang, dan beberapa syarikat bersikap positif terhadap persyaratan tersebut.”

Robert: Sekiranya rata-rata warga Washington State menentang negara yang mengenakan syarat pendaftaran pada syarikat permulaan, apa yang harus mereka lakukan agar suara mereka didengar?

Charles: Mereka boleh menghubungi wakil rakyat mereka di Badan Perundangan Washington.

Robert: Apakah maklum balas syarikat cryptocurrency ke negeri ini? Adakah mereka menyatakan kebimbangan bahawa keperluan semasa terlalu sukar dipenuhi, atau ada maklum balas positif?

Charles: Kami mempunyai banyak input pihak berkepentingan semasa pindaan terhadap akta dan semasa pembuatan peraturan. Beberapa syarikat telah mengeluh mengenai kehendak undang-undang, dan beberapa syarikat bersikap positif terhadap keperluan tersebut. Maklum balas positif ialah syarikat menghargai kejelasan yang telah diberikan di Washington, yang membolehkan syarikat bergerak maju mengetahui bahawa mereka mematuhi undang-undang Washington.

Pemikiran Akhir

Berita baiknya ialah sekurang-kurangnya untuk Washington State, DFI bersedia menjawab soalan dan memberikan kejelasan yang sangat diperlukan. Berita buruknya adalah bahawa syarat pelesenan, walaupun dirancang untuk melindungi pengguna, masih dapat menghentikan inovator yang lebih kecil daripada tidak dapat mendapat lesen.

Walau apa pun, terima kasih kami ucapkan kepada Mr. Charles Clark dan pasukan di DFI kerana telah menjawab permintaan kami untuk temu ramah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me