DAO

Dalam teknologi kontrak pintar, terdapat janji untuk menggabungkan logik perniagaan automatik yang dapat diprogramkan dengan struktur perniagaan dunia nyata. Satu kumpulan pembangun blockchain baru saja mengambil langkah menentukan untuk memformalkan satu gabungan tersebut.

Kumpulan itu, dOrg, yang mencirikan dirinya sebagai “kedai pembangunan blockchain,” mengumumkan minggu ini telah mendaftar “Organisasi Autonomi Berpusat (DAO) pertama yang ditubuhkan secara sah berdasarkan undang-undang Amerika Syarikat.”

DAO

Ideanya adalah untuk menetapkan cetak biru DAO lain yang dapat diikuti di masa depan. Koperasi menubuhkan syarikat yang berpusat di Vermont, dOrg LLC., Dan dalam proses itu menghubungkan pendaftaran yang disebut “Syarikat Liabiliti Terhad Berasaskan Blockchain (BBLLC)” dengan DAO dOrg di Ethereum.

Kemajuan ini menandakan kejayaan yang menarik. DAO boleh dibuka tanpa izin dan tanpa sempadan oleh mana-mana kumpulan yang mempunyai pengetahuan yang diperlukan. Sekarang, kerja dOrg menunjukkan jalan menuju masa depan di mana DAO mana pun boleh menjadi entiti undang-undang rasmi, menunjukkan bahawa badan-badan ini mungkin akan segera memasuki pusat perniagaan arus perdana.

Untuk membantu merealisasikan inisiatif, ahli dOrg berunding dengan Oliver Goodenough, penasihat khas kepada salah satu firma undang-undang terkemuka di Vermont, Gravel & Shea. Goodenough, yang juga bekerja sebagai profesor Sekolah Undang-undang Vermont, sejak itu menyatakan bahawa DAO dOrg sepertinya adalah yang pertama seumpamanya:

“DOrg meminta kami untuk membantu merancang pembungkus undang-undang DAO setelah mengetahui potensi BBLLC. Kami percaya bahawa dOrg kini merupakan entiti undang-undang pertama yang secara langsung merujuk kod blockchain sebagai sumber pemerintahannya. Operasi material dan kepentingan pemilikannya diuruskan sepenuhnya dalam rangkaian. “

Didalam penyataan diluluskan dengan majoriti mutlak anggota DAO dOrg, kumpulan itu menyatakan bahawa proses pendaftaran BBLLC menjadi semakin mudah:

“Kami ingin menjadikan apa yang baru saja kami lakukan dapat diakses oleh sesiapa sahaja di dunia. Pada akhirnya, proses mengkonfigurasi dan menggunakan DAO yang didaftarkan secara sah akan semudah membuat akaun media sosial. “

OpenLaw Satu lagi Projek untuk Tonton

Pada hari Rabu, projek “kontrak undang-undang pintar” yang disokong oleh ConsenSys, OpenLaw menyoroti Ethereum dapp baru yang disebut Incomeshare.me, yang membolehkan pelajar menandakan perjanjian bahagian pendapatan (ISA) dan berpartisipasi dalam pasaran sekunder untuk perjanjian ini.

Ringkasnya, ISA adalah kontrak di mana pelajar melakukan perundingan gaji masa depan sebagai pertukaran dana pembiayaan. Incomeshare.me menggunakan teknologi OpenLaw dan Ethereum untuk menjadi tuan rumah kontrak ini di blockchain awam.

Dalam sebuah jawatan penjelasan, Anggota komuniti OpenLaw Josh Ma berkata pasaran sekunder untuk token seperti itu dapat menjadikan ISA lebih popular secara umum:

“Oleh kerana model alternatif ini untuk membiayai pendidikan tinggi menjadi lebih popular, memungkinkan pasar menengah akan mempercepat penerapannya dengan memberikan kecairan dan peluang untuk mengurangkan risiko, kedua-dua kualiti menarik bagi para pelabur.”

Dapp hanyalah kerutan terbaru yang ditambahkan ke ekosistem OpenLaw. Kembali pada bulan Mei, OpenLaw dikaitkan dengan dua perkongsian, satu dengan Loans Syndication Trade Association (LSTA) dan satu lagi dengan firma undang-undang antarabangsa Latham & Watkins LLP.

Bagi kesepakatan LSTA, kolaborasi akan menjadikan persatuan dan pembangun OpenLaw bekerja pada juruterbang untuk mengotomatisasi mekanisme kredit berputar melalui Ethereum.

Lebih-lebih lagi, teknologi OpenLaw menyokong Nota Boleh Tukar Automatik, yang dibina dengan kerjasama Latham & Watkins dan diumumkan pada Ethereal Summit NY tahun ini. Sistem ini menghasilkan dokumen untuk “membantu para pemula mengumpulkan modal dengan syarat standard pasaran yang disesuaikan dan peruntukan token digital pilihan,” kata ConsenSys.

Sama seperti karya dOrg, sistem OpenLaw juga digunakan dalam bukti konsep “persatuan digital liabiliti terhad” awal tahun ini.

&# 128736; ️ PoC Pantas persatuan digital liabiliti terhad (LLC-DAO) & e (ada) -komersial, dibina antara @AragonProjek dan @OpenLawOfficial. &# 128588; Banyak terima kasih kepada para pemikir hebat yang menjadikan hipos ini mungkin &# 128640;

‘E-Commerce dengan Undang-undang dan Keselamatan Blockchain’ https://t.co/yJcxCIsZN8

– Ross Campbell (@r_ross_campbell) 28 Januari 2019

Musim luruh yang lalu, OpenLaw telah bekerjasama dengan projek oracle terdesentralisasi ChainLink untuk memanfaatkan fungsi oracle masa nyata pakar. Langkah itu adalah usaha membuat kontrak undang-undang pintar OpenLaw yang jauh lebih pintar dan praktikal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me