Makrogen

Kemajuan pesat dalam penjujukan genetik telah membuka peluang baru bagi banyak syarikat. Blockchain boleh menjadi teknologi yang membolehkan maklumat genetik dibagikan dengan selamat di seluruh planet ini. Firma Korea Selatan Makrogen baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan bekerjasama dengan Bigster untuk mengembangkan platform untuk berkongsi maklumat genetik dengan selamat.

Makrogen

Syarikat farmaseutikal dan penyelidik perubatan dapat menggunakan akses ke maklumat genetik dengan cara yang sangat positif. Terdapat kelebihan besar yang dapat diperoleh daripada memiliki sejumlah besar maklumat genetik manusia dalam bentuk yang mudah diakses. Oleh kerana sifat data yang sensitif, sukar untuk membuat pangkalan data yang menawarkan kedalaman maklumat dan privasi peribadi.

Macrogen berkata mereka perlu melindungi data pribadi, “terhadap peretasan, risiko keamanan, dan risiko pelanggaran privasi.” Mereka merasakan platform mereka, “mesti cukup stabil untuk menangani sejumlah besar data [genetik].” Risiko terhadap platform yang menyimpan sejumlah besar maklumat genetik sangat nyata. Ini mungkin menjadi sasaran penggodam swasta, dan juga subjek pengintipan korporat.

Maklumat Genetik dan Data Besar

Beberapa teknologi akan jatuh tempo pada masa yang sama. Penjujukan genetik luar biasa dengan sendirinya, tetapi apabila digabungkan dengan jenis analisis yang ditawarkan Artificial Intelligence (AI) kepada para penyelidik, potensi peningkatan pesat dalam perubatan meningkat. AI dapat menyaring sejumlah besar data, dan dapat mencari hubungan antara genetik dan maklumat diagnostik lain dengan cara yang tidak pernah mungkin sebelumnya, tetapi mewujudkan cara yang selamat agar analisis itu dapat terjadi dalam cabaran besar.

Macrogen adalah salah satu daripada banyak syarikat yang mencari cara untuk memanfaatkan potensi data perubatan yang terpendam. GlaxoSmithKline (GSK) baru sahaja membuat pelaburan $ 300 juta USD di 23andMe, yang merupakan penyedia maklumat genetik yang berpangkalan di AS. GSK dengan jelas melihat nilai dalam mengakses maklumat genetik, yang dapat dibuat lebih efisien melalui platform berasaskan blockchain yang memiliki jangkauan global.

Platform yang Macrogen sedang berusaha untuk melancarkan akan menggunakan rangkaian konsortium atau blockchain yang dibenarkan, sehingga akses dapat dibatasi kepada pihak yang diberi kuasa. Jumlah orang di seluruh dunia yang membuat genetik mereka diuruskan semakin meningkat, dengan anggaran untuk 2018 masuk sekitar 17 juta orang. Itu mewakili kenaikan empat kali ganda berbanding tahun lalu.

Kelebihan Perubatan

Macrogen mungkin memanfaatkan peluang utama. Anggaran meletakkan jumlah yang dilaburkan oleh data besar dalam syarikat penjagaan kesihatan dan farmaseutikal tahun ini pada lebih dari $ 4.5 bilion USD. Akses yang mudah dan selamat ke pangkalan data bahan genetik yang semakin meningkat dapat menjadikan pasaran ini lebih menarik. Teknologi blockchain menawarkan beberapa kelebihan unik kepada pesakit, penyedia perkhidmatan kesihatan, dan syarikat farmaseutikal.

Pesakit mungkin berada dalam posisi terbaik untuk mendapat manfaat, kerana maklumat genetik mereka dapat membantu meningkatkan penjagaan kesihatan, dan juga bermanfaat bagi mereka. Rekod berasaskan blockchain akan membolehkan pesakit menjual akses ke genetiknya setiap penggunaan kepada sesiapa sahaja yang berminat, asalkan mereka memenuhi syarat tertentu untuk keselamatan maklumat.

Penjagaan Kesihatan Blockchain

Baca: Bagaimana Teknologi Blockchain Dapat Membantu Industri Penjagaan Kesihatan

Sebenarnya, EncrypGen, LunaDNA, Zenome dan Nebula Genomics semuanya bekerja dengan sistem yang dapat memberi insentif kepada pesakit yang berkongsi genetik mereka dengan pelanggan. Kelebihan yang akan diberikan oleh pangkalan data genetik berdasarkan permintaan untuk para penyelidik adalah penting. Akses cepat ke sejumlah besar data berkualiti akan membantu penyelidikan universiti dan komersial ke banyak bidang perubatan, dan juga dapat membantu doktor untuk mendiagnosis keadaan genetik yang tidak dapat dilihat sebaliknya.

Keselamatan adalah Paramount

Kebimbangan terbesar dari sudut keselamatan adalah bagaimana syarikat dan penyelidik dapat memastikan bahawa data genetik disimpan dengan selamat, dan privasi pesakit kedap udara. Akses terhad kepada butiran peribadi adalah salah satu cara untuk mencapainya, dan memastikan bahawa data genetik seseorang tidak pernah dihubungkan dengan maklumat peribadi mereka, seperti nama dan alamat.

Blockchain dapat menyimpan data genetik dengan cara yang membolehkan para penyelidik mengakses bahagian yang diperlukan dalam sejarah perubatan seseorang, tetapi bukan apa-apa yang dapat membantu mengenal pasti mereka secara peribadi. Blockchain juga dapat memastikan bahawa seseorang dibayar untuk penggunaan data mereka, sehingga mereka dapat berpartisipasi dalam keuntungan yang diperoleh syarikat farmasi dari penyelidikan yang memungkinkan data genetik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me