Bitcoin

Bitcoin (BTC) baru sahaja melihat tempoh tiga hari paling gila dalam tahun literal. Bagi mereka yang ketinggalan memo itu, pada hari Jumaat melihat pasaran cryptocurrency menarik peniaga dengan seluar mereka turun, mendorong aset digital setinggi beberapa jam.

Pada puncaknya pada hari Sabtu pagi, Bitcoin menguat 42% pada hari itu, bergerak dari $ 7,300 menjadi hanya $ 10,500. Langkah raksasa ini – yang terbesar keempat dalam keseluruhan sejarah Bitcoin dan rali harian terbesar sejak 2011 – membubarkan kedudukan pendek BitMEX bernilai lebih $ 400 juta.

Bitcoin

Walaupun momentum kenaikan telah perlahan buat masa ini, dengan Bitcoin kembali ke $ 9,700 dan mula diperdagangkan dalam julat, penganalisis menjangkakan cryptocurrency akan terus meningkat pada hari-hari mendatang. Inilah sebabnya.

Bentuk Kes Bull Bitcoin

Seorang penganalisis menggunakan “JB” menunjuk bahawa dengan kenaikan terbaru dari $ 7,700 ke $ 9,700, carta tiga hari Bitcoin kelihatan sangat menaik.

Dia menarik perhatian kepada alasan berikut untuk menyokong ramalannya: lilin baru-baru ini dapat didefinisikan sebagai “lilin menelan bullish,” garis trend menurun yang berasal dari puncak $ 14.000 pada bulan Jun telah pecah, pasaran telah menyaksikan hari jumlah terbesar mereka dalam beberapa bulan, MACD mencetak perbezaan kenaikan, dan penunjuk Willy kini meninggalkan wilayah yang terlalu banyak jual.

Juga, peniaga yang menggunakan “Smokey” mempunyai diperhatikan bahawa Ichimoku Cloud mencetak sejumlah besar isyarat beli: pelarian melewati Kumo, garis arah aliran, dan perubahan Cloud yang akan datang. Oleh itu, dia mengesahkan bahawa “ini adalah salah satu perangkap lembu terbesar yang pernah ada,” senario yang menurutnya sangat tidak mungkin, atau “kita berada di Q4 2019 / Q1 2020 yang bagus di BTC.”

Bukan hanya petanda teknikal yang menunjukkan Bitcoin mendapat momentum kenaikan.

Di sisi asas pasaran, niaga hadapan Bakkt’s Bitcoin telah menetapkan rekod jumlah harian baru sebanyak 1183 kontrak, yang bernilai kira-kira $ 10.3 juta perdagangan. Jumlah yang agak tinggi ini belum menjadi trend, namun mungkin menunjukkan peningkatan minat institusi dalam cryptocurrency. Sebagai tambahan, pemimpin China, Presiden Xi Jinping, menyokong blockchain dalam konteks politik, yang banyak mengatakan idea bahawa cryptocurrency dan teknologi berkaitan mempunyai peranan penting dalam dunia masa depan.

Dari segi metrik on-chain, Charlie Morris dari ByteTree menyatakan bahawa pada 26 Oktober, yuran Bitcoin yang dibayar oleh pengguna meningkat sebanyak 43 peratus, nilai cryptocurrency yang dihantar meningkat 66 peratus, dan kecepatan rangkaian mencecah 747 persen.

Bitcoin 24 jam terakhir. Bayaran meningkat 43%. Perbelanjaan (nilai tx $) meningkat 66%. Kecepatan 746%! Biarkan itu dan beruang akan berehat. pic.twitter.com/bLPJijrC1Z

– Charlie Morris (@AtlasPulse) 26 Oktober 2019

HODLers Tidak Terkejut

Bitcoin HODLers nampaknya meningkat pada sentimen menaik. Menurut a tweet baru-baru ini dari Rafael Schultze-Kraft dari platform analisis cryptocurrency Glassnode, “HODLers terus menggunakan HODLing.”

Dia mengatakan bahawa secara rata-rata, “hanya 1.7% daripada pengeluaran yang dibelanjakan (pada dasarnya duit syiling yang dikirimkan) bulan ini lebih tua dari enam bulan.” Dengan kata lain, 98.3% daripada semua “aktiviti rantai [bulan ini] disebabkan oleh UTXO yang dibuat dalam setengah tahun terakhir.”

#Bitcoin

Walaupun tindakan harga gila minggu ini, penjahat tetap mengelak.

Rata-rata, hanya 1.7% daripada keluaran yang dibelanjakan bulan ini lebih tua daripada 6 bulan.

Iaitu, 98.3% daripada semua aktiviti di rantai disebabkan oleh UTXO yang dibuat dalam setengah tahun terakhir.

Data: https://t.co/jlwo4vqmvL pic.twitter.com/b2SN8UHfMR

– Rafael Schultze-Kraft (@ n3ocortex) 27 Oktober 2019

Sebarang Hujah Bearish?

Walaupun sentimen sangat melambung tinggi di pasaran cryptocurrency – seperti yang dibuktikan oleh HODLers yang memegang erat pada duit syiling mereka – terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa ada kesakitan jangka pendek sedang dalam proses..

Niaga hadapan BTC CME baru saja mencetak jurang $ 1,000 besar antara penutupan Jumaat pada $ 8,700 dan pembukaan mingguan $ 9,700. Ini mungkin tidak bermaksud apa-apa sendiri. Tetapi, Bitcoin mempunyai sejarah untuk mengisi jurang, turun atau naik ke harga di mana pasaran CME tidak didagangkan. Lihat sahaja carta di bawah ini dari Richard Heart, yang menunjukkan bahawa hampir setiap jurang CME setiap hari telah diisi oleh BTC pada minggu-minggu selepas penciptaan jurang.

Inilah Sejarah dengan semua jurang yang dilingkari di CME #Bitcoin niaga hadapan sejak mereka memulakan hari $ 20k #BTC Sepanjang Masa.

Kesemuanya telah diisi kecuali 1 di bawah kami dengan harga $ 8500, dan satu yang kami buat di atas kami 7 hari yang lalu pada harga $ 11,195. pic.twitter.com/J7mVffmaLX

– Richard Heart (@RichardHeartWin) 19 Julai 2019

Selain itu, carta empat jam Bitcoin telah mula mencetak pelbagai perbezaan bearish, isyarat teknikal yang mendahului sedikit pembetulan. Sudah tentu, tidak ada jaminan bahawa perbezaan ini akan berlaku, tetapi penurunan jangka pendek pasti ada.