Cryptocurrency dan Emas

Bolehkah Bitcoin menjadi emas versi digital? Walaupun banyak penonton telah memikirkan persoalan ini selama bertahun-tahun, di mata Mike Novogratz, cryptocurrency utama sedang dalam perjalanan untuk mencapai status seperti itu.

Cryptocurrency dan Emas

Bitcoin Adalah Emas Di Jadual Berkala Crypto

Didalam komen dikeluarkan kepada cawangan Bloomberg TV Timur Tengah, Novogratz, pengasas bank saudagar crypto Galaxy Digital Holdings, menyatakan bahawa sama seperti setiap elemen pada jadual berkala sesuai dengan nombor atom, Bitcoin adalah satu-satunya simpanan nilai yang layak di lanskap cryptocurrency. Yang terdahulu Goldman Sachs rakan kongsi malah menyatakan bahawa masa blok Bitcoin yang perlahan dan hasil transaksi yang rendah hanya menonjolkan bahawa ia seperti emas, menyamakan menyimpan cryptocurrency dengan bagaimana logam berharga disimpan di Fort Knox.

Ini bukan kali pertama Novogratz, yang pernah menjadi teman sebilik pengasas bersama Ethereum, Joseph Lubin, telah pergi ke forum awam untuk menyatakan kesetiaannya terhadap argumen emas digital. Ketika tampil di CNN Business pada bulan September tahun lalu, Novogratz membuat komen yang cukup mengingatkan perkara di atas. Dia mendakwa bahawa Bitcoin telah “dilekatkan dengan simpanan nilai [status}” oleh para pelabur, sambil menambah bahawa token utiliti, aset keselamatan berasaskan blockchain, dan subset cryptocurrency lain tidak akan pernah hampir menjadi emas digital.

Walaupun Novogratz bersikeras dengan kepercayaannya bahawa Bitcoin lebih banyak emas digital daripada yang lain, ada yang mendakwa bahawa ini adalah khabar angin yang tulen. Pengulas industri Jason Smith secara peribadi menyatakan bahawa BTC “sudah ada wang,” dan bukannya aset klasifikasi yang berbeza. Lebih-lebih lagi, dalam magnum opus Satoshi, kertas putih Bitcoin yang asli, premis cryptocurrency dijelaskan sebagai “sistem tunai elektronik peer-to-peer.”

Emas, Bukan Wang Tunai Digital

Bagaimanapun, kebanyakan, bukan hanya Novogratz, sampai pada kesimpulan bahawa projek dalam keadaannya sekarang lebih sesuai sebagai kedai nilai digital daripada beberapa bentuk pertukaran.

Bahkan Nick Szabo, pesaing untuk menjadi wajah di belakang Satoshi Nakamoto moniker, telah membuat komen bahawa cryptocurrency mempunyai banyak nilai yang membuatnya menyerupai logam berharga. Dalam komen mengejutkan yang dibuat pada Sidang Kemuncak Bitcoin Israel yang pertama, kriptografer Amerika menyatakan bahawa bank pusat mungkin akan mengganti pegangan emas mereka untuk Bitcoin, terutamanya kerana “kelemahan fizikal” bekas.

Beberapa hari yang lalu, Barry Silbert, ketua eksekutif Kumpulan Mata Wang Digital yang berpusat di New York, berseru bahawa Bitcoin telah memenangi perlumbaan emas digital. Memetik bukti anekdot, Silbert menjelaskan bahawa ketika milenial menuntut simpanan nilai, mereka akan beralih kepada cryptocurrency, bukan emas. Pengasas Digital Currency Group bahkan memberi komen bahawa wang warisan yang kini terdapat dalam pegangan emas akhirnya akan masuk ke Bitcoin, terutamanya kerana ciri-ciri aset digital yang terdesentralisasi, selamat dan tidak berdaulat.

Bekas pengurus produk Blockchain Dan Held bahkan pernah berusaha keras untuk menegaskan kepercayaannya bahawa Satoshi tidak pernah bermaksud Bitcoin secara semula jadi wang tunai digital, tetapi simpanan nilai yang melampaui batas tradisional.

1 / Satoshi’s Vision ™ adalah usaha yang konyol, kerana tidak kira apa itu, kita berada di tempat kita sekarang. Walau bagaimanapun, mereka yang mendorong naratif “Bitcoin pertama kali dibuat untuk pembayaran” bersikeras untuk memilih ayat dari kertas putih dan pos forum untuk memperjuangkan perspektif mereka.

– Dan Hedl (@danheld) 14 Januari 2019

Seperti yang dilaporkan oleh Blockonomi pada tarikh sebelumnya, dalam rangkaian Twitter 47 bahagian, Held menyatakan bahawa Satoshi dia menyebut emas, pertumbuhan nilai jangka panjang, status Bitcoin sebagai komoditi, dan juga kekurangan. Ini dengan sendirinya mendorong pengulas membuat kesimpulan bahawa pengekod nama samaran tidak bermaksud lelaran pertama Bitcoin digunakan secara aktif dalam kehidupan seharian melalui pedagang digital.

Ini jauh dari akhir hujah Held. Pengasas bersama pengurus aset crypto Interchange menarik perhatian kepada perintah utama rangkaian – 21 juta had bekalan BTC, blok sepuluh minit, dan had ukuran blok – mendakwa bahawa Satoshi boleh mengubah nilai-nilai ini untuk mendorong naratif wang digital. Tetapi godfather cryptocurrency tidak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me