Ethereum

Syarikat pelaburan harta tanah yang berpusat di Seattle iCap Equity telah beralih ke Harbour, platform aset alternatif tokenize empat dana harta tanah secara kolektif bernilai lebih dari $ 100 juta USD di Ethereum.

Diumumkan pada 16 September, penggabungan ini akan membolehkan iCap membuka pasaran sekunder swasta untuk dana ini, yang bersama-sama mempunyai lebih daripada 1,000 pelabur dan hampir 20 ejen penempatan berdaftar atas nama mereka.

Ethereum

Langkah ini adalah untuk membawa lebih banyak kecairan pada pelaburan iCap, seperti yang dikatakan oleh Chris Christensen, ketua pegawai eksekutif syarikat itu:

“ICap memberikan peluang pelaburan hasil tinggi untuk pelabur, tetapi pelaburan tersebut biasanya dilengkapi dengan tempoh penguncian 3 hingga 5 tahun kerana mereka berpusat di harta tanah. Sekarang, dengan Harbour, kami dapat memberikan pulangan yang sama, tetapi juga pilihan bagi pelabur untuk mudah mencairkan jika dikehendaki. Ini menyediakan yang terbaik dari kedua-dua dunia, dan merupakan penukar permainan untuk bukan sahaja pelaburan berasaskan harta tanah, tetapi juga keseluruhan industri pelaburan alternatif. “

Memang, iCap – yang melabur dalam hartanah mulai dari kediaman keluarga tunggal hingga kondominium – tahu betul bagaimana pasaran aset alternatif tidak cair “kerana kos pemindahan, proses undang-undang, geseran, dan kelewatan escrow dalam proses pemindahan berdasarkan kertas semasa, “Kata syarikat itu pada Isnin.

Di situlah teknologi blockchain masuk – ia dapat mengurangkan geseran sekitar aset digital sambil memastikan semua keperluan pematuhan dipenuhi.

“Pada akhirnya, kami percaya pelaburan alternatif yang lebih cair akan membolehkan pelabur memperuntukkan lebih banyak portfolio mereka kepada aset swasta dengan pulangan lebih tinggi,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Harbour Josh Stein.

Organisasi Besar Menaruh Kepercayaan Besar di Ethereum

Usaha tokenisasi iCap adalah satu-satunya pertarungan tokenisasi yang menarik baru yang dilihat oleh ekosistem Ethereum dalam beberapa hari terakhir.

Contohnya, minggu lalu Banco Santander – bank ke-16 terbesar di dunia – mendedahkan bahawa ia telah melancarkan bon blockchain pertama ke hujung yang pertama di Ethereum. Keseluruhan penawaran berjumlah $ 20 juta bon, dengan setiap bon memberikan “kupon suku tahun 1.98%” melalui jabatan Perkhidmatan Sekuriti bank.

John Whelan, ketua perbankan pelaburan digital di Banco Santander dan ketua Enterprise Ethereum Alliance, kemudian mendedahkan akaun Ethereum yang berkaitan dengan penciptaan bon di Twitter, sambil menambah bahawa kontrak pintar digunakan untuk memastikan token yang berkaitan tidak terlepas dari tugas Santander :

“Kontrak pintar lain juga digunakan – kontrak pintar yang disenaraikan yang membenarkan hanya entiti KYC yang betul dan onboard untuk memegang token (bon atau wang tunai) dan kontrak pertukaran yang bertindak sebagai escrow sehingga Penerbit menerima transaksi yang memicu DvP atom.”

Keselamatan itu sendiri masih ada sebagai dokumen undang-undang di luar rantai yang pada dasarnya merupakan sekumpulan hak dan kewajiban terhadap aset dan / atau aliran tunai tertentu

– John W. &# 127470;&# 127466;&# 127482;&# 127480;&# 127466;&# 127480;&# 127466;&# 127482; (@_JohnWhelan) 14 September 2019

Perkembangan bon utama yang lain berlaku beberapa bulan yang lalu ketika Societe Generale – bank bank terbesar di dunia – mengumumkan bahawa ia telah melancarkan bon € 100 juta EUR di Ethereum.

“Banyak bidang nilai tambah diramalkan, di antaranya, skalabilitas produk dan berkurangnya waktu untuk dipasarkan, penstrukturan automasi kod komputer, sehingga ketelusan yang lebih baik, pemindahan dan penyelesaian yang lebih cepat,” kata bank itu.

Apa yang Diperlukan untuk Kaki seterusnya?

Ethereum masih merupakan projek yang sedang berkembang, tetapi karya Santander dan Societe Generale baru-baru ini menunjukkan bahawa platform ini memang mampu berfungsi sebagai infrastruktur awam. Walaupun apa yang diperlukan untuk menjadikan lebih banyak institusi mempertimbangkan untuk membina perkara seperti bon di Ethereum?

“Kami masih perlu menyelesaikan untuk menyenaraikan instrumen ini, pasar sekunder (yang ingin membangun DEX), kecairan, privasi, dan lain-lain,” kata Whelan minggu lalu.

Namun pegawai Santander mengatakan bahawa masalah-masalah ini dapat diselesaikan, dan mereka perlu mencari inovasi kewangan yang dapat terjadi daripada membangun blok-blok awam yang netral yang waktu operasinya tidak dapat ditandingi.

“Wang tunai yang dikeluarkan dari institusi kewangan berkualiti tinggi masih dalam peringkat awal tetapi kami mungkin akan melihat ledakan syiling bank dalam beberapa tahun akan datang,” kata Whelan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me