Sia

Akhir tahun fiskal Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) bertema cryptocurrency, kerana pengawas kewangan menutup tempoh dengan dua penyelesaian projek cryptocurrency berprofil tinggi dalam beberapa hari.

Kurang dari 24 jam setelah berita diberitahu bahawa Suruhanjaya telah melaksanakan penyelesaian berjumlah $ 24 juta dengan pembangun EOS Block.one untuk tawaran keselamatan yang tidak berdaftar, Nebulous – syarikat di sebalik rangkaian penyimpanan awan terdesentralisasi Sia dan ekosistem dwi-tokennya – mengumumkan pada 1 Oktober bahawa ia berlaku juga memasuki petempatan dengan SEC.

Sia

Kenapa? SEC mendakwa bahawa penjualan Sianotes pada tahun 2014 – yang berbeza dengan cryptocurrency Siacoin (SC) yang diperdagangkan di bursa cryptocurrency di seluruh dunia – juga merangkumi tawaran keselamatan yang tidak didaftarkan. Penawaran itu mengumpulkan $ 120,000 pada masa itu, dengan Sianotes kemudian beralih menjadi apa yang disebut Siafunds.

Berita besar! Kami membuat penyelesaian dengan SEC untuk tawaran Siafunds 2014 kami (token keselamatan kami), dan SEC tidak mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap Siacoins atau aktiviti semasa di rangkaian Sia. Baca siaran akhbar di sini. Benang masuk! https://t.co/XOWk9lmqG6 pic.twitter.com/oyCOMDwwfq

– Sia (@SiaTechHQ) 1 Oktober 2019

Sudah tentu, penjualan dan penukaran token keselamatan itu berlaku sebelum SEC menerbitkan Laporan DAO 2017 yang terkenal, di mana Suruhanjaya secara rasmi memberi amaran kepada ekosistem cryptocurrency bahawa undang-undang sekuriti persekutuan digunakan untuk penjualan token yang berada dalam jangkauan pelabur A.S..

Terutama, pengawas tidak membuat tindakan penguatkuasaan terhadap cryptocurrency Siacoin yang sebenarnya, menunjukkan pengawal selia tidak melihat aset tersebut sebagai keselamatan.

“Tanpa mengakui atau menafikan tuduhan SEC, Nebulous menyetujui penyelesaian dan akan membayar penghapusan $ 120,000, faedah prasangka sebesar $ 24,601.85, dan denda wang sipil $ 80,000, dengan jumlah keseluruhan sekitar $ 225,000,” kata syarikat itu di rangkaian Sia laman web.

Segar Berita Block.one

Penyelesaian Nebulous datang segera dari penyelesaian Block.one dengan SEC, yang diumumkan pada 30 September dan menyaksikan syarikat itu bersetuju membayar denda sivil sebanyak $ 24 juta.

Syarikat itu mengadakan ICO dari musim panas 2017 hingga musim panas 2018, yang menawarkan token ERC20 Ethereum kepada pelabur yang kemudiannya ditukar menjadi token di rangkaian EOS sebenar. Block.one didakwa mengumpulkan penjualan sebanyak $ 4 bilion.

Oleh itu, SEC menetapkan bahawa Block.one tidak mendaftarkan token awal itu sebagai keselamatan. Syarikat itu bersetuju membayar denda $ 24 juta “tanpa mengakui atau menolak penemuan [Suruhanjaya].”

Sebilangan orang di cryptovere memuji kelenturan itu terlalu keras, sementara yang lain terkejut dengan kelonggaran Suruhanjaya. Walau bagaimanapun, penyelesaian menunjukkan bahawa menggunakan moniker “ICO” dan menjauhkan diri anda dengan tidak betul dari pelabur A.S. tidak akan memotongnya untuk SEC.

“Syarikat yang menawarkan atau menjual sekuriti kepada pelabur AS mesti mematuhi undang-undang sekuriti, tanpa mengira industri di mana mereka beroperasi atau label yang mereka letakkan pada produk pelaburan yang mereka tawarkan,” Stephanie Avakian, pengarah bersama Bahagian Penguatkuasaan Suruhanjaya, kata.

Menuju Standard Industri Minimum?

Terdapat beberapa jalan utama dari dua tindakan penguatkuasaan terbaru ini.

Pertama, kes Sia menunjukkan bahawa SEC bersedia untuk mengejar projek yang menawarkan sekuriti tidak berdaftar bahkan sebelum Laporan DAO 2017. Kedua, penyelesaian Block.one menunjukkan SEC akan mempertimbangkan sama ada token pernah menjadi keselamatan tetapi tidak lagi, mis. bagaimana Suruhanjaya menentukan token EOS ERC20 “IOU”, sebenarnya, adalah keselamatan tetapi tidak ada kaitan dengan token EOS semasa yang terdapat di mainnet EOS.

Jake Chervinsky, Penasihat Umum untuk meminjamkan dApp Compound Finance, mengatakan dalam untaian Twitter yang berkaitan bahawa tindakan baru dapat menunjukkan ambang desentralisasi yang perlu dicapai oleh projek token agar tidak terkena tindakan penguatkuasaan SEC.

“[T] token ini boleh mewakili standard industri minimum untuk … mengelakkan peraturan sekuriti,” kata Chervinsky.

17 / Bagaimana jika SEC benar-benar mempercayai EOS & Siacoins bukan sekuriti?

Kemudian token ini dapat mewakili standard industri minimum untuk menafikan ujian Howey & mengelakkan peraturan sekuriti – model yang mana projek lain mengukurnya "desentralisasi yang mencukupi."

– Jake Chervinsky (@jchervinsky) 1 Oktober 2019

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan?

SEC tidak sepenuhnya menghancurkan syarikat-syarikat ini dengan tindakan penguatkuasaan, menunjukkan pengawas akan bersikap lunak jika memungkinkan untuk proyek-proyek yang berkolaborasi dengan pengatur. Tentunya perkara yang sama tidak dapat dikatakan bagi mereka yang lebih suka berperang dengan SEC, seperti dalam kasus Kin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me