Privasi Bitcoin

Dengan pemerintah global mulai meningkatkan komitmen mereka untuk mencegah, mengesan dan kemudian merebut hasil jenayah yang diadakan dalam bentuk cryptocurrency dan teknologi blockchain, nampaknya Jabatan Keselamatan Dalam Negeri A.S. ingin mengikutinya. Jabatan kerajaan baru-baru ini menerbitkan sebuah notis pra-permohonan, dengan pandangan untuk mendapatkan maklumat daripada pihak berkepentingan yang berkaitan mengenai proses penyiasatan forensik blockchain.

Bagi mereka yang tidak menyedari, pemberitahuan pra-ajakan yang dikeluarkan oleh agensi kerajaan A.S. adalah cara bagi pihak berkepentingan yang berminat untuk mengemukakan soalan khusus yang berkaitan dengan cadangan yang berpotensi. Dalam kes pra-ajakan yang dikeluarkan pada 30 November, bertajuk ‘The Precolicitation FY19 Penyelidikan Inovasi Perniagaan Kecil (DHS) Departemen Keselamatan Dalam Negeri’, notis itu dihubungkan secara khusus dengan analisis blockchain.

Privasi Bitcoin

Setelah membatalkan notis itu, nampaknya Jabatan Keselamatan Dalam Negeri berminat untuk mendengar cadangan masa depan yang akan membantu mencari jalan penyelesaian bagi agensi penguatkuasaan undang-undang untuk melakukan analisis forensik terhadap protokol blockchain. Selain itu, notis itu juga merujuk kepada penciptaan aplikasi blockchain yang mempunyai keupayaan untuk menganalisis cryptocurrency yang baru muncul.

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Membuat Rujukan ke Monero dan Zcash.

Menariknya, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri menyatakan bahawa walaupun “kes penggunaan yang paling terkenal mungkin adalah Bitcoin”, usaha sebelumnya telah menangani forensik blockchain mengenai cryptocurrency terkemuka di dunia. Sebaliknya, agensi itu lebih mementingkan dengan industri cryptocurrency dalam konteksnya yang lebih luas. Sebenarnya, pra-permintaan membuat rujukan langsung kepada koin privasi seperti Monero dan Zcash.

Cryptocurrency Privasi

Baca: Apakah Syiling Privasi?

Selain itu, juga diperhatikan bahawa penyelidikan yang berterusan untuk pelbagai faktor yang berkaitan dengan fenomena teknologi blockchain mesti diteruskan, terutama mekanisme konsensus, keselamatan, privasi, internet barang (IOT) dan penyulitan.

Sepanjang pemberitahuan itu, Departemen Keselamatan Dalam Negeri pada umumnya positif terhadap eko-sistem digital, sambil menambahkan bahawa “teknologi ini dapat mengubah operasi secara radikal di sektor pemerintah dan swasta”. Walau bagaimanapun, agensi itu juga menyatakan pentingnya analisis blockchain berkenaan dengan keberhasilan penguatkuasaan anti pengubahan wang haram dan pematuhan KYC (Ketahui Pelanggan Anda).

Lebih jauh lagi, walaupun Jabatan Keselamatan Dalam Negeri menyedari bahawa ciri-ciri cryptocurrency tertentu, seperti tahap privasi dan anonimiti yang mereka tawarkan kepada pengguna, sangat penting bahawa agensi penguatkuasaan undang-undang dapat melakukan pengawasan transaksi yang lebih besar untuk memastikan aktiviti haram dikesan.

Penting untuk diperhatikan bahawa sementara notis pra-permintaan meminta pertanyaan teknikal yang berkaitan dengan pokok permasalahan, ia belum mencari cadangan khusus dari pakar industri pada masa ini. Dipercayai ini akan menjadi tahap seterusnya untuk Jabatan Keselamatan Dalam Negeri.

Jabatan Kerajaan A.S. Meneruskan Eksplorasi mereka dengan Blockchain

Notis pra-ajakan baru-baru ini yang dikeluarkan oleh Jabatan Keselamatan Dalam Negeri susulan dari minat baru-baru ini dari Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Agensi ini adalah organisasi yang bertanggungjawab untuk menyediakan bahan penyelidikan kepada Jabatan Pertahanan dan dengan itu, ingin membuat bengkel yang berpusat pada penggunaan blockchain tanpa izin.

Namun, tidak seperti notis pra-permintaan yang dikeluarkan oleh Departemen Keselamatan Dalam Negeri, yang terutama berkaitan dengan tindakan penyiasatan penguatkuasaan undang-undang, para penyelidik di DARPA berminat dengan protokol konsensus yang diedarkan tanpa izin. Penyelidik percaya bahawa tiga tiang utama khususnya memerlukan penerokaan lebih lanjut. Ini termasuk kemampuan untuk memberi insentif tanpa menggunakan uang tradisional, model keamanan untuk protokol yang diedarkan dan analisis lebih lanjut mengenai pemusatan dalam arena konsensus yang diedarkan.

Bengkel blockchain DARPA telah dijadualkan pada 14-15 Februari dan akan diadakan di Arlington County, Virginia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me