EOS

Pada hari Isnin malam, kerana banyak orang dalam komuniti crypto Amerika menyebutnya sehari, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) membuat pengumuman rahsia.

Terungkap dalam a siaran akhbar diterbitkan sekitar pukul 7:00 malam EST, pengawal selia kewangan Amerika mendedahkan bahawa ia telah “menyelesaikan caj” terhadap pencipta blockchain EOS. Block.one, untuk “melakukan penawaran syiling awal yang tidak berdaftar”.

Ini menandakan salah satu tindakan penguatkuasaan berkaitan kripto terbesar – jika bukan yang terbesar – SEC hingga kini.

EOS

SEC Mengeluarkan $ 24 Juta Lebih EOS ICO

Menurut siaran pers yang disiarkan pada hari Isnin malam, Block.one telah menyelesaikan tuduhan dengan SEC “dengan membayar denda sipil $ 24 juta.”

Raksasa blockchain, yang beroperasi di Blacksburg, Virginia, dan Hong Kong, “bersetuju dengan perintah itu tanpa mengakui atau menolak penemuannya”, SEC menulis.

Bagi mereka yang tidak menyedari, ketegangan antara SEC dan Block.one berpunca dari penjualan token EOS sepanjang tahun entiti terakhir yang mengumpulkan sekitar $ 4.1 bilion – rekod oleh jangka panjang untuk ICO.

SEC menyatakan dalam siaran bahawa “Block.one tidak mendaftarkan ICO-nya sebagai tawaran sekuriti menurut undang-undang sekuriti persekutuan, juga tidak memenuhi syarat atau meminta pengecualian dari syarat pendaftaran”.

Steven Peikin, Co-Director Bahagian Penguatkuasaan SEC, berpendapat bahawa Block.One tidak memberikan peserta dalam penjualan “maklumat yang mereka berhak sebagai peserta dalam penawaran sekuriti”.

Dia menambahkan bahawa adalah misi SEC untuk menekan firma-firma yang melarang para pelabur material “mereka perlu membuat keputusan pelaburan.”

Walaupun $ 24 juta jelas bukan sejumlah kecil wang, jumlah penyelesaian yang dibayar oleh pakar kripto yang mengejutkan. Nic Carter, pengasas bersama Coinmetrics, menyatakan bahawa Block.one membayar 60 mata asas (0.6%) daripada berbilion yang diperolehnya dalam penjualan – tidak ada apa-apa dalam skema besar.

Yang lain menyuarakan kebimbangan Carter, menarik perhatian kepada apa yang mereka dakwa hanyalah tamparan di pergelangan tangan, bukan peristiwa penguatkuasaan habis-habisan. Block.one, misalnya, membelanjakan $ 30 juta untuk nama domain awal tahun ini, menjadikan $ 24 juta kelihatan seperti pertukaran saku.

Walaupun terdapat kebimbangan mengenai keparahan (atau kekurangannya) penyelesaian, nampaknya dengan denda $ 24 juta, kes itu selesai dan dibersihkan.

Fikiran saya benar-benar terpesona oleh berita satu blok ini.

SEC meneliti semua butiran buruk dan memutuskan untuk menyelesaikan 60 bip dari apa yang dibangkitkan oleh b1. WTF

– nic carter (@nic__carter) 30 September 2019

Block.one “Teruja” untuk Menyelesaikan Masalah

Hingga saat ini dan sangat tumpul, pelepasan SEC masih banyak yang diharapkan, terutama berkaitan dengan respons dari Block.one sendiri dan perincian penyelesaian.

Oleh yang demikian, firma pembangunan blockchain keluar dengan pernyataannya sendiri dalam siaran akhbar bertarikh 1 Oktober 2019. Di dalamnya, Block.one didedahkan bahawa penyelesaian “berkaitan secara khusus dengan token ERC-20 yang dijual di blockchain Ethereum” semasa ICO, bukan token baru yang ada di rantai EOS sendiri.

Juga terungkap bahwa dengan penyelesaian ini, SEC telah memberikan Block.one “pengecualian penting” sehingga “tidak akan dikenakan batasan-batasan tertentu yang biasanya berlaku dengan penyelesaian jenis ini”, menyatukan idea bahawa penyelesaian tersebut telah menyelesaikan sebarang pertikaian semasa antara Block.one dan SEC.

Block.one menyimpulkan dalam kenyataan media:

“Kami bersemangat untuk menyelesaikan perbincangan ini dengan SEC dan berkomitmen untuk terus berkolaborasi dengan pengawal selia dan pembuat kebijakan ketika dunia terus mengembangkan lebih jelas mengenai kerangka kerja pematuhan untuk aset digital.”

Lagi Akan Datang …

Walaupun kes Block.one adalah “satu dan selesai”, mungkin SEC belum selesai dengan nama besar di crypto.

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, agensi Amerika telah melakukan pembunuhan mutlak terhadap ruang kripto, mengecas firma kiri dan kanan kerana kelihatan melakukan kesalahan. Awal tahun ini, ia mengejar satu lagi kes berprofil tinggi, mengalahkan syarikat media sosial Kanada, Kik, $ 100 juta dolar ICO; hanya beberapa bulan yang lalu, ia bertujuan untuk mengelakkan syarikat di belakang altcoin Veritaseum yang sangat besar dari menghabiskan prosiding ICO.

Fakta bahawa SEC mengejar Block.one, yang menjalankan ICO terbesar yang pernah ada, dan syarikat teratas lain di sektor cryptocurrency mungkin merupakan tanda penguatkuasaan yang akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me