Samsung Galaxy S10

Samsung, konglomerat perniagaan terbesar di Korea Selatan dan pengeluar telefon pintar paling hebat di dunia ketika ini, diumumkan pada hari Rabu, 20 Februari, bahawa telefon pintar utama barunya, Galaxy S10, akan mempunyai fungsi dompet cryptocurrency terbina dalam. Pewahyuan itu muncul setelah khabar angin telah membengkak selama berminggu-minggu, S10 dapat secara serentak berfungsi sebagai dompet perkakasan crypto.

Samsung Galaxy S10

Model S10, jawapan de facto Samsung untuk model Iphone X Apple, datang 10 tahun selepas syarikat berkuasa Korea melancarkan Galaxy S pertama dan 10 tahun ke arah kewujudan cryptoeconomy.

Kedai Keychain Samsung Blockchain

Jangkauan antarabangsa pasaran telefon pintar Samsung yang luas akan memastikan bahawa berjuta-juta pengguna baru di seluruh dunia akan mempunyai keupayaan untuk menyimpan cryptocurrency mereka sendiri dengan selamat, yang dapat memberikan jalan lebih jauh ke arah penggunaan aset digital secara besar-besaran. Pada Q4 2018 sahaja, syarikat menghantar lebih daripada 70 juta unit telefon pintar di seluruh dunia.

“Galaxy S10 dibangun dengan Samsung Knox kelas pertahanan, serta penyimpanan selamat yang disokong oleh perkakasan, yang menempatkan kunci peribadi anda untuk perkhidmatan mudah alih yang dibolehkan blockchain,”

kata syarikat itu dalam pengumuman mereka. Knox adalah penyelesaian keselamatan mudah alih “persekitaran selamat” syarikat.

Pada keluaran, model S10 akan berkisar antara $ 749,99 USD (Galaxy S10e) hingga $ 999,99 USD (Galaxy S10 +).

Gambar-gambar Galaxy terkini bocor dalam talian bulan lalu, dan dalam gambar tersebut pihak berkepentingan cryptovere dengan cepat mengasah aplikasi yang nampaknya baru yang digelar “Samsung Blockchain KeyStore,” yang menawarkan untuk “melindungi dan mengurus kunci peribadi blockchain anda.” Pada masa itu, gambar yang dibocorkan hanya menunjukkan ether, dan dengan itu token ERC20, seperti yang disokong, tetapi mungkin aplikasi Blockchain KeyStore akan menyokong bitcoin dan cryptocurrency teratas.

Paten Crypto

Keupayaan dompet cryptocurrency S10 tiba setelah Samsung mengemukakan tiga paten crypto-centric dengan Pejabat Harta Intelek Kesatuan Eropah pada Disember 2018. Paten tersebut menandakan tiga tawaran hak milik di “Blockchain KeyStore,” “Kotak kunci Blockchain,” dan “Corechain Blockchain.” Sekarang jelas bahawa mereka tidak diajukan secara defensif, atau setidaknya hak paten KeyStore tidak.

Konglomerat Korea juga telah menerbitkan sebuah catatan blog berjudul “Mengapa Telefon Pintar Mempunyai Keamanan Terbaik untuk Blockchain dan Cryptocurrency” baru-baru ini pada musim panas lalu. Di dalamnya, syarikat itu berpendapat bahawa telefon pintar adalah peranti yang sesuai untuk menyimpan cryptocurrency yang boleh dibelanjakan, iaitu aset crypto yang bukan merupakan pegangan jangka panjang.

“Dompet cryptocurrency berasaskan telefon pintar adalah pendekatan terbaik untuk penyimpanan jangka pendek dan jangka sederhana – iaitu,” membelanjakan wang, “jumlah yang mungkin anda pilih untuk dibawa bersama dalam dompet sebenar anda,” tulis pengarang pos Joel Snyder.

“Sementara itu, penyimpanan cryptocurrency jangka panjang harus dilakukan dengan sandaran (atau beberapa) kunci peribadi, disimpan sepenuhnya di luar talian, dan bukan pada telefon pintar anda – perlindungan yang sama yang mungkin anda miliki untuk akaun simpanan peribadi anda.”

Pertandingan Dompet Perkakasan

Oleh itu, siri telefon pintar yang sangat popular seperti Galaxy merangkumi penyimpanan cryptocurrency tidak semestinya menimbulkan ancaman eksistensial untuk pendukung dompet perkakasan seperti Ledger dan Trezor, kerana tawaran syarikat ini masih sesuai untuk pegangan luar talian, tidak terbatas, dan pecah.

Sebaliknya, Samsung melonjak ke arena di mana persaingan semakin pesat. Musim bunga lalu, syarikat pembuatan telefon pintar China Huawei merangkul dompet bitcoin BTC.com yang telah dipasang sebelumnya dalam siri telefon Honornya. Pembuat telefon pintar yang berpusat di Taiwan HTC juga baru-baru ini mengeluarkan telefon pintar keluarannya, yang mempunyai dompet cryptocurrency sejagat. Dan Sirin Labs juga telah melancarkan telefon pintar Finney, sebuah ode kepada pemaju Bitcoin awal Hal Finney, yang menawarkan penyimpanan crypto asli.

Dengan kata lain, S10 sudah siap untuk mencapai adopsi terbanyak di antara penawaran telefon pintar ini kerana dominasi dan jangkauan pasaran Samsung. Sudah tentu, ramai yang membeli S10 mungkin tidak pernah menggunakan faedah dompet cryptocurrencynya, tetapi faedah ini memberi masa depan di mana Samsung hanya boleh meletakkan dompet cryptocurrency di semua telefon masa depannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me