Hodlbot

Sebilangan besar orang mendapat kesan bahawa harga altcoin mengikuti harga Bitcoin naik dan turun. Kerana Bitcoin membentuk bahagian besar dari jumlah pasaran cryptocurrency ketika ia bergerak, altcoin sekitarnya cenderung bergerak ke arah yang sama juga.

Walau bagaimanapun, masih mengejutkan bahawa 75% syiling teratas di 200 teratas mempunyai korelasi 0,91 atau lebih tinggi dengan bitcoin pada 2018.

Hodlbot

Sila ambil perhatian: Ini adalah catatan tetamu oleh Anthony Xie, Pengasas HodlBot, alat yang membantu pelabur mempelbagaikan portfolio mereka dan mengautomasikan strategi perdagangan mereka.

Platform ini terkenal kerana mudah dan senang melabur dalam indeks cryptocurrency. Sebagai tambahan kepada indeks cryptocurrency, HodlBot juga membolehkan pengguna membuat, menguji, dan melaksanakan portfolio tersuai mereka sendiri berdasarkan metrik pasaran yang maju. Tidak ada minimum akaun atau sekatan negara.

2018 mengalami korelasi tertinggi antara Bitcoin dan cryptocurrency lain.

Hubungan antara 200 syiling teratas dan Bitcoin lebih tinggi pada tahun 2018 berbanding tahun lain.

Satu penjelasan untuk ini adalah bahawa 2018 bertepatan dengan pasaran beruang selama setahun. Nampaknya penjualan pasaran yang berleluasa berkait rapat dengan korelasi yang lebih tinggi antara Bitcoin dan Altcoins.

Anehnya, tidak benar untuk harga bergerak ke arah lain. Semasa pasaran beruang pada tahun 2017, kami tidak pernah melihat korelasi antara cryptocurrency dan Bitcoin meningkat begitu tinggi, walaupun harga meningkat secara menyeluruh.

Perkara Berbeza pada tahun 2019 – Hubungan yang Lebih Rendah di Pasar Samping

Pasaran telah berubah pada tahun 2019. Selain minggu pertama bulan April, 2019 kebanyakannya mengalami pasaran yang tidak bergerak.

Sekilas pandang, korelasi antara Bitcoin dan altcoin kelihatan lebih rendah pada tahun 2019, berbanding tahun sebelumnya.

Untuk benar-benar yakin, kita boleh menggunakan ujian statistik untuk membandingkan dua taburan sampel.

Ujian-t Welch digunakan untuk menguji secara statistik perbezaan antara dua sarana sampel yang mempunyai perbezaan yang tidak diketahui, dan yang tidak sama. Dalam kes tertentu, kami ingin menerapkan ujian satu-satu, kerana kami menganggap bahawa pekali korelasi min antara Bitcoin dan altcoin lebih rendah pada tahun 2019.

Inilah cara kami menetapkan hipotesis kami.

Hipotesis kosong: pekali korelasi cryptocurrency min antara Bitcoin dan Altcoins pada tahun 2019 lebih tinggi atau sama dengan pekali korelasi cryptocurrency min antara Bitcoin dan Altcoins pada tahun 2018.

Hipotesis alternatif: min pekali korelasi cryptocurrency antara Bitcoin dan Altcoins pada tahun 2019 lebih rendah daripada nilai pekali korelasi cryptocurrency antara Bitcoin dan Altcoins pada tahun 2018.

Uji T Satu Ekor Welch

Setelah menjalankan ujian, kami mendapat statistik nilai-T -4.99 dan nilai p yang jauh lebih kecil daripada 0.01.

Oleh itu, kita harus menolak hipotesis nol kerana kita mempunyai banyak bukti yang menunjukkan bahawa nilai pekali korelasi antara Bitcoin dan Altcoins pada tahun 2019 jauh lebih rendah daripada pada tahun 2018.

Adakah ini Berita Baik??

Ya. Kepelbagaian berfungsi lebih baik apabila korelasi rendah.

Matriks korelasi untuk 20 syiling teratas mengikut had pasaran pada tahun 2019.

Harry Markowitz, bapa teori portfolio moden, berpendapat bahawa aspek risiko yang paling penting untuk dipertimbangkan adalah sumbangan aset terhadap risiko keseluruhan portfolio, dan bukannya risiko aset secara terpisah.

“Kepelbagaian adalah satu-satunya makan siang percuma dalam bidang kewangan” – Harry Markowitz

Ini bermaksud dengan memasukkan aset dengan korelasi rendah atau negatif dalam portfolio anda, anda dapat mengurangkan varians keseluruhan dan dengan itu mengurangkan risiko portfolio anda. Aset yang berkorelasi negatif atau tidak berkorelasi cenderung saling membatalkan.

Di HodlBot, kami membina indeks cryptocurrency untuk pelabur setiap hari. Indeks di mana setiap syiling berkorelasi dengan yang lain tidak banyak portfolio yang pelbagai. Itulah sebabnya kami gembira melihat korelasi antara aset yang lebih rendah. Ia menjadikan kepelbagaian portfolio menjadi lebih berkesan.

Sekiranya saya mengambil ini dengan sebutir garam?

Ya, korelasi boleh berubah. Korelasi berubah dari masa ke masa.

Pekali korelasi sepasang aset berubah dengan cepat dari masa ke masa. Hanya kerana sesuatu telah dihubungkan dengan cara tertentu pada masa lalu, tidak bermaksud hubungan akan terjalin di masa depan. Hubungan bergulir selama 30 hari untuk banyak syiling kelihatan seperti ini, satu siri naik turun.

Pekali Korelasi Pearson Menganggap Hubungan Linear

Hubungan linear mudah difahami dan senang dijadikan model. Walau bagaimanapun, banyak hubungan antara dua aset tidak linear. Ia boleh menjadi polinomial, eksponensial, dll. Dalam kes ini, pekali korelasi Pearson tidak perlu mempermudah hubungan.

Dataset yang Digunakan dalam Analisis Ini

Saya menarik harga cryptocurrency & data cap pasaran global dari Coinmarketcap.

Dari tahun ke tahun, saya mengambil gambar untuk mencari 200 syiling teratas berdasarkan kapitaliti pasaran. Saya kemudian mengira pekali korelasi mereka berdasarkan data harga untuk tahun itu.

Anda boleh dapatkan harganya & data cap pasaran untuk semua syiling di sini.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me