China

Pada hari Jumaat, pemimpin China, Presiden Xi Jinping, benar-benar melancarkan industri cryptocurrency dan blockchain.

Bercakap pada mesyuarat Biro Politik Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China, Xi menyerukan penerapan blockchain “sebagai kejayaan penting untuk inovasi teknologi teras yang bebas.”

China

Outlet yang dikendalikan oleh negara Xinhua didedahkan bahawa Xi memuji potensi keuntungan teknologi blockchain dalam sekumpulan industri, termasuk kewangan, pendidikan, penjagaan kesihatan, keselamatan makanan, dan banyak lagi.

Walaupun Xi telah membincangkan masalah blockchain sebelumnya – dia memanggilnya teknologi yang memungkinkan untuk “aplikasi terobosan” pada pertengahan 2018 – ini adalah kali pertama nampaknya presiden membincangkan perkara itu dalam konteks politik yang serius dan bukannya kuliah universiti.

Kenyataan ini mungkin kelihatan agak hambar – seolah-olah seperti yang akan dikatakan oleh pemimpin dunia mengenai kelas teknologi yang baru berkembang – tetapi kenyataan presiden China itu akan dan telah memberi kesan besar pada pemahaman wilayah itu mengenai teknologi.

China Gone Blockchain

Sekiranya Donald Trump memuji blockchain, itu akan menjadi masalah besar. Tetapi, kononnya bukan masalah besar kerana Presiden Xi menyokong teknologi tersebut. Sejak pernyataannya pada hari Jumaat, syarikat, media, dan individu di seluruh China telah beraksi, berusaha melakukan segala daya untuk memulakan penggunaan dan pengembangan aplikasi blockchain.

Sebagai Eric Thies, penganalisis crypto yang popular, menulis di Twitter, “1.5 bilion orang Cina diberitahu untuk membina blockchain sebagai komponen inti untuk inovasi masa depan mereka,” jelas merujuk kepada pengaruh mutlak berita ini terhadap masa depan blockchain.

Mari kita susun ini untuk semua orang kerana nampaknya tidak ada orang di sini.

1.5 BILION Orang Cina diberitahu untuk membina blockchain sebagai komponen teras untuk inovasi masa depan mereka.

Secara semula jadi, CryptoTwitter sedang membahaskan betapa lemahnya lilin harian yang dihasilkan. &# 129335;&# 127995; ‍♂️

– Eric Thies &# 128200; (@KingThies) 27 Oktober 2019

Memang, Su Zhu dari Three Arrows Capital mengatakan bahawa berita ini akan memberi kesan mendalam kepada industri baru ini:

“[Lebih dari] satu bilion orang akan melihat berita ini. Jumlah carian dan lalu lintas web akan meningkat. […] Ibu bapa akan mendesak anak-anak untuk belajar crypto dan blockchain. ”

Yang menggila adalah dorongan untuk penerapan blockchain arus perdana di China telah dimulai, walaupun hanya beberapa hari sejak pernyataan bom Xi. Menurut laporan di Twitter, kedai media terkemuka di China, baik cetak video dan digital, telah menyebut semua blockchain (dan bahkan Bitcoin dalam beberapa keadaan) dalam lelaran terbaru mereka, menjadikan teknologi ini hingga ratusan juta.

Oleh kerana potensi keuntungan ekonomi dan sosial yang dapat dilihat oleh China melalui penggunaan blockchain, kemungkinan AS dan sejenisnya akan menyusul. Mengingat tekanan yang dilihat dengan Libra, bagaimanapun, mungkin sedikit lebih lama sebelum pembaca Barat kita melihat penggunaan blockchain muncul dalam sehari-hari anda.

Tidak Mempengaruhi Bitcoin

Walaupun pernyataan Presiden Xi telah membuat keajaiban untuk penerapan blockchain di China, penting untuk diperhatikan bahawa kemungkinan bukan yang ada di sebalik lonjakan Bitcoin baru-baru ini “ke bulan.”

Bercakap dengan kedai televisyen cryptocurrency BlockTV dalam temu bual baru-baru ini, Dovey Wan, seorang kapitalis teroka cryptocurrency yang terkenal dengan pandangan mendalam terhadap China, menyatakan bahawa hipotesisnya ialah pedagang barat yang mendorong “majoriti kenaikan harga Bitcoin” dari $ 7,300 hingga $ 10,600. Dia menambah bahawa peniaga barat terlalu banyak bertindak balas terhadap berita ini.

Menyokong sentimennya, Wan kemudian menyatakan bahawa USDTether tidak melihat premium di pasar OTC di China, harganya tidak bergerak segera setelah peluncuran artikel Xinhua yang disebutkan di atas, harga naik ketika AS bangun dan berkongsi pernyataan Presiden Xi Jinping, dan jumlah pembelian Bitcoin tidak dipusatkan di Huobi atau OkEX.

Alex Krüger menunjuk statistik yang boleh menyokong analisis Wan. Penyelidik makroekonomi dan kripto menyatakan bahawa di Baidu – yang setara dengan Google – carian untuk istilah Cina dengan istilah “blockchain” meletup dan mencapai tahap tinggi sepanjang masa kerana trend untuk “Bitcoin” bergerak lebih tinggi, tetapi hanya sedikit.

Minat Bitcoin di China hampir tidak meningkat. Carta menunjukkan carian Baidu untuk Bitcoin (biru) vs Blockchain (merah). Tampak sangat meyakinkan saya, terutamanya memandangkan kenaikan harga. pic.twitter.com/UGwU5416jO

– Alex Krüger (@krugermacro) 26 Oktober 2019

Namun, aset cryptocurrency dan blockchain yang berkaitan dengan China agak baik. Berikut adalah tangkapan skrin dari hari Ahad, yang menunjukkan bahawa altcoin dengan hubungan rapat dengan pemaju China dan sejenisnya telah benar-benar berkembang dari berita ini. Laporan awal juga menunjukkan bahawa syarikat-syarikat China yang disenaraikan secara terbuka dengan hubungan jauh dengan “blockchain” semuanya meningkat 10%, satu demonstrasi yang mencetuskan pemecah pasaran untuk mencegah perdagangan lebih lanjut.

Aset Crypto China Berpusat Asap Bitcoin; NEO, ONT, IOST Rally oleh Lebih 30% 1

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me