Cryptonote

Laporan baru dari kuasa G7 dan Bank of International Settlements (BIS), bank pusat bank pusat dunia, berpendapat bitcoin dan sejenisnya gagal berkembang menjadi “kaedah pembayaran atau simpanan nilai yang menarik” dan bertujuan untuk “risiko” dan “cabaran” yang ditimbulkan oleh stablecoin.

Laporan itu, dijuluki “Menyiasat Kesan Global Stablecoins,”Diterbitkan sebagai kerjasama antara Jawatankuasa Pembayaran dan Prasarana Pasaran BIS dan kumpulan kerja G7. Sebagai sebuah organisasi ekonomi antara kerajaan, G7 terdiri dari beberapa ekonomi termaju di dunia, iaitu A.S., Inggeris, Jerman, Jepun, Perancis, Kanada, dan Itali.

Cryptonote

Di dalamnya, para pakar penyumbang kedua badan tersebut menyimpulkan bahawa “potensi faedah” utama cryptocurrency stablecoin yang dipadankan dengan mata wang hanya akan berjaya jika pelbagai cabaran pertama kali ditangani.

Kumpulan kerja BIS dan G7 menyenaraikan cabaran ini sebagai masalah yang berkaitan dengan pematuhan cukai, perlindungan pelabur, privasi, pencucian wang, pembiayaan pengganas, dan banyak lagi.

Lebih-lebih lagi, organisasi mengatakan bahawa stablecoin akhirnya dapat menimbulkan cabaran kepada institusi kewangan antarabangsa, sejauh mereka berpendapat aset kripto ini dapat mencabar persaingan yang adil, kestabilan kewangan, dasar monetari, dan sistem monetari antarabangsa itu sendiri.

Oleh itu, para peserta menegaskan bahawa usaha stablecoin tidak boleh maju sehingga semua halangan di atas dapat ditangani.

“G7 percaya bahawa tidak ada projek stablecoin global yang harus mulai beroperasi sehingga sah,

cabaran dan risiko pengawalseliaan dan pengawasan yang dijelaskan di atas dapat ditangani dengan baik, melalui

reka bentuk yang sesuai dan dengan mematuhi peraturan yang jelas dan sebanding dengan risiko, ”kata laporan itu.

BIS adalah pesimis ke arah Crypto

Agak menghairankan, BIS – yang memfasilitasi kerjasama monetari antarabangsa di antara institusi kewangan terbesar di dunia – telah memperoleh reputasi untuk memberikan bayangan pada cryptocurrency sejak kebelakangan ini.

Contohnya, musim panas lalu BIS menerbitkan laporan bertajuk “Cryptocurrencies: melihat di luar gembar-gembur.”

Sekiranya tidak jelas dari tajuknya, laporan tersebut menghabiskan dua lusin halaman yang menggariskan apa yang dicirikan oleh BIS sebagai kelemahan utama cryptocurrency, dengan kelemahan ini termasuk desentralisasi yang berlebihan, penggunaan tenaga yang berlebihan, turun naik harga, dan skalabilitas yang buruk.

Seperti yang dikatakan oleh bank bank pada masa itu:

“Cryptocurrency tidak dapat menimbang dengan permintaan transaksi, rentan terhadap kesesakan dan nilainya berubah-ubah. Secara keseluruhan, teknologi cryptocurrency yang terdesentralisasi, walau bagaimanapun canggih, adalah pengganti yang lemah untuk sokongan wang institusi yang kukuh. “

Hanya beberapa hari selepas laporan itu, pengurus besar BIS yang baru dipilih, Agustin Carstens, memberikan temu ramah di mana dia meminta “orang muda” untuk “berhenti berusaha menghasilkan wang.” Dalam ucapan yang sama, Carstens menambah:

“Tidak, mereka bukan wang … Cryptocurrency tidak memenuhi salah satu dari tiga tujuan wang. Mereka bukan kaedah pembayaran yang baik, atau unit akaun yang baik, dan juga tidak sesuai sebagai simpanan nilai. Mereka gagal secara mendadak dalam setiap tuduhan ini. “

Oleh itu, tidak hairanlah laporan kripto Oktober 2019 terbaru BIS kebanyakannya skeptikal terhadap cryptocurrency. Pemimpin institusi dan rakan sejawatnya umumnya tidak menganggap aset ini mempunyai kredibiliti.

Pakar IMF membayangkan jalan ke hadapan

Tidak semua pegawai perbankan utama dunia menentang konsep stablecoin.

Bulan lalu, dua pegawai tertinggi Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) menulis artikel yang menggariskan bagaimana koin stabil mungkin akhirnya bergantung secara langsung pada rizab bank pusat untuk kestabilan mereka, dengan alasan:

“Jelas, [bergantung pada cadangan] akan meningkatkan daya tarik stablecoin sebagai simpanan nilai. Ini pada dasarnya akan mengubah penyedia stablecoin menjadi bank sempit — institusi yang tidak memberi pinjaman, tetapi hanya menyimpan rizab bank pusat. Persaingan dengan bank perdagangan untuk simpanan pelanggan akan bertambah kuat, menimbulkan pertanyaan mengenai tanda harga sosial. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me