Ethereum

Minggu ini, pelbagai sudut ekosistem Ethereum telah dipenuhi dengan aktiviti yang sangat meriah.

Pertama, terdapat Kedai MAD – fikirkan “Kemusnahan yang Diinsuranskan Bersama”. Dicipta oleh pemaju Ethereum Alejandro Diaz dan diumumkan pada hari Rabu, Turms MAD Stores adalah pasaran tanpa nama dan terdesentralisasi yang memanfaatkan kontrak pintar Ethereum untuk mengelakkan daripada memerlukan pelayan backend sama sekali.

Ethereum

Dalam pendedahan itu, Diaz menyifatkan pasar itu serupa dengan versi eBay yang “sepenuhnya terdesentralisasi” dan lebih peribadi:

“Perbezaan lain antara Kedai ebay dan MAD adalah bahawa penjual boleh kekal tanpa nama, atau sekurang-kurangnya nama samaran; iaitu, pembeli dan penjual hanya dikenali dengan alamat Ethereum mereka (atau nama ENS). “

Mereka yang membuat perjanjian boleh menggunakan yang baru Pengangkutan Mesej Tanpa Nama Turms sistem, projek lain yang diusahakan oleh Diaz. Turms AMT dapat membuat komsen yang dienkripsi antara alamat Ethereum.

Lebih-lebih lagi, kontrak pintar MAD menyediakan fungsi escrow, lejar kategori produk, dan kemampuan untuk merekod inventori penjual dan maklumat mengenainya.

Pembeli dan penjual dilindungi mengikut prinsip Pemusnahan yang Diinsuranskan di atas. Sekiranya satu pihak di kedua-dua pihak berupaya menipu pihak yang lain, dana escrowed kedua pengguna akan habis.

Satu lagi Pengadun Ethereum Melangkah ke Pinggan

Pelbagai pengadun telah dicadangkan dalam ekosistem Ethereum baru-baru ini (misalnya Heiswap), dan pendatang terbaru adalah pengadun Tornado, yang disokong oleh teknologi privasi zk-SNARKS – juga dikenal sebagai “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge” urus niaga.

https://t.co/UWmw9bIgIn kini tersedia untuk beta awam di testnet kovan! Dengan pengadun Tornado yang dikuasakan oleh teknologi zkSnarks, pengguna kini boleh mencampurkannya $ ETH

Ia menyediakan transaksi peribadi tanpa kustodian, tanpa kepercayaan, tanpa pelayan, di rangkaian Ethereum.

Video: https://t.co/BiKVWmpeec

– RS (@rstormsf) 24 Julai 2019

Pengadun ini bukan bersifat kustodian, yang bermaksud pengguna dapat memfasilitasi perdagangan berasaskan Ethereum persendirian dari alamat pilihan dan bukannya terlebih dahulu memasukkan eter (ETH) ke pertukaran terpusat.

Pengadun Tornado baru dilancarkan di testnet Kovan, jadi belum siap untuk status persekitaran produksi. Tetapi kemajuannya memikat bagi banyak pihak berkepentingan Ethereum yang telah melobi sumber pengadun padat sejak kebelakangan ini.

CDAI yang dikumpulkan Dibina untuk Membantu Pendanaan Ethereum

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, pengasas bersama EthHub dan ahli pasukan Gnosis, Eric Conner telah melancarkan idea untuk melancarkan kumpulan dana yang terdiri daripada Dai stablecoin, yang kepentingannya dapat digunakan untuk aktiviti pembangunan Ethereum dan pada masa yang sama membolehkan para pelabur untuk tarik pelaburan utama mereka apabila semua itu dikatakan dan selesai.

Sekarang, contoh awal model itu secara rasmi telah dikemukakan dalam projek Pooled cDAI. Sebagai usaha GitHub menjelaskan, ia melakukan aktiviti berikut:

“[…] Mengumpulkan DAI, mengubahnya menjadi Kompaun DAI, dan mengirimkan kepentingan kepada penerima. Pengguna yang memasukkan DAI ke dalam kumpulan menerima Pooled cDAI (pcDAI), token ERC20 yang dapat ditebus 1-untuk-1 untuk DAI pada bila-bila masa. “

Memperkenalkan Pooled cDAI, templat token ERC20 yang membolehkan orang mengumpulkan DAI bersama, mengunci DAI @compoundfinance , dan hantarkan kepentingan kepada benefisiari. DAI yang dikunci dapat ditarik * pada bila-bila masa *. Agak seperti digeneralisasikan @ToolTogether_ . #DeFi https://t.co/jX6ZAANhdf

– Zefram Lou (@boredGenius) 25 Julai 2019

Tuliskannya sebagai jalan pembiayaan pembangunan sumber terbuka baru yang boleh diterokai oleh pelbagai jenis entiti dalam kriptoekonomi, tidak kurang dari mereka yang berkepentingan Ethereum ingin meningkatkan prospek pembangunan dalam ekosistem blockchain.

Wah! Seseorang sudah membina idea dana faedah masyarakat.

Saya suka komuniti ini. https://t.co/owmaeSyT50

– eric.eth (@econoar) 25 Julai 2019

Bercakap tentang Dai stablecoin, juga perlu disebutkan bahawa pasukan MakerDAO yang mengawasi ekosistem MKR-DAI ganda telah membuka kempen bug bounty untuk penawaran Dai Multi-Cagaran yang akan datang, yang akhirnya akan membolehkan pengguna mengambil kedudukan hutang yang dijamin ( CDP) menggunakan aset di luar ether.

Anda semua tahu apa maksudnya … segera ™ ️ https://t.co/6kVa7G3rLk

– Nadi DeFi &# 127815; (@defipulse) 25 Julai 2019

Dunia Sebenar, Aset Luar Rantai ke CDP Underpin Maker?

Bercakap tentang membuka CDP dengan aset di luar eter, bagaimana pula dengan aset luar rantai seperti harta benda fizikal?

Fluiditi – pembangun pertukaran kripto AirSwap – merancang dengan peta jalan Portfolio Aset Tokenized mereka.

Hari ini @fluidio memperkenalkan Tokenized Asset Portfolio (TAP) –

Model yang membolehkan aset dunia nyata dijadikan jaminan dalam kemudahan kredit terdesentralisasi –

Termasuk cc sistem Dai multi-cagaran MakerDAO @makerdao $ dai #ethereumhttps://t.co/0wgHQaQ5dD

– Michael Oved (@ ovedm606) 25 Julai 2019

Orang yang masuk akal boleh bersetuju atau tidak setuju sama ada aset luar rantai yang digunakan untuk mendapatkan pinjaman Dai adalah idea yang bijak, tetapi yang jelas ialah cakrawala DeFi berkembang dari hari ke hari.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me