Ethereum

Ethereum tidak begitu terkenal dengan skalabilitasnya, walaupun fakta bahawa ia adalah cryptocurrency kedua yang paling berharga dalam edaran. Sebenarnya, semasa ledakan crypto akhir tahun 2017, blockchain tersumbat oleh ribuan transaksi yang berkaitan dengan CryptoKitties, mode koleksi blockchain.

Walau bagaimanapun, beberapa penyokong terbesar projek itu optimis akan masa depannya sebagai rantai pelbagai aspek berskala yang dapat melihat penggunaan dari semua pelosok Bumi.

Ethereum

Pengasas bersama Ethereum Menunggu Peningkatan

Sejak Ethereum hidup pada pertengahan 2015, pemaju dan pengasas utamanya mempunyai cita-cita tinggi. Rancangan Pencipta Vitalik Buterin dan Co. telah berubah selama bertahun-tahun, tetapi mekanisme konsensus alternatif seperti Proof of Stake (PoS) dan penyelesaian penskalaan, seperti protokol Plasma dan pelindung yang lama, telah lama dihidupkan.

Matlamat pemaju adalah untuk menggabungkan semua peningkatan ini dalam peningkatan yang dikenali sebagai Serenity.

Tetapi, jalan blockchain untuk mengaktifkan pertarungan atas penyelesaian perlombongan yang ada, langkah yang diklaim dapat mengurangkan keperluan tenaga Ethereum, meningkatkan desentralisasi, dan meningkatkan throughput transaksi, belum sepenuhnya jelas.

Harapannya adalah menjelang Q3 atau Q4 tahun 2018 – ya, tahun lalu – PoS akan melihat persamaan integrasi di rantai utama. Seperti yang diketahui oleh masyarakat cryptocurrency, ini tidak membuahkan hasil. Sebenarnya, jangka masa projek itu sepertinya telah ditingkatkan selama enam bulan hingga satu tahun.

Namun, ada yang masih berharap. Didalam temu ramah baru-baru ini dengan CoinTelegraph di New York, Joseph Lubin, pengasas bersama Ethereum dan ketua konsortium pembangunan ConsenSys, mencadangkan agar blockchain yang dilakukannya dapat dilakukan dengan lebih cepat dalam 24 bulan daripada sekarang.

Dia mencadangkan agar Ethereum dapat menjadi 1.000 “lebih terukur” dalam dua tahun ke depan, dengan melihat peningkatan Serenity yang disebutkan di atas sebagai media untuk potensi ini. Komen ini bergema oleh Buterin di Token2049, di mana pengekod Rusia-Kanada menjelaskan bahawa Serenity, yang merangkumi penambahbaikan / penambahan Merkle Trees, Mesin Maya, dan pelindung, akan membina “blockchain generasi akan datang” untuk menjadi beratus-ratus kali lebih pantas dan berskala daripada lelaran Ethereum semasa.

Semasa wawancara, Lubin meneruskan:

“Dalam beberapa bulan, kita harus memiliki testnet operasi sepenuhnya dan mungkin, pada akhir tahun ini kita akan mempunyai fasa 0 Ethereum 2.0 yang beroperasi sepenuhnya.”

Bagi mereka yang tidak menyedari, fasa sifar, juga dijuluki “Beacon Chain,” akan memungkinkan validator, dan bukannya penambang, mempertaruhkan Ether dan memilih cadangan penambahbaikan. Ini, jika dilancarkan, akan menjadi langkah penting untuk menjauhkan Ethereum dari sistem perlombongan tradisional.

Komen Lubin bukanlah dugaan yang tidak berasas. Seperti yang dilaporkan Blockonomi minggu lalu, pemaju Prysmatic Labs minggu lalu mendedahkan bahawa mereka telah melancarkan testnet untuk Beacon Chain, mengikuti jejak permulaan lain, Status. Testnet baru akan memungkinkan untuk mempertaruhkan, mengesahkan bahawa pembangunan yang baik sedang dibuat di bahagian depan ini.

Pencela Mulai Berbeza

Pasti, pengasas bersama Ethereum optimis bahawa taruhan akan ditayangkan dalam beberapa bulan akan datang, tetapi seorang penganalisis dan ketua eksekutif industri terkenal agak ragu-ragu. Menurut CoinTelegraph, dalam panel yang berjudul “Perang Kontrak Pintar Akan Datang”, Ryan Selkis dari Messari menarik perhatian terhadap kekurangan PoS.

Dia mendakwa bahawa mekanisme konsensus, yang menyingkirkan pelombong tenaga-tenaga untuk mendapatkan nod penuh berhak yang dapat memproses blok Ethereum, “tidak terbukti berfungsi.” Selkis menambah bahawa sistem Proof of Work (PoW) Ethereum semasa mungkin “cukup baik” untuk penskalaan jangka panjang.

Oleh itu, dia menambah bahawa dia tidak menyangka “Proof-of-Stake dan ethereum 2.0 akan berlaku sebelum akhir tahun 2021 paling awal.”

Dia bukan satu-satunya pengkritik. Awal tahun ini, Alex Sunnarborg dari Tetras Capital mencadangkan agar pemberhentian pekerja di ConsenSys dilihat pada akhir 2018 dan awal 2019, kekurangan pengguna pada aplikasi terdesentralisasi seperti Augur, dan penilaian berlebihan syiling berasaskan Ethereum adalah tanda bahawa blockchain adalah kehilangan wap.

Dia menambah bahawa hakikat bahawa Ethereum telah kehilangan beberapa bakat pembangunan utama, seperti Afri Schoeden, adalah tanda bahawa masyarakat di sekitar projek ini mungkin sedang bergolak, sehingga menurunkan peluang kejayaannya di masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me