CRC

Beberapa syarikat yang paling popular dalam kriptoekonomi telah bergabung untuk mewujudkan organisasi yang akan menilai dan menilai projek cryptocurrency teratas mengenai kemungkinan projek-projek ini menjadi sekuriti mengikut undang-undang sekuriti persekutuan A.S..

Organisasi itu, Majlis Penarafan Kripto (CRC), mengira pengendali pertukaran seperti Bittrex, Coinbase, Kraken, dan Poloniex-backers Circle antara ahli pertamanya, serta firma Anchorage, DRW Cumberland, Genesis, dan Grayscale Investments.

CRC

Jadi mengapa perlunya badan seperti itu?

Uji Howey yang disebut, yang merupakan ujian yang dibuat oleh Mahkamah Agung AS untuk menentukan apakah aset yang diberikan adalah sekuriti, biasanya mengarah pada “panggilan penghakiman, hasil yang tidak konsisten, dan … perselisihan di antara pakar undang-undang,” kata CRC pada Bahagian Soalan Lazim di laman web barunya.

Oleh itu, organisasi itu sistem penilaian – yang berlangsung dari 1 hingga 5, dengan 5 menunjukkan aset mempunyai ciri keselamatan dan 1 yang bermaksud sebaliknya – disambut oleh anggota sebagai “alat pematuhan” yang akan membantu membawa konsistensi ke proses semakan aset masing-masing.

Diasaskan oleh syarikat terkemuka di seluruh industri crypto, misi kami adalah untuk memimpin firma perkhidmatan kewangan crypto yang komited untuk mematuhi praktikal dengan undang-undang sekuriti A.S. Kami adalah Majlis Penarafan Crypto, dan kami melancarkan hari ini: https://t.co/FbdwfSZN9D

– Majlis Penarafan Crypto (@CRC_Crypto) 30 September 2019

“CRC akan menerbitkan penilaian sederhana untuk kebanyakan aset yang dikaji untuk menunjukkan hasil analisisnya sebagai rujukan untuk pengendali, pemaju, dan orang ramai,” kata organisasi itu..

Dengan kata-kata itu, penilaian itu sama sekali tidak mengikat dan telah dibuat tanpa penglibatan daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC). Oleh itu, walaupun kejelasan adalah tujuan yang dinyatakan, satu-satunya perkara yang akhirnya dibuat oleh CRC lebih jelas adalah pendapat anggotanya mengenai status undang-undang cryptocurrency teratas di Amerika.

“Skor tidak menggambarkan kesimpulan undang-undang dan tidak menunjukkan nilai kualitatif aset atau kesesuaian untuk pelaburan atau tujuan lain,” kata CRC mengenai penilaiannya.

Bagaimana Skor Pertama Terlihat

Jangan mengharapkan kejutan mengenai bitcoin (BTC). Cryptocurrency tertua, yang telah lama dipegang oleh pelbagai pihak berkepentingan sebagai standard untuk projek terdesentralisasi, mendapat penilaian 1 dari CRC.

Projek-projek lain yang dianggap sebagai “sedikit atau tidak ada ciri-ciri yang sesuai dengan perlakuan sebagai keselamatan” termasuk DeFi’s sayang Dai stablecoin, cryptocurrency privasi Monero (XMR) yang popular, dan Litecoin (LTC).

Kedudukan 2 diberikan kepada rangkaian proyek berikutnya yang dianggap CRC kebanyakannya terdesentralisasi sesuai dengan kerangka kerjanya. Projek-projek ini merangkumi Ethereum (ETH), Zcash (ZEC), Numeraire (NMR), ChainLink (LINK), dan Algorand (ALGO) projek bukti bukti kepentingan.

Mendapat ke sana mengikut kumpulan adalah projek seperti Augur (3.75), EOS (3.75), Stellar (3.75), Tezos (3.75), dan XRP (4). Skor sulung tertinggi diberikan kepada Polymath (4.5) dan Maker (4.5).

Terutamanya, SEC diumumkan hanya beberapa jam selepas penarafan ini dikeluarkan bahawa Block.one, pasukan di sebalik pelancaran EOS, telah menyelesaikan caj dan akan membayar denda sipil $ 24 juta untuk ICO sepanjang tahunnya sebagai tawaran keselamatan tidak berdaftar..

Suruhanjaya mengatakan status sekuriti hanya berlaku untuk token ERC20 “IOU” yang dikeluarkan semasa penjualan dan bukannya cryptocurrency EOS semasa, yang kini hidup di EOS dan bukannya Ethereum.

Adakah Sekuriti Penyenaraian Bursa?

Satu persoalan yang langsung mulai melanda ekosistem setelah pengumuman CRC adalah mengapa pertukaran seperti Coinbase mengambil peluang pada aset seperti XRP yang tampaknya memiliki banyak kemiripan dengan keamanan di AS..?

Satu kemungkinan ialah ahli kumpulan menganggap “status keselamatan adalah binari,” menurut Jake Chervinsky, Penasihat Umum projek pinjaman DeFi Compound Finance. Dengan kata lain, apa-apa yang kurang daripada 5 penilaian adalah permainan yang adil.

Teka tekaan terbaik saya: mereka mengatakan status keselamatan adalah binari dan sebagai masalah undang-undang, tidak ada perbezaannya betapa dekatnya token menjadi keselamatan jika akhirnya bukan satu.

Namun, berdasarkan logik itu, tanyakan nilai penerbitan skor lima mata di tempat pertama.

– Jake Chervinsky (@jchervinsky) 30 September 2019

Tetapi walaupun cryptocurrency yang telah dinilai kemudian dibersihkan sebagai “bukan sekuriti” mengikut SEC, sistem penarafan CRC boleh menyebabkan konflik kepentingan di masa depan, mis. pertukaran anggota menjadi amal dalam penilaian mereka kerana mereka memperoleh keuntungan dari jumlah perdagangan.

Pada pendapat saya, sistem penarafan ini menimbulkan konflik kepentingan yang besar. Semua syarikat yang menyertai konsortium ini diberi insentif secara besar-besaran untuk menilai sebahagian besar token sebagai bukan sekuriti. Coinbase menyenaraikan beberapa token yang sangat dipersoalkan termasuk XRP, Tezos, EOS

– Larry Cermak (@lawmaster) 30 September 2019

Tetapi ada lapisan perak di sini, menurut ketua pegawai eksekutif dan presiden Blockchain, Marco Santori. Dalam utas Twitter mengenai pengumuman CRC, Santori mengatakan usaha itu dicurigai dalam beberapa hal tetapi juga merupakan usaha positif untuk mengatur diri dalam industri yang memerlukan kejelasan peraturan yang lebih umum.

8 / Jadi mengapa di bumi mereka menerbitkan ini? Mengapa di bumi kita harus memuji usaha mereka?

Baiklah, sebenarnya kita harus.

Sebagai industri, barang ini pada dasarnya adalah yang terbaik yang kami dapat.

ITU BENARNYA ADALAH SEGERA

tunggu saya dengar.

– Marco Santori (@msantoriESQ) 30 September 2019

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me